Tutustu näköislehteen ilmaiseksi
Elmo-lehden verkkosivut jatkossa osoitteessa: www.elmomedia.fi

Unohtakaa Warholmit ja Ingebrigtsenit – Suomi on Euroopan kovimpia yleisurheilumaita

Annimari Korte on ollut kesän suuria suomalaistähtiä. @ Tomi Natri / All Over Press

Yleisurheilu on laji, joka tuotteistuu huippuyksilöidensä ja satunnaisten supertähtiensä kautta. Toisinaan se kuitenkin hämärtää todellisuuden kokokuvaa, estää näkemästä eri maissa tehtävän yleisurheilutyön kokonaislaatua.

Suomi yleisurheilee lajin korkeimmalla maajoukkuetasolla, Superliigassa. Kyseessä on vanhan kunnon Eurooppa cupin nykyversio, monen mielestä eurooppalaisen kilpailukalenterin muinaisjäänne.

Hieman toisin ajateltuna kyseessä voisi kuitenkin olla koko eurooppalaisen yleisurheilun tärkein kisatapahtuma. Se kun mittaa millä laatutasolla eri yu-maat kokonaisuutena toimivat.

Suomalaisella yleisurheilulla ei juuri nyt ole yhtään MM-tason palkintosijoista itsestään selvästi tappelevaa yleisurheilijaa. Ei juuri nyt oikeastaan EM-tasonkaan. Silti, kokonaisuutena, Suomi saa jalkeille joukkueen, joka on Euroopan 12 parhaan joukossa.

Osta elokuun Elmo diginä  tai tilaa Elmo 4 kk 35 euroa!

Norjalla voi olla Karsten Warholmin ja Ingebrigtsenin veljesarjan kaltaisia supertähtiä, mutta kokonaisuutena norjalaisen yleisurheilun taso ei ole oikeastaan koskaan kyennyt Suomen kanssa kilpailemaan. Kuten ei monen muunkaan yksittäisiä supertähtiä tuottava maa pysty.

Jos yleisurheilussa olisi vallalla suuntaus, joka vielä 1950-luvulla oli varteenotettava kehityssuunta, eli pääkilpailut kilpailtaisiin maajoukkueina, Suomi olisi eurooppalaista yu-huippua. Etenkin jos vielä kilpailtaisiin Ruotsi-ottelun tyyliin kolmen parhaan miehen ja naisen joukkueina, Suomi tappelisi EM-kisoissa aivan kirkkaimmista kärkitiloista.

Eurooppalaisen yleisurheilun todellisuus näyttää mielenkiintoiselta, jos aletaan listata maita supertähtien sijasta siinä järjestyksessä missä he saavat jalkeille kolmen kärkiurheilijan joukkueen KAIKISSA yleisurheilun lajeissa.

Tässä kohdin voi todellakin jossitella. Entäpä jos yleisurheilunkin tärkein Euroopan mestaruus olisi joukkuemestaruus – ja nimenomaan kolmen kärkiurheilijan edustuksella?

Jos näin olisi, tämä viikonloppu olisi suomalaisen urheilukesän tärkein viikonloppu. Kansakunta valmistautuisi ryntäämään torille kisaviikonlopun päätteeksi!

Näin ei kuitenkaan ole. Yleisurheilu on yksilöiden laji. Vaikka maajoukkueurheilu oli joskus hyvinkin suosittua, nykymaailmassa on jäljellä oikeastaan vain Suomen ja Ruotsin välinen maaotteluperinne. Eikä sekään enää huippuvuosiensa iskussa ole.

Vaikkakin, juuri maaottelun takia juuri Suomen ja Ruotsin yleisurheilussa pidetään tärkeänä kaikkien yleisurheilulajien kehittämistä. Toinen näkee sen moniarvoisena, yleisurheilukulttuurin tärkeänä perustyönä – joku toinen taas kyselee olisiko viisaampi, jos keskitettäisiin vähät resurssit muutamaan painopistelajiin.

Vaikea sanoa kumpi on oikeassa.

2 kommenttia kohteessa ”Unohtakaa Warholmit ja Ingebrigtsenit – Suomi on Euroopan kovimpia yleisurheilumaita”

  1. Juha Väätäinen | 9 elokuun, 2019 kohteessa 17:48 | Vastaa

    Tämä kirjoitus on täysin turhaa vatulointia, joka yrittää kiertää tämän urheilumuodon ikiaikaisen totuuden: laji elää ja kukoistaa menestyvien yksilöiden kautta ja kanssa. Niin on ollut Suomen osalta jo Hannes Kolehmaisesta, Paavo Nurmesta ja Matti Järvisestä lähtien. Ei keskinkertaisella massalla tai 3-miehisin joukkuein käytävillä maaotteluilla ole siinä kilpailussa mitään virkaa! Superliigassa ei Suomi heikoilla kärkiurheilijoillaan mitään saavuta! Kansalaisten mielenkiinto Yleisurheilua kohtaan pysyy yllä vain mestareilla ja voittajilla EM-, MM- ja O-kisoissa! Tai huippuennätyksillä! Muu ei enää eikä oikestaan ole koskaan saanut osakseen suurta huomiota. Tämä on kylmä totuus! Erikseen ovat sitten heikoin argumentein juttujaan kyhäävät mediat! Jos, jos kommentointi on itsepetosta, pahinta mitä ihminen ja organisaation voi itselleen tehdä!

  2. …hmm, Juha. Olen vahvasti eri mieltä. Yleisurheilu voi Suomessa hyvin, kun se tulee lähelle. Tänä kesänä näin on käynyt. Aiturinaisemme, joista kukaan ei etene MM-finaaliin, ovat tehneet vaikutuksen jopa marginaaliyleisöön. Topi Raitanen juoksee MM-finaaliin, ehkä joku keihäsmiehistämme tekee saman, siis heittää ei juokse. Odotusarvo on tv-urheilussa kantava voima. Dohassa sitä on, myös suomalaisten osalta… 😊👊

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


TILAA ELMO TÄSTÄ ×