Tutustu näköislehteen ilmaiseksi
Elmo-lehden verkkosivut jatkossa osoitteessa: www.elmomedia.fi

Valioliigassa mietitään todellista yllätysratkaisua kauden jatkamisessa – “Lottovoitto Teemu Pukille”

Tuulettaako Teemu Pukki sittenkin Valioliigassa myös ensi kaudella? @ All Over Press

Englannin Valioliigassa harkitaan todellista yllätysratkaisua kauden jatkamiseksi. Liigaseurat keskustelivat aiemmin tällä viikolla mallista, jonka mukaan Valioliigan loput 92 ottelua pelattaisiin tyhjille katsomoille puolueettomilla kentillä. Otteluita varten valittaisiin 8-10 stadionia, joissa ottelut pelattaisiin. Stadioneiden ei tarvitsisi välttämättä olla Valioliiga-seurojen stadioneita.

Varsinainen yllätys on kuitenkin kypsymässä kulisseissa. Monet liigaseurat olisivat valmiita hyväksymään puolueettomilla kentillä pelaamisen, mikäli Valioliigasta ei putoaisi tämän kauden jälkeen yhtään seuraa. Toisaalta Championshipistä nousustakaan ei haluta luopua, joten keskustelujen alle on nostettu malli, että ensi kaudella Valioliigassa pelaisi 22-23 joukkuetta nykyisen 20 sijasta.

Asioissa on turha mennä niiden edelle. Valioliigan seurat keskustelevat seuraavan kerran kauden jatkamisen aikataulusta ja mallista torstaina, joten tässä vaiheessa varsinkin puheet siitä, ettei Valioliigasta putoaisi yhtään seuraa, ovat vielä ennenaikaisia. Putoamisesta luopuminen on kuitenkin malli, jolle löytyy todennäköisesti kannatusta kaikkien pienempien ja keskisuurten seurojen keskuudessa. Kaikista suurimmat seurat tulevat sitä todennäköisesti vastustamaan mallia, mikäli pakettiin kytketään se, että Valioliigaan nousee Championshipistä 2-3 seuraa. Ne kamppailevat jo muutenkin ylisuuren otteluruuhkan kanssa euro-otteluidensa takia. 4-6 ylimääräisen kierroksen ottelun mahduttaminen kalenteriin ei ole helppoa. Kauden alkua on koronakriisin kynsissä mahdoton aikaistaa ja lähes yhtä mahdoton sitä on myös jatkaa, sillä ensi kesänä vastaan tulevat tältä vuodelta siirretyt jalkapallon EM-kisat, jotka alkavat 11. kesäkuuta 2021.

Mitä siis Valioliigassa tapahtuu?

Kaikki riipuu ensinnäkin Ison-Britannian epidemiatilanteesta ja siitä, mitä maan hallitus päättää. Vaikka Britannian viranomaisten päätöksiä on turha ennakoida, myös viranomaiset haluavat palauttaa yhteiskunnan mahdollisen nopeasti takaisin mahdollisimman normaaliin päiväjärjestykseen. Tässä mielessä kynnys puuttua Valioliiga-otteluiden pelaamiseen tyhjille katsomoille on suuri – olettaen tietenkin, että myös terveysviranomaiset näyttävät sille vihreää valoa ja otteluiden järjestämiseen tarvittava ylimääräinen pelaajien ja muiden virkailijoiden testaaminen ei vaaranna muuta terveydenhuoltoa tai muuta testaamista.

Seuraava kysymys on, mitä Valioliiga haluaa?

Tähän vastaus on helppo. Suurin osa seuroista haluaa, että kausi pelataan loppuun tavalla tai toisella. Kriittisin kysymys tässä on raha. Jos Valioliigan kautta ei pelattaisi loppuun, se maksaisi Valioliigalle menetettyinä tv-tuloina lähes 900 miljoonaa euroa, mikäli tv-yhtiöt vaativat tv-rahat pelaamattomista otteluista täysmääräisinä takaisin. Osa tv-yhtiöistä olisi Sky Sportsin johdolla valmis neuvottelemaan myös sopuratkaisusta, mikäli kausi jäisi pelaamatta. Yksittäisen seuran kannalta tappiot olisivat huimia: Liverpool on laskenut se menttäisi yksittäisiin tv-rahoja 63 miljoonaa euroja, jos kautta ei pelattaisi loppuun.

Siksi on todennäköistä, että Valioliigan kausi käynnistetään tavalla tai toisella enemmän tai myöhemmin. Käytännössä kausi käynnistyisi uudelleen kesäkuussa ja päättyisi heinäkuun lopussa. Tämä on tällä hetkellä todennäköisin skenaario.

Ja sitten se kysymys putoamisesta?

Jokainen seura ymmärtää, että täydellistä ratkaisua asioihin ei ole, mutta putoamisen välttäminen on edes teoreettisessa vaaravyöhykkeessä olevien seurojen kannalta niin houkutteleva vaihtoehto, että ne tarttuvat siihen kaikin käytettävissä olevin keinoin. Kysymys ei niinkään ole, mikä on  urheilullisesti oikein tai väärin, vaan puhtaasti vaihtoehdon houkuttelevuudesta. Yksikään putoamisvaarassa oleva seura ei äänestäisi sellaista esitystä vastaan ja jos se on sarjan jatkumisen ehto, myös suurten seurojen on siihen helppo suostua.

Ratkaisu olisi mielenkiintoinen myös suomalaisittain, sillä Teemu Pukin Norwich on sarjassa viimeisenä, kuuden pisteen päässä putoamisviivasta. Pukin ja Norwichin kannalta ratkaisu olisi lottovoitto. Toki Pukilla olisi ottajia Valioliigassa myös ensi kaudella, vaikka Norwich putoaisikin, mutta Norwichn manageri Daniel Farke on räätälöitynyt Pukille sellaisen roolin, joka mittaa Pukin vahvuudet maksimaalisesti ulos. Pukki ei välttämättä saisi samanlaista pelillistä kuningasroolia missään muussa seurassa. Norwichissa hän sen saa ja saisi myös ensi kaudella, mikä ei ole mitenkään vähäpätöinen asia Suomen ensi kesän EM-unelman kannalta.

Mutta iso koira ei ole vielä haukkunut, joten Valioliigan ja Norwichin kannattajat joutuvat vielä odottamaan, milloin ja missä muodossa Valioliiga-kausi jatkuu – vai jatkuuko se lainkaan.

Joku voi toki edelleenkin kysyä, onko Valioliiga-kauden jatkamisessa mitään järkeä, mutta koronakriisi on opettanut, että järki on monessa asiassa monintulkinnallinen asia.

Toukokuun Elmo tulee tilaajille ja irtonumeromyyntiin torstaina 7.5.

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "Valioliigassa mietitään todellista yllätysratkaisua kauden jatkamisessa – “Lottovoitto Teemu Pukille”"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


TILAA ELMO TÄSTÄ ×