Tutustu näköislehteen ilmaiseksi
Elmo-lehden verkkosivut jatkossa osoitteessa: www.elmomedia.fi

Valioliigan Vuoden pelaajaksi todellinen yllätysvalinta – näin monta maalia Pukki tekee

Paul Pogba kärsii norjalaisessa hökkelikylässä asumisesta. @ All Over Press

Liigamestari

Kahden hevosen kilpajuoksu. Manchester City ja Liverpool dominoivat Valioliigaa jo viime kaudella, eikä voimasuhteissa ole mikään muuttunut. Molemmilla on erinomaiset prosessit ja materiaaliltaan erinomaiset joukkueet. Ainoa marginaalinen ero kahden kärkijoukkueen välillä tulee materiaalin leveydessä. Se nostaa Manchester Cityn hiuksenhienosti Liverpoolin edelle mestaruuspuntaroinnissa. Tuota eroa korostaa se, että Liverpoolin pelaajilla on niskassaan kova rasitustaso. Joukkueen pelit jatkuivat Mestarien liigan vuoksi kesäkuun alkuun saakka ja sen jälkeen useiden avainpelaajien (Salah, Mane, Firmino, Alisson) kausi jatkui vielä Copa Americassa ja Afrikan mestaruusturnauksessa.

Haastajat

Haastaja on ehkä liian juhlava ilmaisu, sillä kahden kärkijoukkueen ero Tottenhamiin ja Arsenaliin on selkeä. Tottenhamin prosessi on pidemmälle, mutta sen materiaali ei aivan kestä, varsinkaan leveydeltään, vertailua Liverpooliin ja Manchester Cityyn. Arsenalin prosessi on vielä vaiheessa, vaikka se onkin kulkemassa oikeaan suuntaan. Arsenal vahvistui kesällä, mutta palapelin palasia vasta asetellaan paikoilleen.

Seuraavat kaksi

Chelsean ja Manchester United materiaalit riittäisivät Mestarien liigan paikoille, mutta molempien seurojen kokonaisvaltaiset prosessit ovat sekavassa tilanteessa. Kysymys ei ole vain Frank Lampardiin ja Ole Gunnar Solskjäriin liittyvistä valmennuksellisista ja pelillisistä ongelmista, vaan siitä, että molemmissa seuroissa sakkaa moni muukin asia seuran urheilullisesta johtamisesta alkaen. Molemmat joukkueet ovat vaarassa jäädä Mestarien liiga-paikkojen ulkopuolelle.

Sitä seuraavat

Kuuden kärkiryhmän takaa löytyy useampi joukkue, joiden prosessit vievät niitä oikeaan suuntaan. Tällaisia seuroja ovat etenkin Everton, Leicester ja Wolverhampton. Parhaat mahdollisuudet murtautua kuuden sakkiin on Evertonilla. Marco Silvan pelitapa on toiminut kesän harjoitusotteluissa ihailtavan konemaisesti ja kun Everton pystyi vahvistamaan muutenkin jo kohtalaisen vahvaa materiaaliaan Alex Iwobin ja Moise Keanin kaltaisilla järkevillä hankinnoilla ja pitämään Andre Gomesin, se voi hyvinkin rikkoa kuuden suuren rintaman. Leicesterillä on nuori ja kehittyvä ryhmä kasassa, mutta vaikka Brendan Rodgersilla onkin kiistattomat ansionsa, hän ei saa joukkuetta voittamaan riittävästi otteluita. Wolves on vaikea vastustaja kenelle tahansa erinomaisen puolutuspeliskonseptinsa takia, mutta sen pallonhallintavaiheen organisoinnissa ylöspäin pelatessa olevat ongelmat romuttavat haaveet kuuden sakkiin pääsystä.

Putoamistaistelu

Sheffield United ja Aston Villa ovat pellillisesti sellaisessa kuopassa, ettei ongelmiua ratkota keskitason liigajyriä ostamalla. Eniten sekaisin on kuitenkin Newcastle – niin seurajohdollisesti kuin valmennuksellisesti. Steve Brucen jalkapallolla ei Valioliigassa enää tänä päivänä menestytä. Onneksi.

Pelaaja

Vastaus riippuu siitä, mistä näkökulmasta asiaa katsoo. Jos asiaa katsoo puhtaasti pelaajan taitojen, tehojen ja joukkueelleen olevan merkityksen kannalta, Valioliigan tulevan kauden pelaaja on Paul Pogba. Valitettavasti vain Manchester Unitedin pelin rakenteet ovat niin luokattomia, että Pogba kärsii siitä – ja saa niskaansa aiheetta kuraa. Jos taas tarkasteluun ottaa mukaan joukkueen kollektiivisen toiminnan, silloin vaaka kallistuu kahteen Manchester Cityn pelaajaan, Bernado Silvaan ja David Silvaan. Kumpikaan ei pokkaa mitään palkintoja, mutta kumpikin hoitaa sataprosenttisella laadulla omat tehtävänsä. Ja juuri sitä Pep Guardiola haluaa pelaajiltaan.

Valmentaja

Ei kahta sanaa. Pep Guardiola on maailman paras jalkapallovalmentaja – niin pelin organisoinnissa kuin pelaajien opettajana ja kehittäjänä osana valmennusprosessejaan. Älykäs, sivistynyt, rohkea, intohimoinen suhteessa peliin ja pelin evoluutioon.

Teemu Pukki

Kaikki kysyvät, montako maalia Teemu Pukki tekee Valioliigassa? Kysymykseen olisi helppo vastata, jos se riippuisi yksistään Pukista. Se, mikä on fakta, on, ettei Pukin onnistuminen Valioliigassa kaadu Pukkiin itseensä. Hänestä on kehittynyt huippuluokan viimeistelijä, joka kyllä pistää pallot maalit, jos hänelle luodaan riittävästi maalipaikkoja. Pukin haaste Valioliigassa on enemmän Norwichin haaste – kuinka se ketju, joka alkaa toppareista ja kulkee laitapakkien ja keskikentän kautta Marco Stiepermannille kymppialueelle ja sieltä linjan taakse juoksuun Pukille, toimii? Jos se toimii, Pukki kyllä tekee maaleja siinä missä ennenkin. Valioliigassa on toki paremmat puolustajat ja paremmat maalivahdit, mutta  Pukin taidot maalintekijänä riittävät Valioliigaan. Eli se Norwichin kausi? Daniel Ferken pelitapa pelastaa Norwichin sarjapaikan ja varsinkin kauden alussa monet seurat ovat vaikeuksissa Farken gegenpressin kanssa. Se voi siivittää Norwichin kelvolliseen lentoon ja Pukin yli 10 liigamaalin kauteen.

Teksti: Jussi Leppälahti ja Jukka Rönkä

2 kommenttia kohteessa ”Valioliigan Vuoden pelaajaksi todellinen yllätysvalinta – näin monta maalia Pukki tekee”

  1. Pausaa kehiin jossa erikoisvieraana Rönkä, kiitos.

  2. Guardiola saanut käyttää 762,3 miljoonaa euroa Cityn vahvistamiseen. Toki onnistunut ostoksissaan ja vahvistanut joukkueen ongelmakohtia, jos vaikka verrataan Manchesterin punaisiin.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


TILAA ELMO TÄSTÄ ×