Tottenhamin shokkipäätös ennakoi päättömyyden ajan paluuta Pohjois-Lontooseen

Yleinen

Tottenhamin shokkipäätös ennakoi päättömyyden ajan paluuta Pohjois-Lontooseen

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 19.11.2019

Tottenhamin päätös erottaa manageri Mauricio Pochettino avaa vanhat haavat seuran puheenjohtaja Daniel Levyn menneisyydestä.
Pochettino ehti luotsata lontoolaisseuraa reilut viisi vuotta. Hän ei vain nostanut Tottenhamia pelillisesti yhdeksi Englannin ja koko Euroopan johtavista ja taktisesti edistyksellisemmistä joukkueista. Argentiinalaismanageri sai vakautettua koko seuran toiminnan niin kentällä kuin sen ulkopuolella. Tottenham ei ollut enää otsikoissa siksi, että se teki poukkoilevia managerivalintoja tai siksi, että sen tulokset olisivat heitelleet laidasta laitaan kaudesta toiseen. Pochettinon ohjissa Tottenhamista tuli yksi Euroopan kiinnostavimmista joukkueista, joka oli täynnä jalkapallomaailman kiehtovimpia pelaajia Harry Kanesta ja Christian Eriksenistä alkaen.
Tottenhamin nousukiito huipentui viime kauteen, kun Pochettino luotsasi lontoolaiset Mestarien liigan finaaliin. Spurs oli tammikuuhun asti mukana myös mestaruustaistelussa yhdessä Liverpoolin ja Manchester Cityn kanssa, kunnes Tottenhamin kurssi yllättäen muuttui kotimaan kentillä. Tuo kurssinmuutos jatkui tällä kaudella ja koitui lopulta – ainakin Tottenhamin tiedotteen mukaan – myös Pochettinon kohtaloksi.
On totta, että Tottenhamin kausi on ollut tuloksellisesti ja pelillisesti pettymys, mutta päätös erottaa Pochettino vain vajaat kuusi kuukautta Mestarien liigan finaalin ja kaiken viime vuosien menestyksen jälkeen on vähintäänkin erikoinen.
Siksi tässä kohtaa onkin kysyttävä, miksi Pochettino sai potkut Tottenhamista?
Urheiluseurojen sisällä tapahtuu paljon asioita, joista ei koskaan kerrota julkisuuteen – tai jos kerrotaan, versiot saattavat olla yhtä hyvin totta tai täyttä puuta heinää. Siksi Pochettinon potkujenkin taustalla saattaa olla syitä, jotka muuttavat tulavaisuudessa historiankirjoitusta, mutta se ei muuta sitä, että Tottenhamia johtaa Valioliigan arvaamattomin puheenjohtaja, Daniel Levy.
Levy nousi Tottenhamin puheenjohtajaksi vuonna 2001. Hän on Spursin kannattaja ja kunnianhimoinen yritysjohtaja, joka todistettavasti hallitsee talousmatemaattiset laskutoimitukset ja strategisen visioinnin. Yksi Levyn – ja Tottenhamin suurimman omistajan Joe Lewisin – mestarinnäytteistä oli uuden huippumodernin stadionin rakentaminen White Hart Lanen tilalle.
Levyn näytöt jalkapallokentällä ovat kuitenkin luokattomat. Hän on siinä mielessä tyypillinen voimakas seurajohtaja, että hän on työntänyt nenänsä kaikkiin mahdollisiin ja mahdottomiin asioihin myös urheilullisissa kysymyksissä. Kuvaavin esimerkki on Levyn päätön linja valita Tottenhamille managereita. Jokainen managerivalinta voi toki onnistua tai epäonnistua, mutta yleensä ensimmäinen valitsijoiden osaamista mittaava maamerkki managerivalinnoissa on se, onko valinnoissa mitään loogista ja tunnistettavaa linjaa.
Levyn valinnoissa ainoa linja oli, ettei mitään linjaa ollut. Hän saattoi valita Spursin puikkoihin yhtä hyvin täysin Tottenhamin identiteetin vastaisin puolustuspelin apostolin Jacques Santinin kuin Harry Redknappin kaltaisen talousrikoksiin sotkeutuneen ilveilijän.
Pochettino ei ollut Levyltä loistovalinta, vaan sattuma – arpalippu, jossa sattui olemaan Tottenhamin suurin voitto sitten vuoden 1958, kun Spurs valitsi managerikseen Bill Nicholsonin.
Levyn aikaa ennen Pochettinoa hallitsi se, että hän oli jatkuvasti esillä ja hämmentämässä myös pelillisiä asioita. Se ei sinällään ollut Tottenhamissa mitään uutta. Tottenhamin entinen pelaaja Joe Kinnear paljasti 2000-luvun alussa Suomessa käydessään, että Tottenham oli managerin kannalta Englannin vaikein mahdollinen seura, koska sen johtokunnat olivat vuosikymmenestä toiseen vuorattu kaikkitietävillä johtajilla, jotka pitivät itseään jalkapalloilullisissakin kysymyksissä itseään pätevimpänä kuin managereita.
Myös Levy sairasti samaa tautia, mutta Pochettino työ ja tulokset pitivät hänen aisoissa ja mikä pahinta – sivuraiteilla. Tottenham ei ollut viime vuosina enää Levyn seura, vaan Pochettinon luoma taideteos.
Kaikki viime vuosina ja viime kuukausina julki tulleet signaalit ja Pochettinon omat ja usein erikoiset lausunnot viittasivat siihen, että  Levyn ja Pochettinon välillä kipunoi paljon enemmän kuin mitä julkisuudessa kerrottiin. Pochettino vihjaili jo vuosi sitten, että hän olisi lähtemässä Tottenhamista. Tänä vuonna hän kohahdutti jalkapallomaailmaa sanomalla, että jos Spurs olisi voittanut kesäkuun alussa Mestarien liigan finaalin, hän olisi todennäköisesti lähtenyt, vaikka hän teki kesällä 2018 viisivuotisen jatkosopimuksen.
Pochettinoa rassasi viimeisten vuosien aikana erityisesti se, ettei Tottenham hankkinut kesän 2018 ja tammikuun 2019 siirtoikkunnassa yhtään pelaajaa. Kaiken lisäksi Tottenham antoi kolmen avainpelaajan, Christian Eriksenin, Jan Vertonghenin ja Toby Alderweildin sopimusten ajautua sellaiseen tilaan, että kolmikko pelaa tällä hetkellä viimeistä sopimuskauttaan. Pochettino olisi halunnut, että joukkuetta olisi uudistettu hallitusti joka vuosi ja pelaajien sopimusneuvottelut olisi hoidettu siten, ettei nyt nähtyä tilannetta pääsisi syntymään. Esimerkiksi Eriksen on ollut tällä kaudella kentällä luokaton. Myös Vertonghenin ja Alderweildin esitykset ovat romahtaneet aiempiin kausiin verratuna.
Pochettino ei pääse karkuun tämän kauden tuloksia, mutta onko hänen erottamisensa tässä tilanteessa sellainen ratkaisu, joka muuttaisi Spursin kurssia – tai puhumattakaan, että Tottenham pystyisi palaamaan sellaiselle pelaamisen ja toiminnan tasolle, jolla se oli Pochettinon alaisuudessa?
Valitettavasti kaikki merkit viittaavat siihen, että Levy on pelannut jälleen näyttämön suurimmaksi tähdeksi – ja se ei lupaa Tottenhamille hyvää. Päättömyyden aika on palannut takaisin Pohjois-Lontooseen.
Seuraa huimaa jalkapallokautta ja tilaa Elmo tästä edulliseen tarjoushintaan!