Veriviholliselta kova tyrmäysisku Oululle – vie viimeisetkin rippeet

Yleinen

Veriviholliselta kova tyrmäysisku Oululle – vie viimeisetkin rippeet

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 27.9.2017

Oulun Lipon ja Kempeleen Kirin keskinäisessä taistelussa on tapahtumassa mielenkiintoinen vastaiskuoperaatio. Miesten Superpesiksestä päättyneellä kaudella pudonnut Kempele on kaappaamassa Oulusta viimeisiäkin jäljelle jääneitä Superin tasoisia pelaajia. Kempele on neuvotellut Ville-Pekka Jokisen, Matti Korhosen, Tapani Pirin ja Joukon Raunion kanssa. ELMOn tietojen mukaan Kempele olisi päätymässä ratkaisuun, että se hankkii nelikosta Jokisen ja Korhosen ensi kauden Ykköspesis-joukkueeseen.
Jokisen ja Korhosen menettäminen Kempeleelle tekisi Lipolle kipeää. Joukkue on muutenkin hajoamassa tuhannen päreiksi ja Jokisen ja Korhosen lähdöt olisivat uusia raskaansarjan menetyksiä. Lisäksi Jokisen ja Korhosen lähdöt vahvistaisivat Lipon pahinta paikalliskilpailijaa Kempelettä, joka on putoamisesta huolimatta nousemassa Oulunseudun uudeksi valtaseuraksi. Siirrot olisivat myös moraalisia takaiskuja, jos joukkueen avainpelaajat pitävät Ykköspesiksessä pelaamista parempana ratkaisuna kuin jatkamista Lipon Superpesis-miehistössä.
Lipolla on tällä hetkellä vasta kolme sopimusta ensi kaudeksi. Menetyksistä suurin on joukkueen suurimman tähden, Antti Korhosen, siirtyminen Sotkamoon.
Lipon hajoamisen taustalla on vakavat taloudelliset ongelmat, jotka on ennestään syventyneet tämän kauden aikana. Pelaajien palkkoja on rästissä ja seura on vedonnut pelaajiin, etteivät he lähtisi hakemaan saataviaan palkkaturvasta. Kaikki pelaajat eivät kuitenkaan enää usko seurajohdon vakuutteluun rästimaksujen hoitamisesta.
Lipon tilanne on äärimmäisen kiusallinen myös Pesäpalloliitolle. Se on vakuuttanut tukevansa Lippoa kaikin mahdollisin keinoin ja taanneen seuralle, ettei sitä pudota tämän kauden jälkeen. Pesäpalloliiton on kuitenkin uskallettava katsoa totuutta silmiin, sillä pahimmassa tapauksessa Lippo ei saa ensi kaudeksi lainkaan joukkuetta, tai se saa niin heikon joukkueen, ettei sillä nauravat ensi kaudella aidanseipäätkin. Pesäpalloliiton on myös muistettava, että Jyväskylän Kiri pudotettiin vuosi sitten Superista vakavien talousongelmien vuoksi. Lippoa on kohdeltava samoilla säännöillä ja samoilla kriteereillä.
On vaikea nähdä, millä laskuopilla Lippo saa nostettua itsensä suosta – varsinkin, jos se rämpii ensi kaudella Superin pohjamudissa ja putoaa kauden päätteeksi Ykköspesikseen. Lipon ainoa sauma saada edes joten kuten säällinen joukkue, on saada vuokrattua Sotkamosta useampi pelaajia. Lipossa on jo nyt laskettu, että se saisi lainattua Sotkamosta ainakin lukkari Kalle-Tapio Huuskon ja  Roope Haapasalon. Sotkamon kakkosjoukkue nousi kuitenkin ensi kaudeksi Ykköspesikseen ja Sotkamossa on mietitty sitä, ettei Jymy lainaisikaan pelaajiaan ensi kaudella muihin seuroihin, vaan pitäisi pelaajat edustusjoukkueen harjoitusringissä ja antaisi heille tarvittaessa vastuuta ja peliaikaa kakkosjoukkueessa.
Jos Sotkamo ei ojenna pelastavaa kättänsä Lipolle, Pesäpalloliitolla on silloin kovien ratkaisun paikka.
Ottamatta kantaa, mitä Pesäpalloliiton pitäisi tässä tilanteessa tehdä, se olisi parempi tehdä heti eikä vasta 2–3 kuukautta ennen ensi kauden alkua. Toki voihan sen sarjan aina pelata 13 joukkueella, mutta jos Lippo joutuisi luopumaan sarjasta ennen kauden alkua, se olisi katastrofi niin urheilullisesti kuin imagollisesti.
Eikä Pesäpalloliiton tuska tähän lopu. Pesäpalloliitossa on pitkään unelmoitu Tampereen nousemisesta Superpesikseen. Kempele saa ensi kaudeksi niin ylivertaisen joukkueen Ykköspesikseen, ettei sen nousua estä edes Ykköspesiksen All Stars, saati Tampere. Itse asiassa Kempele olisi Lippo-vahvistuksineen sellainen ryhmä, ettei se voisi Superissa pelatessaan mennä jopa pudotuspeleihin.