Pohjoismaiden puhutuin maalisensaatio on eläin, joka muuttaa ekosysteemiä

Jalkapallo

Pohjoismaiden puhutuin maalisensaatio on eläin, joka muuttaa ekosysteemiä

Topias Kauhala
TEKSTI Topias Kauhala
@TopiasKauhala
JULKAISTU 19.1.2020

Maalit keräävät aina huomiota, varsinkin Mestarien liigassa tehdyt maalit, mutta puhtaiden maalinumeroiden takana Erling Braut Håland mainitaan poikkeuksellisen paljon siksi, että hän on niin radikaalisti mukana pelissä.Peli pyörii hänen ympärillään. Myös puolustussuuntaan. Hän on koko ajan ytimessä. Hålandin tietynlaista elukkamaisutta on jo se, miten hän pyörittää ympäristöään.
Håland ei sinänsä ole sopeutuva mikroelementti, jota ei välillä huomaisi hänen liuetessa ja sopeutuessa saumattomasti osaksi ympäristöään. Hän tekee sitä myös, soveltuu ja sopeutuu, mutta sen lisäksi hän myös määrittää ympäristönsä toimivuuden.
Hålandin kaltaisia ihmisiä löytyy paikasta kuin paikasta. Hän on se tyyppi, joka astuu lähikuppilaan, ja yhtäkkiä dynamiikka on muuttunut. Ihmiset keskustelevat eri asioista ja istuvat eri puolilla kuin vain vähän aiemmin.Tai jos ollaan aidossa elukkamaisuudessa, niin Håland on sellainen eläin, joka uuteen ekosysteemiin päädyttyään lähtee heti muokkaamaan sitä radikaalilla tavalla.
Samalla tavalla dominoivia jalkapalloilijoita ei ylipäänsä ole hirvittävän monia, ja vieläkin harvinaisempi ovat 19-vuotiaat sellaiset.
Kun näin nuoren puhutaan olevan siirtomarkkinoilla jopa jo kymmenien miljoonien arvoinen, arvotetaan useimmiten vielä vasta potentiaalia, mutta Håland ei pelaa kuten ”tyypillinen” 19-vuotias.
Kuvaavaa on jo se, miten tasaisella tahdilla nähdään otsikoita hänen rikkomistaan ennätyksistä. Ailahteleva pelaaja ei sellaiseen yltäisi.

Maailma on täynnä nuoria pelaajia. Nuoret ovat nuoria. He pelaavat viisi peliä hyvin ja kaksi huonosti. Sitten kolme ok tasolla, kaksi huonosti, ja taas kaksi hyvin. Makrokuvassa siis epästabiilisti.Mikrokuvassa sama ilmiö liittyy siihen, että nuori pelaaja tekee maalin ja häviää sitten 15 minuutiksi pelistä. Tai voittaa kaksi tilannetta vaikeaa puolustajaa vastaan, mutta häviää seuraavat neljä.Mutta Håland on koko ajan stabiili. Maalimäärissä, työnteossa, toisteisten asioiden suorittamisessa.
Hålandia kutsuttiin jo Moldessa lempinimellä ”The Manchild”. Joukkuetoveri Ruben Gabrielsen vertasi häntä kypsyydessään Kjetil Wæhleriin, norjalaistoppariin, joka pelasi yli 40-vuotiaaksi.
Ja jo ennen siirtymistä 16-vuotiaana pienestä Brynestä Moldeen Håland oli lyhyessä ajassa hankkinut itselleen lisää kokoa.
”Hän oli ensimmäisen kuuden kuukauden aikana kasvattanut massaansa 15 kilolla. Se oli uskomatonta. Hän kertoi syövänsä kolme ateriaa päivässä. Sitä kautta hänestä tuli massiivinen, massiivinen monsteri”, vanha joukkuetoveri Tord Salte kertoi Sky Sportsille.
Håland ei ole myöskään elämäntyyliltään klassinen 19-vuotias. Kaikki Hålandista kerrotut tarinat viittaavat kovaan urheilijaan. Unesta ruokavalioon.
Fyysisesti 194-senttinen Håland on elukka siinä, miten hän maksimoi jopa aika rajoittuneen kroppansa liikettä.
Hän ei ole potentiaaliltaan mitään sellaista, mitä Thierry Henry oli nuorena. Tai Cristiano Ronaldo. Tai edes Andy Carroll, joka pystyi toisenlaisella tavalla saamaan kropastaan itselleen kilpailuedun.
Erityistä on kuitenkin se, miten Håland saa koko ajan maksimoitua kehonsa liike-energian. Prässätessä, tai hyökätessä kohti maalia. Miten hän koko ajan luikertelee tilanteista. Ei kovinkaan sujuvasti, mutta tehokkaasti.
Sieltä hän vain tulee, sieltä hän kurottaa, sieltä hän saa kosketuksen palloon, kun pallo on jo melkein ulottumattomissa.
Samalla hänellä on kyky laukaista paikaltaankin ja ilman erityisen pitkää latausaikaa. Laukaus lähtee niin kierteisenä kohti takatolppaa kuin myös jalkapöydällä maata pitkin kohti etutolppaa.
Hålandin ajoitukset puskutilanteissa näyttävät välillä kummallisilta, ihan kuin hän nousisi ilmaan liian myöhään ja joutuisi siten kyyristymään pallon alle, mutta hän saa kuitenkin aina puskun kohti maalia.
Ja kun hän juoksee puolustajan kanssa pallon perässä kilpaa kohti maalia, hän pystyy todella hyvin leikkaamaan puolustajan eteen juoksulla, mikä ei sekään ole itsestäänselvä taito.
Juttu on ote Topias Kauhalan Erling Braut Hålandista kirjoittamasta jutusta, joka julkaistiin tammikuun Elmossa. Voit ostaa tammikuun Elmon irtonumerona tästä tai tilata Elmon edulliseen tarjoushintaan tästä!