Valioliiga-kauden viisain päätös synnytti sensaation, jonka nousu jatkuu entisestään loppukaudella

JalkapalloValioliiga

Valioliiga-kauden viisain päätös synnytti sensaation, jonka nousu jatkuu entisestään loppukaudella

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
@JussiLeppalahti
JULKAISTU 4.2.2020
Kun Southampton hävisi lokakuun Leicester Citylle 0-9 ja joukkue on sarjataulukossa putoajan paikalla, näyttivät Ralph Hasenhüttlin potkut varmoilta. Kolme ja puoli kuukautta katastrofi-illasta eteenpäin, ja Southampton on lähempänä europelejä, kuin putoamista. Puikoissa on edelleen sama valmentaja.

Lokakuun 25. päivän ilta oli Southamptonille synkkä. Seoli tuon synkän lokakuisen perjantain jälkeen sarjataulukossa kolmanneksi viimeisenä ja kärsinyt juuri 0-9-tappion Leicester Citylle. Päävalmentaja Ralph Hasenhüttl nousi vedonlyöntimarkkinoilla ylivoimaiseksi suosikiksi seuraavana potkut saavana päävalmentajana.
25 päästettyä maalia 10 ottelussa ei juuri mairitellut Southamptonia ja sen itävaltalaista päävalmentajaa. Kymmenestä ottelusta So’ton oli kerännyt kuusi tappiota. Englantilaislehdistössä levisi huhu, jonka mukaan Southamptonin seurajohto olisi kokoontunut Leicester-nöyryytyksen jälkeen pohtimaan sopivia seuraajia Hasenhüttl’lle.
Potkuja ei kuitenkaan koskaan tullut. On mahdotonta ulkopuolelta tietää, miten päätöksentekoprosessi eteni. Joku tai jotkut St Mary’s Stadiumin uumenissa tekivät kuitenkin päätöksen antaa Hasenhüttl’lle aikaa rakentaa prosessiaan. Se on ollut tämän Valioliiga-kauden yksi tärkeimmistä ja järkevimmistä päätöksistä.
Leicester-nöyryytyksen jälkeen Southamptonin kurssi on kääntynyt täydellisesti.
Southamptonin 0-9-tappion jälkeen viisi valmentajaa on saanut Valioliigassa potkut, mutta Hasenhüttl’n Southampton on noussut sarjataulukossa jo 13. sijalle. Southampton on viimeisen 15 ottelun kuntopuntarissa peräti seitsemännellä sijalla. Se on kerännyt 15 ottelusta seitsemän voittoa ja sen maaliero on tuolta ajanjaksolta positiivinen. Pistetahti on ollut 1,53 pistettä ottelua kohden. Väliin on mahtunut myös 2-1-vierasvoitto Leicesteristä.
Miten Southampton ja Hasenhüttl ovat pelastuneet?

