Varasuunnitelma kypsymässä – Veikkausliigasta ei välttämättä putoa yksikään seura

JalkapalloVeikkausliiga

Varasuunnitelma kypsymässä – Veikkausliigasta ei välttämättä putoa yksikään seura

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 6.5.2020

Palloliitto ja Veikkausliiga valmistautuvat tällä hetkellä kotimaisten palloilusarjojen avaamisen lisäksi myös siihen, että kausia ei saataisi vastoin nyt kaavailtuja suunnitelmia pelattua loppuun koronaepidemian vuoksi.

Keskeinen kysymys keskusteluissa tiivistyy siihen, miten toimittaisiin sarjoista putoamisen ja sarjanousujen suhteen. Elmo-lehden tietojen mukaan henki neuvotteluissa on ollut, että jos kaudet aloitetaan ja niistä saada pelattua merkittävä osa, mutta ne jouduttaisiin keskeyttämään, eri sarjoista voisi kyllä nousta sarjaa ylemmäksi, muuta sarjasta ei putoaisi yhtään seuraa. Tämä koskisi myös Veikkausliigaa.
Palloliiton kilpailupäällikkö Peter Lundström vahvistaa, että Palloliitossa varaudutaan myös niin sanottuun laskuvarjoamalliin.

”Sen voin vahvistaa, että olemme miettimässä myös sitä vaihtoehtoa, että jos sarjat saadaan aloitettua, mutta kaikki ei menisikään kuten Stromsössä, että mitä silloin tehtäisiin. Tarvitsemme sellaista tilannetta varten laskuvarjosuunnitelman ja uskoisin, että saamme asiassa päätöksiä ensi viikon aikana. Näissä päätöksissä otetaan varmaan kantaa myös näin nousu- ja putoamiskysymykseen”, Lundström sanoo.

Lundström vahvistaa myös sen, että keskusteluissa on ollut esillä myös sellainen vaihtoehto, että sarjoista ei välttämättä putoaisi yksikään seura, mutta sarjanousut olisivat silti mahdollisia.

”Voisin nähdä sellaisenkin vaihtoehdon, mutta näistä ei ole tehty vielä mitään päätöksiä. Meidän on löydettävä myös malli, että sarjat ovat erilaisia ja ne voivat jopa päättyä eri aikoihin siten, että jokin sarja on pelattu loppuun ja siihen kytköksissä oleva sarja ei. Nämä ovat niitä kysymyksiä, joihin meidän pitää ottaa kantaa ja laatia varasuunnitelma kaiken varalta”, Lundström sanoo.

Veikkausliiga ilmoitti keskiviikkona, että uusi sarjakausi alkaa heinäkuun 1. päivänä ja kautta jatketaan marraskuun lopulle saakka. Jos epidemiatilanne antaa myöten, sarja pyritään pelaamaan alkuperäisen suunnitelman mukaisesti 27 ottelun suuruisena sarjana. Naisten Kansallinen Liiga aloitetaan puolestaan 13. kesäkuuta. Ykkösen, Kakkosen ja Suomen Cupin osalta päätökset tehdään loppuviikkon aikana. Alustavan suunnitelman mukaan myös ne pyritään aloittamaan kesäkuussa, mahdollisesti jo kesäkuun puolivälissä.

Otteluissa joudutaan kuitenkin noudattamaan hallituksen aiemmin tekemää linjausta, ettei ottelutapahtumissa voi olla paikalla yli 500 ihmistä. Rajoitus on voimassa tämän hetkisten päätösten mukaisesti heinäkuun loppuun saakka. Näin ottelut joudutaan pelaamaan varsinkin Veikkausliigassa ja Ykkösessä vajaille katsomoille.

Toukokuun Elmo tulee tilaajille ja irtonumeromyyntiin torstaina 7.5.