Voiko Manchester United oikeasti pudota? – "Englannin maajoukkueen entinen päävalmentaja puhuu omiaan"

JalkapalloValioliigaYleinen

Voiko Manchester United oikeasti pudota? – "Englannin maajoukkueen entinen päävalmentaja puhuu omiaan"

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 9.10.2019 | KUVAT All Over Press

Manchester Unitedin katastrofaalinen kauden avaus on synnyttänyt erikoisten spekulaatioiden vyöryn. Yksi erikoisimmista on Englannin maajoukkueen entisen päävalmentajan Sam Allardycen Talksportissa esittämä arvio, että Manchester United voi jopa pudota tällä kaudella Valioliigasta.
On totta, että Manchester United on ollut viime kauden lopulta lähtien surkea, eikä mikään viittaa, että sen kurssi tulisi kääntymään Ole Gunnar Solskjärin alaisuudessa. Unitedin kauden avaus on heikoin 30 vuoteen ja sillä on vain kaksi pistettä enemmän kuin putoamisviivan alla olevalla Evertonilla. United on saanut 15 edellisestä Valioliiga-ottelustaan vain 14 pistettä, mitä vähemmän ovat saaneet vain Southampton (13), Brighton (12) ja Watford (10).
Yksi Allardycen peruste oli, että Manchester United on pudonnut ennenkin nimekkäällä’ miehistöllään – keväällä 1974. Totta, mutta vuodesta 1974 on kulunut 45 vuotta ja tänä aikana jalkapallomaailma on kääntynyt täydellisesti ylösalaisin.
1970-luvulla – jolloin myös Tottenham putosi pääsarjasta kaudella 1976-77 – Englanti oli suljettu ja taloudellisesti alikehittynyt jalkapallomarkkina. Liigakentillä jyräsi käytännössä vain brittipelaaja, kunnes rajoja hieman avattiin kesällä 1977.
Taloudessa tapahtunut muutos on ollut vieläkin dramaattisempi. Sitä kuvaa hyvin se, että kaudella 1973-74 yhdellekään pelaajalle ei maksettu vielä tuhannen punnan viikkopalkkaa, mutta nyt hurjimmat viikkopalkat liikkuvat 400 000 – 500 000 punnan tasolla. Samaan aikaan siirtosummaennätys on noussut yli 250-kertaiseksi Bob Latchfordin 350 000 punnan siirrosta Paul Pogban 89 miljoonan punnan siirtoon. Ja vaikka Manchester United menettikin paikkansa maailman rikkaimpana jalkapalloseurana, se on edelleen ylivoimaisesti Valioliigan rikkain jalkapalloseura.
Ja juuri tässä on sen pelastus – ja syy, miksi Allardyce puhuu omiaan.
Vanhassa maailmassa Manchester United saattoi hukata kompanssinsa kauden aikana niin pahasti, että se saattoi jopa pudota. Tässä uudessa maailmassa se voi edelleen hukata kompanssinsa kerran tai jopa kahdesti kauden aikana, mutta se  ostaa niin monta kultaista kompassia kadonneen kompanssinsa tilalle, että se välttää katastrofeista suurimman – putoamisen Valioliigasta.
Manchester Unitedin nykyinen materiaali ei ole Valioliigan paras ja tasokkain, mutta se on edelleen niin ylivertainen Valioliigan heikoimpiin seuroihin verrattuna, että kaikki tiivistyy siihen, mitä siitä materiaalista saadaan irti – ja kuka sen saa irti? Manchester Unitedilla on mahdollisuus myös vahvistaa joukkuetta tammikuun siirtoikkunan aikana, mutta Unitedin pelastaminen putoamiselta ei vaadi uusia pelaajia. Se vaatii vain uuden managerin.
Tullaan Ole Gunnar Solskjäriin. Manchester United hätäili viime keväänä tarjotessaan norjalaiselle jatkosopimuksen, vaikka sen kanssa olisi voitu hyvin odottaa kauden loppuun saakka. Sitä virhettä on turha enää itkeä – kaikki riippuu nyt siitä, mitä Manchester Unitedin johto tekee seuraavaksi? Sitä, joudutaanko Solskjär erottamaan kesken kauden vai ei, on turha enää miettiä. Se joudutaan joka tapauksessa tekemään. Kysymys on vain siitä, milloin se tapahtuu ja kuka tulee hänen tilalleen?
Ed Woodwardin ja pääsiirtoneuvottelija Matt Judgen näytöt eivät ole maailman vakuuttampia, mutta niin sokeita hekään eivät ole, etteivätkö he löytäisi Solskjärin tilalle parempia tuloksia tekevää manageria. Heillä on käytössään Manchester Unitedin taloudelliset muskelit sekä Unitedin asema yhtenä maailman mahtavimmista jalkapalloseuroista. United ei välttämättä saa maailmasta ketä tahansa manageria, mutta maailmassa on yhtälailla vähän sellaisia manageria, jotka eivät tarttusi Unitedin tarjoukseen, jos se on heidän oman työtilanteessa puolesta on mahdollista. Maailman parhaille pelaajille on iso kynnys, pelaako seura Mestarien liigassa vai ei, mutta valmentajien on jopa helpompi aloittaa omat projektinsa haastajan asemasta.
Manchester United toivelistan ykkösenä on jo pitkään ollut Tottenhamin manageri Mauricio Pochettino ja Tottenhamissa pelätään, että jos Manchester United tarjoaa Solskjärin paikkaa argentiinalaiselle, tämän on siitä vaikea kieltäytyä. Ja vaikka Pochettino ei pääsisikään irti sopimuksestaan, vapailla markkinoilla on useita raskaansarjan managereita Massimiliano Allegrista alkaen.
Pahinta mitä Manchester Unitedin johto tässä tilanteessa voisi tehdä, olisi jäädä roikkumaan kiinni Solskjäriin tai palkata hänen tilalleen joku toinen entinen ManUnited-tähti. Toivottavasti Old Traffordilla ei tehdä kuitenkaan samaa virhettä kahdesti, sillä Manchester United paikka on taistella Valioliigan kärjessä, ei tyvessä. Se ei olisi vain ManU-fanien voitto, se olisi myös jalkapallon voitto.