Tutustu näköislehteen ilmaiseksi
Elmo-lehden verkkosivut jatkossa osoitteessa: www.elmomedia.fi

Uutuuskirja ihmettelee suomalaista olympiavimmaa – Jalkapallo on uhrattu olympiamitalien vuoksi

@ All Over Press

Jari Kupilan kirjoittama ja Elmo-lehden AD Anu Monosen kuvittama uutuuskirja Rata auki! – suomalaisen urheilun 100 läpimurtoa on monipuolinen läpileikkaus suomalaisen huippu-urheiluhistorian näkyvien tähtienhetkien taustoihin.

160-sivuinen tieto- ja näkökulmapaketti toimii lukijalleen paitsi ajattelua haastavana, piristävänä ja uusia oivalluksia tuottavana historiapakettina, myös erinomaisena ja tavanomaisesta urheilukirjallisuudesta poikkeavana urheiluviihteenä. Tekstin oivallusten ja kirjan sisältöä raikkaasti taustoittavan kuvituksen ansiosta lukija pääsee aikamatkalle, jota arkisessa urheiluviihteen tykityksessä harvoin on mahdollista kokea.

Kupila sanoo pyrkivänsä siihen, että suomalaiseen urheiluun saataisiin uudenlainen näkökulma. Vaikka kirjassa liikutaan vahvasti urheiluhistorian aihepiireissä, ajatuksena on samalla nostaa esiin historiassa piilevää opetusta tämän päivän urheilutoimijoille.

”Kirja ei keskity esittelemään jo moneen kertaan kerrottuja yksilötason sankaritarinoita. Kirja käsittelee suomalaista urheilua ilmiönä. Tähtihetket nähdään esimerkkeinä urheiluhistoriaan sen eri vaiheissa vaikuttaneista taustavoimista. Mikään näkyvä yksittäinen tähtihetki ei synny ilmaan vähemmän näkyvää taustatekijää. Näkyvät läpimurrot ovat seurausta jostakin. Niiden syy, se läpimurtojen varsinainen alku, on jossakin taustalla. Tämä kirja nousee näistä taustatekijöistä.”

Kupila sanoo kirjan tekemisen tuottaneen hänelle itselleen hieman ristiriitaisen johtopäätöksen suomalaisen urheilun, ja huippu-urheilun, olemuksesta.

”Päällimmäisin tuntemus on se, että me urheiluihmiset olemme hieman sokeita ja erilaisiin itsestään selviksi luultuihin kaavoihimme luutuneita. Suomalaisella urheilulla on paljon vahvuuksia, joita se ei itse ymmärrä tuoda esiin ja hyödyntää. On ollut, ja on yhä. Vastaavasti se ei oikein osaa kohdata selkeitä rakenteellisia ja ajatustapoihin liittyviä ongelmakohtiaan. Jos suomalainen urheilu olisi moottori, sanoisin sen olevan vahva kone, mutta toimivan huonolla hyötysuhteella…”

Kirjan aihepiirit risteilevät laajalti urheilun taustavoimien aihepiireissä. Käsitellään johtajuutta, valmentamista, rakentamista, yhteiskuntasuhteita, kansainvälisyyttä, paikallisuutta, taloutta, urheilun arkea ja paljon muuta.

”Tässä pyritään avaamaan erilaisia näkökulmia, mutta keskeinen koko kirjan läpi kulkeva teema on ihmettely olympiaurheilun ylikorostuneesta roolista osana urheilujohtamisen arvomaailmaa. Olympialaiset ja olympiamenestys ovat kiistatta tuoneet paljon etuja, etenkin urheiluhistoriamme alkuvaiheissa, mutta sittemmin olympiapainotuksesta on tullut painolastia. Monta hyvää ja dynamiikaltaan vahvaa kehitysvoimaa on jäänyt hyödyntämättä, koska ne voimat ovat olleet ristiriitaisia olympiatavoitteiden kanssa. Suurin kärsijä tässä on ollut suomalainen jalkapallo.”

Kirjan kirjoittaja Jari Kupila on Elmo-lehden toimituspäällikkö. Urheilutoimittajain Liitto valitsi hänet vuonna 2017 vuoden urheilutoimittajaksi. Vuonna 2018 AKK Motorsport palkitsi hänet vuoden mediateko-palkinnolla. Hän valmistelee väitöskirjaa suomalaisen urheilujärjestelmän muotoutumisesta osana suomalaisuuden modernisaatiota 1900-luvun alussa.

Anu Mononen on arvostettu AD, joka tällä hetkellä vastaa Elmo-lehden ja Oma Aika-lehden ulkoasuista.

 

Tilaa “Rata auki! – suomalaisen urheilun 100 läpimurtoa” -kirja ja Elmo-lehti huippuedulliseen yhteishintaan tästä tai pelkkä kirja tästä!

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "Uutuuskirja ihmettelee suomalaista olympiavimmaa – Jalkapallo on uhrattu olympiamitalien vuoksi"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


TILAA ELMO TÄSTÄ ×