SOUTHAMPTONIN PELIÄ ja sen tuloksellisuutta analysoitaessa on muistettava se, että Hasenhüttl on prässipelaamisen valmentaja aika ehdottomalla tavalla. Prässääminen on tehokas työkalu, kun se toimii, mutta toimimaton prässi johtaa vastustajan laadukkaisiin maalipaikkoihin.
Yksi asia, mikä pistää silmään, on Southamptonin luotujen sekä päästettyjen maaliodotteiden yhteenlaskettu summa. Southamptonin peleissä on tällä kaudella luotu maaliodottamaa niin, että peleissä olisi keskimääräisellä viimeistelyllä tullut yhteensä noin kolme maalia ottelua kohden. Esimerkiksi Southamptonin alapuolella olevan Crystal Palacen peleissä vastaava lukema on vain vähän yli kaksi maalia.
Southamptonin aggressiivinen prässipelitapa johtaa siis korkeiden maaliodotteiden jalkapalloon.
Selitys on looginen. Southamptonin prässilinja on keskimäärin suhteellisen korkealla, joten se pyrkii paineistamaan palloa vastustajan kenttäpuoliskolla usein. Tämä johtaa siihen, että pelin tempo kasvaa, sillä pelaajien päätöksentekoaika pienenee. Kun pelin tempo kasvaa, tulee enemmän virheitä. Ja sitä kautta maalipaikkoja.
Kun Southamptonin prässi toimii, se pystyy luomaan organisoimattomia muotoja vastaan paljon maalipaikkoja itselleen. Asiassa on silti kääntöpuoli. Kun Southamptonin prässi ei toimi, vastustajalla on tiloja, joihin hyökätä ja siten mahdollisuus luoda paljon maaliodotetta.
Viime aikoina Southamptonin prässi on toiminut. 2-1-Leicester-voitossa se pakotti Leicesterin vain 75 prosentin syöttötarkkuuteen. Se on kymmenen prosenttia heikompi osumatarkkuus kuin Leicesterillä normaalisti. Crystal Palace-vierasvoitossa Southampton prässäsi niin, että Palace syötti melkein joka toisen syötön harakoille. Wolverhampton sai niin ikään voitosta huolimatta syöttönsä Southamptonia vastaan omille vain 60 prosentin tarkkuudella, kun normaalisti Wolves syöttää 79 prosentin tarkkuudella.
Alkukauden aikana prässin organisoinnissa, synkronoinnissa sekä ajoituksessa oli ongelmia. Kun Southampton hävisi Leicesterille 0-9, Leicester painoi syötöt omille lähes 90 prosentin tarkkuudella. Southamptonin linjojen väliset etäisyydet olivat pitkin alkukautta liian suuret, jolloin pallon riistäminen on vaikeaa.
Prässätessä linjojen on liikuttava todella hyvällä synkronoinnilla, sillä tilat kentän pystysuunnassa kasvavat. Tämä asettaa pelaajille myös fyysistaktisia haasteita. Southamptonilla on hämmentävän heikot tilastot pelien viimeisiltä varteilta. Sen maaliodotteiden erotus on peräti kolmen maalin verran negatiivinen, kun otetaan huomioon vain otteluiden viimeiset vartit. Ensimmäisten varttien aikana joukkueen maaliodotteiden erotus on puoli maalia miinuksella. Kaikkina muina ajanjaksoina joukkueella on positiivinen maaliodotteiden erotus.
Voidaan tehdä siis sellainen päätelmä, ettei Southamptonin peli pysy kasassa otteluiden lopuissa. Liverpool-tappio oli hyvä esimerkki tästä ilmiöstä. Peli oli tunnin verran suhteellisen tasainen Liverpoolin johtaessa 1-0. Sitten Danny Ings kaadettiin rangaistusalueella. Ei pilkkua. Liverpool iski vastaan ja Jordan Henderson teki 2-0-maalin. Viimeisen 20 minuutin aikana Liverpool iski vielä kahdesti.
Southamptonin on siis kasvettava Hasenhüttl’n pelitapaan paremmin kiinni ja jaksettava toteuttaa kollektiivina laadukkaasti täydet 90 minuuttia.
Toinen asia, mikä pistää silmään Southamptonin tulosten takana on se, että joukkueen kausi on ollut viimeistelyn suhteen epäonninen. On odotettavissa, että pelin tason pysyessä viime viikkojen kaltaisena, Southamptonin sijoitus tulee kohentumaan loppukauden aikana edelleen.
Southamptonilla on sarjan kahdeksanneksi suurin yhteenlaskettu maaliodote, eli 36 maalia ja risat. Joukkue on pystynyt kuitenkin viimeistelemään vain 31 maalia.
Toisessa päässä ero on vieläkin rajumpi. Päästettyjen maalien yhteenlaskettu odote on 37 maalia, mutta joukkue on päästänyt peräti 46 rysää. Katseet on kohdistettava maalivahtiin ainakin osittain. Maalivahdin merkitys vastustajan maalipaikkojen torjumisessa on valtava. 30-vuotias Alex McCarthy on tottunut varamaalivahdin rooliin, mutta on pelannut tällä kaudella 15 ottelussa. On kysyttävä, että riittääkö hänen tasonsa Valioliigassa aloittavaksi maalivahdiksi?
24-vuotias Angus Gunn on pelannut 10 ottelua. 24-vuotias Manchester City-kasvatti on ollut nuorisomaajoukkueiden vakionaama, mutta Valioliigan tasolle murtautuminen on edelleen kysymysmerkki.

SOUTHAMPTONIN SEURAJOHTO oli syksyllä oikeassa, kun se päätti olla erottamatta valmentajaansa. Se oli kauden kovin urheilujohdollinen taidonnäyte valtavan paineen alla.
Hasenhüttl’n ylläkuvattu pelitapa on vaativa. Joukkue tarvitsee aikaa taitaakseen sen tasaisen laadukkaasti. Kiinalaisomistaja Gao Jisheng suhtautuu rahankäyttöön jalat maassa, mutta silti Hasenhüttl saanee ensi kesänä mahdollisuuden vahvistaa joukkuetta. Maalivahtiosasto sekä muutamat muut pelipaikat huutavat nopeusominaisuuksiltaan sopivampia pelaajia joukkueeseen.
Southampton on kiireisessä managerien erottamisbisneksessä ollut tällä kaudella piristävä poikkeus.
Tilaa Elmo tästä edulliseen tarjoushintaan! Elmo on tämän viikon torstaista lähtien myös irtonumeromyynnissä kautta maan.