Vimpelin romahtaminen on pesäpallokesän käsittämättömin asia

Yleinen

Vimpelin romahtaminen on pesäpallokesän käsittämättömin asia

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 29.8.2019

Runkosarjan voittaneen Vimpelin maailma musteni entisestään, kun Joensuu otti siitä kotikentällään jo toisen peräkkäisen voiton – 2–0 (6-1, 5-4) –, ja siirtyi ottelusarjassa 2-0-johtoon. Loppuottelupaikka on JoMalle katkolla lauantaina Vimpelissä.
Tämän hetken Vimpeliä voi lähestyä kolmen kuvan kautta – torstaina ottelun, tämän kauden ja viimeisten vuosien kuvan kautta.
Torstain ottelu ensin. Onneton ja hengetön esitys. Toki täysi ja suuri tunnustus varsinkin Joensuun ulkopelille ja myös sisäpelille, mutta leimallisen asia ottelussa oli silti Vimpelin heikkous. Sen sisäpeli oli kaukana parhaastaan, mutta vielä kauempana parhaasta oli ulkopeli. Mikko Kanala ja lukkari Janne Heimonen saavat keskiviikon ottelusta puhtaat paperit, ja Teemu Isoketo kohtalaisen puhtaat, mutta muut pelaajat eivät. Vaikka Joensuun lyönnit olivat hyviä, Vimpelin niska ulkopelissä katkesi kolmeen pelaajaan elintärkeällä keskilohkolla ja kakkospuolella – Olli Heikkalaan, Sami Haapakoskeen ja Severi Lassilaan. He hävisivät taistelun Joensuun ulkokokentän vastaavia osia vastaan pystyyn.
Toki kysymys ei ole vain pelaajien heikkoudesta. Myös pelinjohtaja Markku Hylkilä joutuu ottamaan vastuun asioista, varsinkin Heikkalan kohdalla. Heikkala pelaa napamiehenä erittäin edessä. Ratkaisun takana on ajatus, että hän pystyy edessä pelaamalla hoitaa lyhyet molemmista rajoista. Joensuu pelasi kuitenkin rohkeasti Heikkalaa vastaan lyömällä erittäin kovia ja tarkkoja lyöntejä hänen molemmille puolille keskisaumoihin tai yli. Kun Joensuu alkoi kuokkia niistä paikoista juoksuja, Hylkilän olisi pitänyt reagoida asiaan ja siirtää Heikkala taaemmaksi ja antaa samalla kulmille määräyksen hakea lyhyet. Mutta Hylkilä ei tehnyt mitään.
Joensuu oli torstaina selvästi parempi joukkue ja suorastaan ylivoimainen, vaikka numerot tasoittuivatkin toisen jakson lopussa. Tämä siis yhden ottelun kuvassa.
Toinen kuva on se, mitä Vimpelille on tapahtunut kahdessa kuukaudessa. Vielä juhannuksen alla joukkueen pelaaminen niin sisällä kuin ulkona oli tulta ja tappuraa. Nyt räiskyvästi ja korkealla itseluottamuksella pelanneen joukkueen paikalla on joukkue, jonka niska tuntuu naksahtavan poikki käsittämättömän helposti.
Olisi mielenkiintoista tietää, mitä joukkueen sisällä on kesän aikana tapahtunut, sillä Vimpelin tason romahdusta eivät selitä loukkaantumiset – eikä hyvistä pelaajista tule muutamassa viikossa huonoja pelaajia.
Vaikka kaikkea syytä ei voikaan laittaa Hylkilän piikkiin, se on fakta, että hänen rajansa pelinjohtajana ovat tulleet kesän ja varsinkin kovien otteluiden aikana selvästi vastaan. On kuvaavaa, että Vimpeli hävisi runkosarjassa vain kolmesti ja kaikki tappiot tulivat nimenomaisesti kärkijoukkueita vastaan: Sotkamolle Vimpeli hävisi molemmat ottelut ja Joensuulle kotonaan.
