Tutustu näköislehteen ilmaiseksi
Elmo-lehden verkkosivut jatkossa osoitteessa: www.elmomedia.fi

VPS yhä ilman voittoa Veikkausliigassa – syynä pallon hierominen omalla puoliskolla

VPS on ainoa joukkue Veikkausliigassa, jolla ei vielä tällä kaudella voittoa. @ Jaakko Stenroos / All Over Press

VPS pelaa lauantaina elintärkeän ottelun KPV:tä vastaan. Seitsemällä pisteellä toiseksi viimeisenä majaileva VPS on ollut yksi kauden suurimmista pettymyksistä. Petri Vuorisen poppoo on kerännyt 13 ottelusta vain seitsemän tasapelipistettä. Voittoja vaasalaisilla ei ole vielä ainuttakaan.

Suora säilyminen Veikkausliigassa on kahdeksan pisteen päässä. Lauantaina on viimeisiä hetkiä ryhtyä kuromaan eroa umpeen ja haaveilla suorasta säilymisestä.

VPS:n kaudessa on yksi huomattava piirre ja sen on selkärangan katkeaminen moniin tasapeleihin. Voittomassa kaudessa on jonkin verran henkistä lukkoa, jota Vuorisen pitäisi pystyä avaamaan. VPS pelasi kauden seitsemän ensimmäisen ottelun aikana peräti kuusi tasapeliä. Sen jälkeen se on hävinnyt viisi kertaa kuudesta.

Toisin sanoen kausi ei näyttänyt ensimmäisen seitsemän ottelun jälkeen katastrofaaliselta, vaan niukkojen tasapelien sävyttämältä. Tällä hetkellä VPS:n kausi näyttää surkealta. Pahin, mitä VPS voi nyt tehdä henkisellä tasolla, on tuskastua lisää.

Tilaa Elmo edulliseen tarjoushintaan tästä!

Pelillisesti VPS on ansainnut sarjasijoituksensa. Vaikka haasteita on ollut hyökkäyspelin lisäksi myös puolustuspelaamisessa, keskitytään tässä analyysissä hyökkäyspeliin.

Hyökkäyspeli ei ole tuottanut riittävästi laadukasta tavaraa, eikä anna VPS:lle laadukkaita jalansijoja aloittaa puolustamista. VPS:n maalipaikat ovat Veikkausliigan muihin joukkueisiin verrattuna laadukkaita, mutta niitä on kaikista joukkueista vähiten – noin seitsemän kappaletta per ottelu.

VPS on yksi niistä kourallisesta joukkueita, jotka ovat luoneet maaliodottamaa alle yhden maalin ottelua kohden. Syitä on monia. Yksi niistä on pelaajien laatu. Keskikenttäpelaaja Jonas Häkkinen voi onnistua urallaan Veikkausliigassa, mutta ottaa nyt sen tien ensimmäisiä askeleita. Alain Ebwellen nopeudessa ja kuljettamisessa on potentiaalia, mutta mies alkaa vasta pikkuhiljaa löytämään VPS:n pelitavan. Laitapuolustajat Hindrek Ojamaa ja Martti Haukioja ovat toistaiseksi Veikkausliigan tasolla samanlaista raakaa potentiaalia kuin Häkkinen. Haukioja ei pystynyt murtautumaan Ilveksen pelaavaan kokoonpanoon, vaan tuli laina-aikojen kautta Vaasaan.

VPS on vasta viime aikoina alkanut hallitsemaan paljon palloa. Viime kerralla Interiä vastaan pallo oli sen hallussa 53-prosenttisesti, KuPS:ia vastaan 58-prosenttisesti ja HIFK:takin vastaan 56-prosenttisesti. Joukkue on viime viikot pelannut, kuten sen Vuorisen aikana joka vuosi pelannut, organisoitua positional play’ta pallonhallinnan kautta.

Muutos alkukauteen on aika iso, sillä esimerkiksi kauden ensimmäisessä ottelussa sillä oli Interiä vastaan pallo hallussaan vain 38-prosenttisesti.

