Yllättävä arvio yhdestä kaikkien aikojen ManU-flopista – "Syy ei ollut hänessä"

Yleinen

Yllättävä arvio yhdestä kaikkien aikojen ManU-flopista – "Syy ei ollut hänessä"

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
@JussiLeppalahti
JULKAISTU 30.8.2019
Alexis Sanchez siirtyy vuoden lainasopimukselle Interiin ja päättää ainakin toistaiseksi painajaismaiseksi muodostuneen uransa Manchester Unitedissa.
Sanchez kaatui Old Traffordilla vähäiseen peliaikaan ja roolin puutteeseen. Häntä ei oikeastaan koskaan istutettu tiettyihin tehtäviin ja tiettyihin vaatimuksiin. Hän vain oli.
Sanchez on hyvä pelaaja. Mutta hän on myös pelaaja, joka tekee kentällä liikaa asioita, jos systeemi ei ole selvä. Sanchez liikkuu laajalla säteellä, ja siihen on muiden pelaajien vaikea mukautua, jos ei ole tottumusta tai jos toiminta ei ole organisoitua.
Monet ovat ihmetelleet sitä, miksi hän oli niin hyvä Arsene Wengerin Arsenalissa verrattuan siihen, kuinka sekaisin hänen pelinsä oli Jose Mourinhon ja Ole-Gunnar Sjolskjaerin ManU:ssa?
Arsenalissa Sanchezilla klikkasi hyvin lähimpien pelikavereiden kanssa. Wengerin Arsenal oli kuin Suomen aladivisioonissa futsalia pelaava kaveriporukka. Ei täsmällistä harjoittelukulttuuria, mutta todella iso tottumus pelata tiettyjen pelaajien kanssa yhdessä. Ja kun on paljon yhteisiä pelikokemuksia, pelaajat alkavat lukea toisiaan nopeammin ja nopeammin. Näin oli Arsenalissa Sanchezin ja esimerkiksi Mesut Özilin suhteen.
Manchester Unitedin riveihin oli vaikeaa tulla, kun Sanchezia ei automaattisesti pidetty niin suuressa roolissa, eikä systeemi ole nyt pitkään aikaan ollut riittävän täsmällinen ajatellen Sanchezia. Kentälle päästyään on nähty kollektiivista täysin irrallinen Sanchez.
Kun mikään ei viitannut parempaan, Sanchezin oli parempi nostaa kytkintä ja lähteä Old Traffodilta. Sanchezin kohdalla täytyy muistaa, että hänellä on vielä uraa kosolti jäljellä. Hän ei ole ikäloppu, mutta nyt olisi päästävä sellaiseen ympäristöön, jossa hänelle on tietyt tehtävät ja raamit. Ja sitten hänen pitää vain pelata. Näin hänestä saadaan irti ja näin myös Sanchez pääsee nauttimaan valmennuksen luottamusta. Ei ole epäilystäkään, etteikö kyseessä olisi todellinen huippupelaaja, jos ympäristö on oikea.
Tämä tietysti herättää kysymyksen Manchester Unitedin pelaajatilanteesta. Romelo Lukaku ja Sanchez nähtiin vähän sellaisina syntipukkeina ja nyt tyhjennystä on ollut paljon muutenkin. Ilman merkittäviä hankintoja. En ole ihan varma, onko Manchester Unitedin valmennuksella nyt selvää visiota, miten joukkuetta kehitetään valmennuksellisesti tai pelaajarekrytoinnin osalta.
Sanchez teki pari kautta sitten Arsenalissa 24 maalia ja antoi kymmenen maalisyöttöä yhden kauden aikana. Lisäksi hän ohitti vastustajan kolme kertaa ottelua kohden tuolla samalla kaudella, eli 2016-2017-kaudella. Näiden asioiden lisäksi hän loi muutaman maalipaikan jokaisessa ottelussa pelikavereilleen. Sellaiset tehot hän teki muutama kausi sitten.
Katsoin viime viikonloppuna Interin kauden avausottelun. Se oli sellaista tavaraa, että Inter on minun papereissani todella kova joukkue tällä kaudella. Antonio Conte on saanut jengin pelaamaan niin sanotusti erittäin laadukasta jalkapalloa jo lyhyessä ajassa. 3-5-2, viideltä kaistalta kovaa ensin linjojen väleihin ja sitten esimerkiksi täysin automatisoituja malleja luoda keskityksillä maalipaikkoja. Kovaa, korkeaa ja vartiointiorientoitunutta prässäämistä, jossa koko kollektiivi liikkuu synkronoidusti ohjaamisen, paineistamisen ja riistämisen ketjun kautta.
Tuohon kun isketään Alexis Sanchez kärkeen tai taskuun, niin huh huh. Kyllä nyt vakka löysi kantensa.