Tutustu näköislehteen ilmaiseksi
Elmo-lehden verkkosivut jatkossa osoitteessa: www.elmomedia.fi

Voivatko Teemu Pukki ja Norwich sittenkin säilyä? – Yksi asia antaisi mahdollisuuden unelmoida

Norwich juhli keskiviikkona yllätysvoittoa Tottenhamista FA Cupissa. @ All Over Press

Teemu Pukin tähdittämä Norwich City jahtaa Valioliigassa säilyjän paikkaa. Joukkue on kerännyt 21 pistettä 28 ottelusta. Säilyjän paikka on tällä hetkellä kuuden pisteen päässä. On niin, että viimeisen kymmenen ottelun aikana Norwichin on nostettava pistetahtiaan.

Positiivisia valonsäikeitä on ilmassa. FA Cupissa kaatui Tottenham ja viimeisestä kuudesta valioliigaottelusta Norwich on kerännyt seitsemän pistettä, mikä on yli yhden pisteen ottelukeskiarvo. Jos Norwich olisi kerännyt sellaisella tahdilla pisteitä alusta lähtien, olisi se nyt putoamisviivan päällä.

Norwich on ollut kokonaisvaltaisesti perässä muita Valioliigan joukkueita, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Maalipaikkoja on luotu liian vähän ja maaleja on mennyt omiin aivan liikaa. Tässä konkurssissa, missä Norwich nyt on, ei ole taikatemppuja. Mutta, yhden osa-alueen kuntoon laittamalla joukkue voisi vielä haaveilla säilymisestä.

Se on oman pään erikoistilanteet. Norwich on päästänyt tällä kaudella 11 erikoistilannemaalia, eli kolmanneksi eniten koko sarjassa. Vertailun vuoksi, sensaatiomaista kautta pelaava Sheffield United on päästänyt vain neljä maalia erikoistilanteista. Niin ikään hyvää kautta pelaava Burnley on päästänyt vain kaksi erikoistilannemaalia. Norwich on antanut tasoitusta juuri siinä pelin vaiheessa, missä altavastaajat voisivat kuroa marginaaleja itselleen.

Ongelmia on kahdenlaisia. Yksi on se, että joukkue on laadullisesti heikko. FA Cupin ottelussa Tottenham rokotti Norwichia sivuvapaapotkusta, kun Mario Vrančić jäi taka-alueelle yksin Jan Vertonghenin kanssa. Spurs oli varmasti vakoillut Norwichin sivuvapaapotkujen puolustamista, ja päättänyt että taka-alueella on se pelaaja, joka piestään laadullisesti.

Toisaalta Norwich on myös rakenteellisesti muita joukkueita erikoistilanteissa jäljessä. Esimerkiksi Wolverhamptonin kulmapotkusta taannoin tekemä 2-0-johtomaali oli absurdi tilanne. Wolves pelasi lyhyen kulman, minkä jälkeen pallo keskitettiin maalille. Pallo pomppi muutaman kerran, minkä jälkeen syntyi tilanne, jossa Wolverhamptonin pelaaja on sutimassa palloa maalivahdin alueen kulmalta maalin eteen, eikä Norwichilla ole oman maalinsa edustalla yhtään parasta maalintekoaluetta suojelevaa pelaajaa. Wolverhamptonin pelaajista kolme hyökkäsi niin sanotulle ykkösmaalintekoalueelle, eli maalin eteen.

Tässä tullaan siihen, että erikoistilannepuolustaminen on todennäköisyysleikkiä. Puolustavan joukkueen kannattaa myydä pienten todennäköisyyksien maalintekoalueita, mutta ostaa itselleen korkeiden todennäköisyyksien maalintekoalueita miehittämällä ne tukkoon. Norwich ei tee tätä asiaa tällä hetkellä kollektiivisella tasolla kovinkaan hyvin.

Monesti sanotaan, että erikoistilannepelaaminen on enimmäkseen kiinni pelaajien pituudesta, antajien teknisestä osaamisesta ja asenteesta. Se ei voisi olla kauempana totuudesta. Kyse on siitä, miten joukkue kunnioittaa todennäköisyyksiä, miten fiksuja kuvioita sekä periaatteita valmennustiimit niiden varalle luovat ja miten harjoiteltua toiminta erikoistilanteiden – ja niiden toisten vaiheiden – aikana on. Burnley ja Sheffield United ovat siitä hyviä esimerkkejä. Norwich on asiasta täysin päinvastainen esimerkki.

Norwich kohtaa lauantaina juuri Sheffield Unitedin. Jos Norwich ei ole panostanut loppuviikon harjoituksissa erikoistilannepelaamiseen, voi sille käydä Bramalla Lanella kylmät.

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "Voivatko Teemu Pukki ja Norwich sittenkin säilyä? – Yksi asia antaisi mahdollisuuden unelmoida"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


TILAA ELMO TÄSTÄ ×