Tutustu näköislehteen ilmaiseksi
Elmo-lehden verkkosivut jatkossa osoitteessa: www.elmomedia.fi

Tähtipelaajien loukkaantumiset tekevät Sotkamosta suosikin

Sami Haapakosken pelaaminen on epävarmaa. (Juha Tamminen)

Tänä kesänä pesäpallossa on puhuttu paljon Sotkamon loukkaantumisista. Sunnuntaina alkavien SM-finaaleiden alla tilanne on kääntynyt kuitenkin päälaelleen: nyt loukkaantumiset tekevät Sotkamosta ennakkosuosikin Vimpeliä vastaan.

Vimpelin ongelmana on, että kaksi sen avainpelaajaa, Sami Haapakoski ja Matias Rinta-aho, ovat loukkaantuneet. Rinta-aho joutuu leikkaukseen ja saattaa olla sivussa jopa juhannukseen asti. Haapakoskelta meni nilkka ja Vimpeli yrittää saada hänen jalkansa edes jonkinlaiseen pelikuntoon teippaamalla. On paljon mahdollista, että Haapakoski lepuuttaa jalkaansa vielä ainakin viikon, eikä pelaa sunnuntaina. Täydessä pelikunnossa Haapakosken jalka ei ole koko finaalisarjan aikana.

Haapakosken ja Rinta-ahon loukkaantumiset heijastuvat etenkin ulkopeliin. Vimpeli joutuu heittämään heidän paikalleen Olli Heikkalan ja Arttu Ruuskan, jotka joutuvat finaalissa vuorenvarmasti Sotkamon kovan pommituksen kohteeksi. Haapakosken ja Rinta-ahon korvaajiksi heistä ei ole. Haapakoski on ollut vuosikausia Superin johtavia linjan pelaajia ja Rinta-ahosta on kasvanut eturivin sieppari. Ja vaikka Haapakoski pystyikin pelaamaan, hänen sivuttaisliikkumisensa on vaikeaa ja Sotkamo tulee varmasti pommittamaan myös Haapakoskea.

Haapakosken ja Rinta-ahon poissaolot sotkevat myös sisäpeliä. Jos molemmat ovat sivussa, Vimpeli joutuu tekemään ison ratkaisun ja uhraamaan todennäköisesti Henri Puputin pelintekijäksi. Heikkala pelasi välieräsarjassa Kouvolaa vastaan kakkosena, mutta finaaleissa tilanne on toinen. Jos Puputti siirretään pelintekijäksi, Vimpelin kotiutusosasto jää ohueksi, sillä myös Rinta-aho oli suuressa roolissa kotiuttajana. Janne Mäkelä ja varsinkin Perttu Ruuska joutuvat jokereina kovaan paikkaan. Mäkelä kestää kyllä paineet, mutta Ruuska punnitaan finaaleissa miesten vaa’alla.

Sotkamolla on toki omat ongelmansa. Ulkona elintärkeä Immo Rautiainen ei todennäköisesti pelaa yhdessäkään finaalissa. Muuten pahin loukkaantumissuma alkaa helpottaa, vaikka kaikki pelaajat eivät olekaan täysin terveitä. Sotkamo löysi välieräsarjassa toimivan permanentin ja sen esitykset huokuivat pitkästä aikaa vanhaa sotkamolaista itseluottamusta.

Finaalin suuret ratkaisunavaimet ovat molempien joukkueiden kärkien onnistuminen sekä kotiutukset. Kakkoskärjillä ei tietä mestaruuteen lanata yksittäisiä tilanteita lukuun ottamatta. Vimpelin sisäpelin ongelmana ovat Haapakosken ja Rinta-ahon loukkaantumiset. Sotkamon haasteena ovat Jere Vikströmin kentällämeno ja ykkösvaihdon purkaminen, joka on osoittautunut todella haastavaksi. Sotkamon onneksi etenijäjokeriksi siirretty Niilo Piiponniemi on päässyt syksyn aikana hyvään vireeseen ja Antti Hartikainen on kuntoutunut mailassa entiselleen. Kotiutusosastolla vaaka on kallellaan Sotkamolle. Roope Korhonen on pelannut sellaisen kauden, että hänet huudetaan Vuoden pesäpalloilijaksi. Korhosta säestää kovissa paikoissa pakkojuoksuja hurjalla prosentilla lyövä Toni Kohonen, eikä kukaan olisi yllättänyt, jos vanha kunnon Jani Komulainenkin iskisi pari elintärkeää naulaa.

Vaikka finaalisarjan ratkaisu kulminoituukin sisäpeliin, avaimet sisäpelin horjuttamiseen löytyvät ulkopelistä. Vimpeli pommittaa vuorenvarmasti Markus Tuikkaa ja Topi Korhosta ja hakee läpilyöntejä. Vallipallojen torjuminen Saarikentällä on aina oma taiteenlajinsa, jonka Vimpeli hallitsee, mutta vieraat heikommin. Sotkamossa painotetaan tänäkin vuonna ylikorostuneesti läpilyöntien torjumista, sillä Vimpeli saa läpilyönneistä myös henkistä polttoainetta. On myös mielenkiintoista nähdä, missä Sotkamon painotus on takatilanteissa. Yritetäänkö rajojen sulkemisen lisäksi syödä esimerkiksi lyhyet kotiutuslyönnit, varskin Mäkelältä?

Vimpelin ulkopelin avainkysymykset ovat, kuinka hyvin se pystyy paikkaamaan Haapakosken pelatessa hänen sivuttaisliikkumisessaan olevst puutteet, ja mitä lääkkeitä se keksii Rinta-ahon puuttumiseen ja siihen, jos Arttu Ruuska joutuu pelaamaan kolmoskulmaa Haapakosken ollessa sivussa.

Viimeinen suuren roolin ratkaisu nähdään lautasella. Toni Kohosen esityksiä on arvosteltu tällä kaudella sitä tahtia, että monet näkevät Joensuun Mika Väisäsen Vuoden lukkarina. Todellisuus on kuitenkin yhä toinen. Pudotuspelit ovat osoittaneet, etteivät Kohosen taidot ole kadonneet mihinkään. Hän on edelleen lukkarina omassa luokassaan ja vaikka Saarikentällä ei pomppu nouse, Kohonen pystyy sekoittamaan edelleen Vimpelin sisäpeliä omalla pelipanoksellaan. Vimpelin lukkaritilanne on sen sijaan haastava, sillä Janne Heimosella on ollut takanaan vaikea kausi. Se on kärjistynyt siihen, että häneltä on alettu ottaa vaihtoja jopa taktisilla hutilyönneillä. On varmaa, että Sotkamokin tulee testaamaan Heimosen henkistä selkärankaa hutivaihdoilla. Heimonen on elänyt sääntöjen rajamailla olevilla asennottomilla ja matalilla syötöillä. Jos tuomarit sallivat asennottamat ja ylimatalat, Kohonen vastaan vuorenvarmasti samoilla lääkkeillä.

Vaikka Sotkamo on finaalisarjassa ennakkosuosikki, marginaalit ovat niin pienet, että Suomen mestarin julistaminen etukäteen on mahdotonta. Viiden ottelun finaalisarja ei olisi yllätys.

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "Tähtipelaajien loukkaantumiset tekevät Sotkamosta suosikin"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


TILAA ELMO TÄSTÄ ×