Tottenhamin peli näyttää oudolta – mutta Arsenal voi nousta Manchester Cityn ja Liverpoolin rinnalle

Yleinen

Tottenhamin peli näyttää oudolta – mutta Arsenal voi nousta Manchester Cityn ja Liverpoolin rinnalle

Elmo toimitus
TEKSTI Elmo toimitus
@elmolehti
JULKAISTU 1.9.2019
Jussi Leppälahti arvioi miltä Arsenalin ja Tottenhamin tilanne näyttää neljän Valioliiga-kierroksen jälkeen.
Miltä Arsenalin peli näyttää neljän kierroksen jälkeen?
Potentiaaliselta, vähintäänkin. Arsenal pyrki prässäämään tavoilleen uskollisesti Tottenhamia uudenlaisen muodon kautta. Unai Emery ei pelkää muovata sapluunaansa. Arsenal prässäsi 4-3-3-muodossa. Kärki laski keskelle peittämään syöttölinjat keskelle ja laitahyökkääjät asettivat itsensä Spursin toppareiden ja laitapuolustajien väliin. He ottivat kolmistaan Spursin neljän linjan, keskikentällä otettiin miehet kovaa vartiointiin ja puolustuslinjassa oli yhden miehen ylivoima.
Spurs ei päässyt montaa kertaa Arsenalin aggressiivisesta prässistä ulos, mutta kun se pääsi, oli Arsenalin puolustajilla vaikeaa.
Spursin ensimmäinen maali oli prässin purku pitkällä pallolla Harry Kanen päähän. Kane jatkoi ja Spursin ylimmät pelaajat juoksivat läpi. Emery on rohkea mies. Eurooppa-liigan finaalissa Arsenal prässäsi Chelseaa yhtä aggressiivisesti ja pataan tuli. Emery on päättänyt viedä korkean prässin tappiin asti.
Hyökkäämisessä oli hyviä aihioita, mutta liian usein homma tyssää rangaistusalueen rajalle. Arsenal levitti keskikenttäkolmikkonsa, nosti laitapuolustajat leveyteen ja hyökkäsi viidellä kaistalla muodossa 2-3-5. Tottenhamin oikeaa puolustajaa, Davinson Sánchezia, paineistettiin rajusti.
Arsenal on tosi organisoitu ja pelaa kuten Emery haluaa. Homma kehittyy jatkuvasti. Arsenal pelaa, kuten Arsenalin pitää pelata, mutta kehitettävää on vetäytymisen synkronoinnissa, oman boksin puolustamisessa sekä maalipaikan luonnissa.
Miltä Tottenhamin peli näyttää neljän kierroksen jälkeen?
Oudolta. Tottenham oli Arsenalia vastaan aika lailla jyrän alla. Sen pistekeskiarvo ottelua kohden on jo aika pitkältä ajalta yhden pisteen holleilla Valioliigassa. Oman alueen pallonhallinnassa on paljon kehitettävää, sillä Arsenalia vastaan sen heikkoudet kyseisessä pelin vaiheessa tulivat esille. Se piti Arsenalia vastaan palloa 44 prosenttia. Arsenal sai peräti 26 laukausta sitä vastaan.
Kysymys ei ollut puolustamisen organisoinnista tai siitä, mitä Tottenham teki pallottomana. Kyse oli siitä, mitä joukkue teki pallollisena – tai siis oli tekemättä. Jotain Mauricio Pochettinon on tehtävä pallolliselle pelille. Ongelma on näkynyt alkukauden aikana laajemminkin, kun se on hävinnyt kotonaan Newcastlelle esimerkiksi. Tottenhamin pelissä tulee muihin kärkijoukkueisiin verrattuna liikaa tilanteita, joissa se etenee blokkia vastaan ennen vastustajan houkuttelua. Peli menee puskemiseksi. Sitten prässiä vastaan tukiliikkeet ovat myöhässä, joten prässäävien pelaajien selustaan ei päästä tarpeeksi systemaattisesti.
Tottenhamin syöttöprosentti oli Arsenalia vastaan vain 79, mikä oli Arsenalin prässin hyvyyttä, mutta myös Tottenhamin pallollisen pelin heikkoutta.
Toki Tottenham on nopeissa hyökkäyksissään todella vaarallinen. Son, Lamela ja Kane ovat todella vaarallisia isoilla alueilla.
Arsenalia ja Tottenhamia on pidetty Liverpoolin ja Manchester Cityn kovimpina haastajina. Onko niillä kummallakaan oikeasti mahdollisuus haastaa Liverpoolia ja Citya?
Ei ole mahdollista haastaa tällä kaudella. Mutta jos Unai Emery saa aikaa rakentaa tätä juttua, voi Arsenal liittyä tähän Liverpoolin ja Manchester Cityn rintamaan. Pidän Arsenalin nykymeininkiä niin potentiaalisena. Yksi iso asia on se, että muovaako Emery liikaa? Hän muovaa ja muovaa. Pitäisikö Arsenalin mennä eteenpäin hieman enemmän tottumuksen kautta, vai pystyvätkö pelaajat hallitsemaan niin monia prässin ja pallonhallinnan sapluunoita lyhyen ajan sisällä, kuin nyt on pyritty ajamaan sisään?
Tilaa Elmo tästä edulliseen tarjoushintaan – 4 kk 35 euroa!