Hylkilä on huippujoukkueen pelinjohtajana kokematon ja johtamistyyliltään liian jääräpäinen ja turhan paljon tunteella kentän tapahtumiin reagoiva. Olisi ihme, jos Vimpelin kokeneet pelaajat eivät olisi nähneet Hylkilän puutteita ja regoineet niihin jollakin tasolla.
Yksi kuvaava esimerkki Hylkilän kokemattomuudesta ja jääräpäisyydestä on Perttu Ruuskan käyttö. Ruuska on tällä hetkellä Kanalan lisäksi mailassa ainoa sisäpelaaja, jota kaikki vastustajat pelkäävät. Hylkilä käyttää häntä kuitenkin liian varovasti ja liian vähän. Esimerkiksi Sotkamo laittaa Roope Korhosen surutta purkamaan jo kakkosvaihtoa, samoin Joensuu heittää Aleksi Rautiaisen herkästi jo vaihtotilanteissa kehiin. Hylkilä käyttää sen sijaan Ruuskaan lähes yksinomaan vain kotiuttajana, jolloin osa Ruuskan tehoista jää käyttämättä. Tilanne ei ole optimaalinen myöskään Ruuskan kannalta. Jos häntä käytettäisiin rohkeammin myös vaihtotilanteissa, hän pysyisi paremmin kuumana ottelussa – ja jos hän purkaisi kakkosvaihdon ensimmäisellään, hänellä ehdittäisiin hyvin ottaa miestä myös kotiin. Ruuskalla olisi myös hurja läpilyöntipelote myös vaihtotilanteissa.
Kolmas kuva Vimpelillä on se, mitä sille on tapahtunut muutamassa vuodessa. Jos tämän kauden joukkuetta vertaa Vimpelin mestarijoukkueisiin tai niihin joukkueisiin, jotka pelasivat syksy toisensa jälkeen huikeita finaaleita Sotkamoa vastaa, ero on järkyttävä. Niissä joukkueissa oli Henri Puputin ja Sami Haapakosken kaltaisia hurjia ratkaisijoita ja suurta henkistä johtajuutta, joka kulminoitui siihen, kuinka pelottomasti ja rämäpäisesti sisäpelissä haettiin ja saatiin läpiyöntejä.
Tämän hetkiseltä Vimpeliltä puuttuvat Kanalaa lukuun ottamatta samanlaisen särmikkäät johtavat pelaajat. Haapakoski on edelleenkin hyvä pelaaja, mutta hän on auttamatta nähnyt parhaat päivänsä. Heimonen on pelannut hyvän kauden lukkarina, mutta sisällä hän on rooliton. Isoketo menee loukkaantumisistaan toivuttuaan hyvin kentällä, mutta hän ei ole kuitenkaan sisällä mikään sytyttävä pelaaja. Sytyttäviä pelaaja ovat Kanala ja Ruuska ja tietyin varauksin myös Haapakoski ja Janne Mäkelä, mutta siinäpä ne sitten ovat. Olli Heikkalalla on terveenä olleessaan tärkeä rooli kärjessä, mutta hänkään ei ole varsinaisesti johtava pelaaja. Ja kun päälle lisää sen, että Hylkilä on viuhkassa varjo Sami-Petteri Kivimäestä, Vimpelin sortumavaaraa ei tarvitse ihmetellä.
Eli onko Vimpelin välieräsarja Joensuuta vastaan siis taputeltu?
Vimpelin potentiaali riittäisi edelleen Joensuun voittamiseen lauantaina kotikentällä ja myös mahdollisessa seuraavassa ottelussa Joensuussa, mutta ero tulee siinä, että Joensuu on saanut syksyn kriittisillä hetkillä kaivettua itsestään ja ennen kaikkea avainpelaajista tehot irti jälleen ihailtavalla tavalla, mutta Vimpeli ei. Olisi yllätys, että asia muuttuisi tuosta vain sormia napsauttamalla. Kanalan ja Haapakosken olisi nyt nostettava kopissa päätään ja ääntään, sillä Hylkilän äänellä tämä nuotta ei tästään enää nouse.