Tutustu näköislehteen ilmaiseksi
Elmo-lehden verkkosivut jatkossa osoitteessa: www.elmomedia.fi

Lemmikkiseuran kausi jyrkässä luisussa – syksy voi tuoda uuden pommin

Onko Iiro Haimi antamassa Juha Korhoselle vielä ensi kaudella ohjeita? @ Juha Tamminen / All Over Press

Hyvinkään Tahko on runkosarjan viimeisillä kierroksilla mielenkiintoisen tilanteen edessä. Joukkue oli alkukaudella parhaimmillaan sarjassa jo toisena ja se näytti menevän neljän parhaan sakkiin, mutta nyt Tahko on liukunut taistelemaan Seinäjoen ja Pattijoen kanssa sijoista 5-7.

Kaiken lisäksi Tahkoa vaivaa yllättävä pelinjohto-ongelma. Ykköspelinjohtaja Iiro Haimi kärsii selkävaivoista, eikä pysty tällä hetkellä johtamaan Tahkon peliä. Tiistainakin joukkueen viuhkassa oli Mika Lehto. Lehdon pelinjohtamista voidaan toki pitää köyhänä, mutta ei Tahko tiistaina pelinjohtoon kaatunut. Se  pystyi luomaan jopa yhden kolmostilanteen enemmän kuin molemmat jakso 5-2-lukeminen voittanut Sotkamo. Ero syntyi kotiutustilanteissa: Jymyn pyssyt onnistuivat, mutta Juha Korhonen ja Teemu Nikkanen eivät.

Toki Tahkon lyöntpeliä vaivasi tiistaina sama ongelma kuin koko kesän. Tahko on tunnettu läpi vuosien rohkeasta lyötipelistään varsinkin kotiutustilanteissa. On lyöty rohkeasti luukkuihin ja taakse keskelle, ja haettu Tahkon tavaramerkkiä, läpilyöntejä. Haimi – kuten tiistaina myös Lehto – on suosinut nyhjäävämpää lyöntipeliä. Kun vastassa on Sotkamon tasoinen ulkokenttä, varovaisemman lyöntipelin rajat tulevat Tahkolla vastaan. Ainoa keino horjuttaa Sotkamon tasoista ulkokenttää olisi läpilyöntien uhka – ja läpilyöntien onnistuminen. Jos Tahko lähtee tasaiseen juoksu per juoksu -vääntöön, sille käy kuten tiistaina.

Toinen taktinen ratkaisu, jota Tahkossa kannattaisi harkita, on se, riittääkö joukkueen materiaali ja varsinkin vaihtotilannepelaamisen taso kahdella kärjellä pelaamiseen. Jos se ei riitä Sotkamollakaan, ei se kyllä rehellisyyden nimissä riitä myöskään Tahkolla.

Tahko voi vielä menettää runkosarjassa nykyisen viidennen sijansa, mutta sillä ei ole merkitystä. Tasoero neljään kärkiseuraan on kaikilla keskikastin joukkueilla niin suuri, että mistään jättiyllätyksestä puolivälierissä ei kannata Hyvinkäällä tai milläkään muulla paikkakunnalla uneksia.

Paljon suurempi kysymys Tahkon kannalta on se, mitä tapahtuu kauden jälkeen. Matti Iivarinen lopettaa Kouvolan pelinjohtajana ja Kouvolan papereissa Tahkon pelinjohtaja Iiro Haimi on vahva vaihtoehto hänen seuraajakseen. Haimin lähtö ei olisi Tahkolle mikään kriittinen menetys. Hän on Superissa keskitason pelinjohtaja, joka kyllä selviää tehtävästään, mutta mikään sateentekijä hän ei ole.

Jos Haimi ei jatka Tahkossa, silloin tärkein kysymys Hyvinkäällä on se, kenestä tulee hänen seuraajansa. Tahkon nuoret pelaajat ovat kehittyneet lupaavaa vauhtia, ja Juha Korhonen ja lukkari Kalle-Tapio Huusko ovat molemmat olleet erinomaisia hankintoja Tahkon kehittyvään ryhmään. Jos Tahko onnistuu pelinjohtajan valinnassa, se voi nousta ensi kaudella neljän sakkiin ja taistella jopa mitaleista. Haimillakin kehitystä voi tapahtua – varsinkin Riku Rantasen tukemana –, mutta jos pelinjohtajan mahdollisessa vaihtamisessa epäonnistutaan, silloin Hyvinkäällä hukataan huikea mahdollisuus. Se olisi tappio koko pesäpallolle, sillä sarjan kärkitaistelut kaipaavat uutta verta – ja jos tuo uusi veri olisi vielä eteläisen Suomen valtaseura, kaikki voittaisivat.

Toki se on sanottava, että hyvät pelinjohtajat ovat tällä hetkellä kortilla, mutta kyllä heitäkin vielä on. Ehkä Hyvinkäällä kannattaisi vielä harkita kaksi kertaa, mitä vaihtoehtoja sillä olisi Haimin mahdolliseksi korvaajaksi.

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "Lemmikkiseuran kausi jyrkässä luisussa – syksy voi tuoda uuden pommin"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


TILAA ELMO TÄSTÄ ×