Tutustu näköislehteen ilmaiseksi
Elmo-lehden verkkosivut jatkossa osoitteessa: www.elmomedia.fi

Turhaa itkua esteiden paikasta – Richardssonin kisa on tyly viesti suomalaiselle huippu-urheilulle

Elmo
@ All Over Press

Dohan MM-kisojen avauspäivänä oli tulessa iso kasa suomalaisia, mutta kaikkien urakat katkesivat lyhyeen, alkuerä- ja karsintavaiheeseen.

Sinänsä asiasta on turha kuitenkaan sen enempää elämöidä, realistinen odotusarvo kun ei oikein kenenkään kohdalla finaalipaikkaa luvannut. Jatkopaikkoihin olisi vaadittu kauden perustasoon nähden täysosumasuorituksia, ja monessa kohdin paljon enemmänkin.

Samalla kuitenkin herää kysymyksiä, joita suomalaisessa yleisurheilussa olisi syytä jatkossa miettiä astetta syvällisemmin.

Miksi muu maailma menee menojaan?

Miksi suomalaiset juniorilahjakkuudet eivät kehity kuten niin monen muun maan lahjakkuudet?

Lisäksi tekee mieli nostaa esiin paljon kohua herättänyt Camilla Richardssonin estekisa.

Richardsson on kunnossa, juoksu kulkee, mutta Dohan kisasta tuli täydellinen sähellys.

Moni on nyt kiljunut asiasta järjestäjille, syyttänyt esteiden hienoista väärin asettelua Richardssonin kisan tuhoutumisesta.

Mutta hetkinen nyt. Ei kisa siihen kaatunut.

Voi olla, että järjestäjät eivät täysin onnistuneet, mutta ei se riitä selittämään tapahtunutta. Perussyy on kuitenkin se, mikä on nähty jo aiemminkin: Richardsson ei yksinkertaisesti hallitse esteiden ottamista niin kuin aivan kovimmalla huipputasolla ja muiden juoksijoiden seassa kilpailtaessa pitäisi hallita. Pienikin yllättävä tekijä pilaa siksi helposti hänen suorituksensa kokonaan.

Jos järjestäjien virhe olisi ollut niin dramaattinen, kuin muutamista kommenteista kuullostaa, eiköhän kisassa olisi nähty ongelmia muidenkin kohdalla!

Asiassa piilee tietysti iso pohdinnan aihe Richardssonin omalla kohdalla. Hän on edennyt juoksijana valtavasti – mutta meneekö hyvä kehitys hukkaan, jos esteiden ylitystä, ja varsinkin juoksun rytmitystä esteiden kohdalla, ei hiljalleen aleta oppia? Olisiko aika keskittyä vaikkapa vitoselle tai kympille?

Samalla Richardssonin tapaukseen tiivistyy myös laajempi pohdinnan aihe suomalaisen yleisurheilun, ja laajemminkin koko huippu-urheilun kannalta: Miten voi olla mahdollista, että tällä tasolla oleva urheilija ei hallitse oman lajinsa teknistä perussuoritusta tämän paremmin?

Kysymyksen tärkeyttä painottaa se, että Richardsson ei ole ainoa suomalaishuippu, joka on viime vuosina tullut erilaisista arvokisoista kotiin tekniikkavirheitä kiroten. Huippu-urheilukulttuurimme taitaa edelleenkin olla hitusen liikaa fysiikka ja siihen liittyvää raatamista arvostavaa – ja hitusen liian vähän urheilusuorituksen biomekaanisten ja teknisten perusasioiden kautta urheilijan kokonaisuutta rakentavaa – urheilukulttuuria.

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "Turhaa itkua esteiden paikasta – Richardssonin kisa on tyly viesti suomalaiselle huippu-urheilulle"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


TILAA ELMO TÄSTÄ ×