Tutustu näköislehteen ilmaiseksi
Elmo-lehden verkkosivut jatkossa osoitteessa: www.elmomedia.fi

Valloittaako Man City kauden ensimmäisen pokaalin Wembleyllä? – “Yksi heikko kohta”

Kevin de Bruyne, Riyad Mahrez ja Benjamin Mendy olivat juhlatuulella, kun City voitti Real Madridin keskiviikkona vieraissa 2-1. @ All Over Press

Pep Guardiolan Manchester City yrittää voittaa sunnuntaina kevään ensimmäistä titteliään, kun se kohtaa Carabao Cupin eli vanhan Liigacupin finaalissa Aston Villan. UEFA:n asettama rangaistus on saanut Cityyn vimmaa, sillä se tulee finaaliin kolmen ottelun voittoputkessa. Valioliigassa se on kaatanut West Hamin kotonaan ja Leicesterin vieraissa ja Mestarien liigassa Real Madridin vieraissa kahdella viimehetken maalilla 2-1.

Manchester Cityn otteet ovat saaneet kritiikkiä tämän kauden aikana. Cityn kauden päällä on pettymyksen pilviä, vaikka se pelaa vielä peräti kolmesta pokaalista. Liverpoolin poikkeuksellinen kausi on tehnyt Citystä Valioliigassa kakkosen – ei se, että City olisi pelannut tällä kaudella huonosti. Joukkue porskuttaa edelleen yli kahden pisteen ottelukeskiarvolla. Maalipaikkojen uskomaton tuhlailu ja Liverpoolin poikkeuksellinen tehokkuus ovat vaikeuttaneet Cityn kautta.

Guardiola on juoninut taas uusia taktisia kikkoja joukkueensa pelaamiseen. Real Madrid-ottelu oli Guardiolalta ja joukkueelta häikäisevä taktinen show. City varoi Real Madridin prässiä ja halusi iskeä heidän aggressiivisten toppareiden ja laitapuolustajien selustaan. Oman kolmanneksen rakentelussa City houkutti Real Madridia ylöspäin, ja yritti pelata pitkiä palloja suoraan Real Madridin toppareiden selustaan. Sinne syöksyivät vasempana ”feikkilinkkinä” pelannut Gabriel Jesus sekä oikeana laitahyökkääjänä pelannut Riyad Mahrez.

Cityn käyttämä muoto oli poikkeuksellinen. Se puolusti Real Madridin 4-3-3-muotoa tutussa 4-4-2-muotoisessa aggressiivisessa blokissa, mutta hyökkääminen tapahtui poikkeuksellisessa 4-6-0-muodossa. İlkay Gündoğan ja Rodri olivat keskikentän pohjalla. Kevin De Bruyne ja Bernardo Silva pelasivat ylempinä keskikenttinä. Vasemman laidan Jesus ja oikean laidan Mahrez olivat välillä leveydessä ja välillä syöksyivät kohti kentän keskikaistaa ja maalia.

Raheem Sterlingin tulo kentälle muutti Cityn hyökkäysmuotoa. Sterling pelasi vasemmalla, jolloin City siirtyi klassiseen 4-2-3-1-muotoon. Jesus siirtyi vasemmalta piikiksi ja De Bruyne jäi yksinäiseksi kympiksi.

Guardiola näytti esimerkin taitavasta otteluvalmentamisesta, mitä on hänen kohdallaan kutsuttu jopa ”ylivalmentamiseksi”.

City oli läpi ottelun erinomainen, vaikka se päästi toisen jakson alussa vastaiskumaalin. Cityn puolustuslinjan ja alempien keskikenttien välinen kommunikaatio petti pallonhallinnan aikana ja Real Madrid iski vastaan. Tässä on Cityn heikko kohta. Vaikka joukkueeseen on käytetty rahaa, on puolustuspäässä joukkueen harvat heikot kohdat nimenomaan vaativaa pelitapaa ajatellen. Esimerkiksi Nicolás Otamendi on puolustaja, jolta ei lähde selkäytimestä vastustajien hyökkääjien houkuttelu, pallonhallinnan jatkaminen ja fiksu rytmittäminen.

Tämä näkyi Real Madridin maalissa. Jos vastustajat ovat fiksuja, osaavat ne iskeä painetta Cityn yhteen tai kahteen hieman heikompaan hyökkäyssuunnan pelaajaan, jolloin riistoja voi olla otettavissa.

Aston Villaa vastaan City on pelannut Valioliigassa kaksi kertaa. Kotona City voitti 3-0 ja vieraissa 6-1. Todennäköisesti City lähtee Aston Villaa vastaan sunnuntaina samalla tavalla, kuin miten se lähti kahteen valioliigaotteluun. Niissä Guardiola valitsi perusmuodoksi 4-3-3, jota City on käyttänyt Guardiolan aikakaudella kaikista eniten.

City tulee hallitsemaan palloa Carabao Cupin finaalissa noin 70 prosenttia ja hakkaamaan hyökkäyskuvioitaan Aston Villan matalassa blokissa olevaa puolustusmuotoa vastaan. Vaikka jalkapallon evoluutiosta puhuttaessa aina todetaan, että tilanteenvaihtojen merkitys on nykyjalkapallossa korostunut, tulee Carabao Cupin finaalin keskiössä olemaan se, miten Aston Villa puolustaa Manchester Cityn pitkää hyökkäystä. Jos City saa perustoimintansa rullaamaan normitasolla, on Aston Villan mentävä puolustusmuotoonsa ja toivottava, että sattuma on heidän puolellaan. Ja että City mokailee maalipaikkoja niin kuin se on tällä kaudella monesti mokaillut.

Manchester Cityn ja Aston Villan välinen Carabao Cupin finaali pelataan Wembleyllä sunnuntaina 18.30 (ViaSat).

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "Valloittaako Man City kauden ensimmäisen pokaalin Wembleyllä? – “Yksi heikko kohta”"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


TILAA ELMO TÄSTÄ ×