Tampere juhlii nousua – pesäpalloliikkeen märällä unella on edessään valtavat haasteet Superissa

Yleinen

Tampere juhlii nousua – pesäpalloliikkeen märällä unella on edessään valtavat haasteet Superissa

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 4.8.2019

Tampere palaa miesten Superpesiksen kartalle ensimmäisen kerran sitten kesän 1991, kun Manse PP varmisti nousunsa Superiin sunnuntaina. Pesäpalloliitto ja koko pesäpalloliike ovat jo pitkään nähneet unta Tampereen saamisesta Superiin. Nyt unesta tulee totta, mutta Mansella on edessään valtavat haasteet miesten Superissa.
Ensimmäinen haaste on joukkue. Miesten Ykköspesis on imetty kuiviin hyvistä pelaajista Superin laajentamisen myötä, ja kääntelipä Mansen korttipakkaa miten päin tahansa, sen tämän hetkisessä joukkueessa on korkeintaan 3-4 Superin tasoista pelaajaa. Kaiken lisäksi osalle joukkueen kokeneemmasta kaartista pelaaminen Mansessa on ollut enemmän hyvä harrastus kuin tosissaan otettavaa huippu-urheilua.
Jossittelu on tunnetusti turhaa, mutta Tampere saa olla kiitollinen siitä, että se nousee suoraan ilman karsintoja. Jos se olisi joutunut pelaamaan noususta Superin tämän kauden heikompien seurojen kanssa, Tampereella tuskin olisi juhlittu tällä kaudella nousua.
Kiinnostaako huipputyöpaikka Tampereella? Iske kiinni tästä!
Tampereella tiedetään tilanne on ja seurajohto on kiikaroinut 3-4 vahvistusta. Tunnetuin Mansen haavissa oleva potentiaalinen nimi on Seinäjoen JymyJussien Juuso Myllyniemi. Vaikka Tampere saisi Myllniemen ja 2-3 Superin tasoista vahvistusta, se ei vielä takaa mitään. Viime vuodet ovat olleet nousijajoukkueille raadollisia: viime vuoden nousijoista kovalla nipulla pelaava Kempele joutui vaihtamaan heikkojen tulosten takia pelinjohtajaa ja Siilinjärvi on menossa karsintoihin. Toissa vuoden nousija Hamina putosi sukkana takaisin Ykköseen.
Myös Tampereella saadaan varautua siihen, että jo sarjapaikan säilyttäminen on ensi kaudella suuren työn takana. Tilannetta vaikeuttaa lisäksi se, että Mansen nykyinen joukkue on koottu muualta tulleista pelaajista eikä Mansen oma juniorimylly tuota vielä Superin tasoisia pelaajia moneen vuoteen. Tilanne on tässä mielessä erilainen kuin esimerkiksi Siilinjärvellä, joka on voinut ammentaa pelaavaan kokoonpanoon ja loukkaantuneiden tilalle omia junioreitaan.
Toinen haaste on pesäpallokulttuurin ohuus Tampereella. Vaikka Manse PP voittikin naisten Suomen mestaruuden toissa vuonna, Tamperetta on mahdoton pitää pesäpallopaikkakuntana. Siksi Manse PP:n seurajohdosta pitäisi osaamisen lisäksi löytyä samanlaista malttia kuin Imatralla tai aikaisemmin Joensuussa, joissa molemmissa työtä on tehty pitkäjänteisesti vuosien perspektiivillä. Oulun Lippo Pesiksen tarina on hyvä muistutus siitä, että jos juoksemaan lähdetään ennen kuin osataan kävellä, edessä on silloin helposti katastrofi.
Tampere on kuitenkin Suomen kolmanneksi suurin kaupunki ja merkittävä yliopisto- ja opiskelukaupunki. Se on paikkakuntana huomattavasti vetovoimaisempi pelaajien kannalta kuin marraskuinen Kitee tai viiman piiskaama Alajärvi. Lisäksi väestö- ja yrityspohja antavat hyvän kivijalan vaikka kuinka menestyvän projektin rakentamiselle – varsinkin, kun pesäpallossa ei liiku niin massiiviset rahat kuin jääkiekossa tai jalkapallossa.
Tamperee nousua on syytä tervehtiä ilolla ja Mansea on onniteltava vilpittömästi noususta Superiin. Todellinen työ ja todelliset haasteet ovat kuitenkin vasta edessä. Manse PP:n osaamista ja onnistumista ei mitata sarjanousulla, vaan miten sen tarina kehittyy tulevina vuosina.