Viime kierroksen Ilves-ottelussa sen 1-0-maalin rakentelu oli puhdasta Vepsua. Keskikenttäpelaaja Häkkinen täytti oikean sisäkaistan ja työnsi oikean puolustajan ylös leveyteen. Pallo käytettiin oikealla, ja kierrätettiin vasemmalle. Steven Morrissey tuli vastaan, sai pallon ja jatkoi sen loistavalla siirrolla taskuun liikkuneelle Ebwellelle. VPS sai liikutettua vastustajaa, löysi tilan kierrättämällä ja eteni positionaalisen ylivoiman kautta.

Otteluissa, joissa VPS ei joudu prässin alle, ei sillä ole ongelmaa. Jos sen pallolliset pelaajat saavat aikaa ja pallottomat pelaajat miettiä hetken pelattavaksi liikkumistaan, VPS osaa hyökätä. Sillä on hyvin organisoitu malli hyökätä vastustajan blokkipuolustusta vastaan, kuten Ilves-maalin rakentelussa.

VPS:n ongelma on kuitenkin se, ettei laadukkaita etenemisiä vain yksinkertaisesti tule riittävästi, kun vastustaja osaa prässätä palloa VPS:n omalla kenttäpuoliskolla. VPS on sarjan heikoin joukkue etenemään vastustajan puoliskolle. VPS menettää useimmin koko sarjassa pallon jo omalla kenttäpuoliskollaan. Veikkausliigan keskiarvo on 17 menetystä ottelua kohden omalla kenttäpuoliskolla, mutta VPS menettää siellä pallon 23 kertaa ottelua kohden.

Asia menee siis näin: kun vastustaja vetäytyy, on VPS hyvä. Kun vastustaja prässää korkealta, on VPS huono. Yksi mielenkiintoinen asia on se, että kaikista veikkausliigajoukkueista juuri VPS:n maalivahti syöttää otteluita kohden eniten palloa, eli yli 40 kertaa. VPS:n pallonhallinta rullaa siis kaikista joukkueista eniten omalla maalivahdilla. VPS:n otteluissa peliä käydään ylivoimaisesti eniten VPS:n omalla kenttäpuoliskolla!

Jos se olisi tarkoituksellista vastustajan houkuttamista, jotta edetään laadukkaasti isoihin tiloihin vastustajan kenttäpuoliskolle, voisi se olla hyvä strategia. Tällä hetkellä se on sitä, ettei VPS pääse pois omalta alueeltaan.

Siksi VPS ei pääse myöskään riistämään palloa vastustajan kenttäpuoliskolla. Sellaiset riistot ovat jalkapallossa erittäin arvokkaita, sillä joukkue voi päästä iskemään riiston jälkeen läheltä vastustajan rangaistusaluetta vastaiskun. VPS riistää pallon keskimäärin seitsemän kertaa vastustajan kenttäpuoliskolla ottelua kohden. Veikkausliigan keskiarvo on 12 kappaletta.

VPS:llä on omalla kenttäpuoliskollaan pelaamisessa visainen pulma ratkaistavana. Sillä on lyhyitä pelaajia hyökkäyspäässä, joten pitkien pääpallojen hyödyntäminen maalivahdilta ylös on käytännössä mahdotonta. Toisaalta lyhyiden syöttöjen avulla eteneminen on vaikeaa, sillä sen vastustajien pelaajien prässipelitaidot ovat korkeampaa luokkaa kuin sen omien pelaajien pallonhallintataidot pienissä tiloissa.

VPS:n tulisi saada puolipitkät target-syötöt hyökkäyspään pelaajien jalkaan ja tehdä siitä prässiä vastaan organisoituja etenemisiä, mutta tällainen eteenpäin-tiputus-läpi-jalkapallo on äärimmäisen vaikeaa ja vaatii automatisoitujen kaavojen pitkäjänteistä opettelua.

Onkin mielenkiintoinen kysymys, pitäisikö Petri Vuorisen luovuttaa pallonhallinnan kautta eteneminen ja ohjeistaa joukkuettaan potkaisemaan pallo vain pois omalta alueelta, jotta pelin virta tapahtuisi enemmän keskialueella, kuin VPS:n omalla alueella.

Tämän suuren hyökkäyspelillisen kysymyksen päälle kun lisää sen, että VPS on ollut KPV:n kanssa Veikkausliigan heikoin erikoistilannejoukkue, on jumittuminen sarjan häntäpäähän looginen asia.

 

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "VPS yhä ilman voittoa Veikkausliigassa – syynä pallon hierominen omalla puoliskolla"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


TILAA ELMO TÄSTÄ ×