Tutustu näköislehteen ilmaiseksi
Elmo-lehden verkkosivut jatkossa osoitteessa: www.elmomedia.fi

Superpesiskausi on yhden joukkueen juhlaa – Vimpeli ainoa mestarisuosikki

Mikko Kanalalla ja VImpelillä riittää tuulettavaa myös tällä kaudella (© Juha Tamminen)

ELMOn pesäpalloanalyytikko Pekka Arffman analysoi kaikki miesten Superin seurat – ja lupaa vuorenvarmoja mestaruusjuhlia Vimpeliin.

Tilaa ELMO-lehti erikoishintaan 40 euroa 4 kuukautta + kaupan päälle suomalaisen urheilun historiaa käsittelevä 140-sivuinen kirja “100 sankaria” tästä. Syötä etukoodi-kenttään “pesis18”.

1: VIMPELI

Ainoa mestarisuosikki. Muutokset pelaajistossa pieniä. Suurin uudistus ääripitkäksi venytetty huippukärki, jossa viisi ensimmäistä pelaajaa (Teemu Isoketo, Olli Heikkala, Mikko Kanala, Sami Haapakoski, Henri Puputti) ja etenijäjokeri (Jere Saukko) huippuetenijöitä. Kärjen pelaajista Kanala, Puputti ja Haapakoski myös vaarallisia kotiuttajia. Myös molemmat lyöjäjokerit, Janne Mäkelä ja Perttu Ruuska, ykköskorin kotiuttaja. Lisäksi Matias Rinta-aho palaa kesällä lisäämään entisestään kotiutusvoimaa. Vimpeli on vahva ulkonakin, mutta sen suurin ase on sisäpeli. Tällaista sisäpelijoukkuetta ei Superissa ole vielä koskaan nähty.

Seuraa häntä: 17-vuotias Perttu Ruuska on jo nyt supertähti. Mitä hän onkaan tulevaisuudessa?

Arvio: Suomen mestari.

2: SOTKAMO

Pudonnut selkeästi haastajan asemaan, edes pääsy loppuotteluun ei enää itsestäänselvyys. Nuorentanut joukkuetta rajulla kädellä. Jani Komulainen siirtyi pelinjohtajaksi, Mikko Korhonen ja Rautiaisen veljekset lopettivat. Joutui turvautumaan pitkästä aikaa “ulkomaan” apuun hankkimalla Antti Korhosen Oulusta. Ulkona kaikilla ulkopelilohkoille uusia vastuita. Erityisesti polttolinja ja takatilannepuolustus muuttuvat radikaalisti. Tärkeän keskikaistan puolustuksen ottavat vastuulleen Markus Tuikka, Niko Korhonen ja Topi Korhonen. Sotkamo on suunnitellut pelaavansa sisällä kahdella kärjellä – ja peluuttavansa jopa Toni Kohosta kakkoskärjessä. Suunnitelmat ovat kuitenkin suunnitelmia, totuus voi olla toinen.

Seuraa häntä: Imatralla viime kaudella 86 juoksua lyönyt Lauri Rönkkö sai kutsun palata takaisin Sotkamoon. Kantaa päävastuun kotiuttamisista Roope Korhosen rinalla.

Arvio: Runkosarjassa sijat 2-3. Ratkaisee Joensuun kanssa toisen loppuottelijan paikan.

3: JOENSUU

Joensuussa tapahtui kaksi merkittävää pelaajamuutosta. Huippukärki Timo Kallio siirtyi Pattijoelle ja lukkari Mika Väisänen lopetti. Heidän tilalleen hankittiin Juha Puhtimäki ja Hannes Pekkinen. Molemmat muutokset ovat kriittisiä. Puhtimäki on vaihtajana valtakunnan eliittiä, mutta lukkarina hänen nopea syöttöyylinsä saattaa aiheuttaa ongelmia Joensuulle, joka on tottunut Väisäseen ärsyttävän hitaaseen syöttötyöskentelyyn. Pekkisessä on paljon potentiaalia, mutta sisällä hänen roolinsa on marginaalinen. Nuoret kärkietenijät Konsta Kettunen ja Konsta Piironen ovat isossa roolissa, jos Joensuu haluaa saada sisäpelinsä toimimaan. Valmistautumista kauteen ovat haitaneet myös loukkaantumiset. JoMassa on paljon potentiaalia ja laatua, mutta myös kysymysmerkkejä.

Seuraa häntä: Juha Puhtimäki ei ole pystynyt murtautumaan aivan kovimpaan lukkarikategoriaan – eivätkä haasteet lopu Joensuussakaan. Parantaa JoMan sisäpeliä, mutta parantaako myös ulkopeliä? Sepä se.

Arvio: Taistelee verissäpäin Sotkamon kanssa runkosarjan kakkospaikasta ja pääsystä loppuotteluun.

4: KOUVOLA

Kouvolan merkittävin muutos talven aikana oli pelinjohtajan vaihtuminen. Eero Pitkäsen paikan viuhkassa ottaa Alajärveltä tullut Matti Iivarinen. Iivarinen on aavistuksen mielikuvituksellisempi ja rohkeampi pelinjohtaja kuin yksioikoinen Pitkänen, mutta onko muutos sittenkään riittävä? Kouvola elää kotikentällään sekä pompuilla ja kumurapelillään. Materiaali riittää neljän sakkiin ja Kouvolalla on pienen pieni sauma ottaa jopa pronssimitali. Loppuotteluun tie on kuitenkin toivottoman pitkä.

Seuraa häntä: Konsta Hyötyläinen on vakiinnuttanut paikkansa 3-puolen luottopelaajana. Edellytykset ulkona paljon isompaan vastuuseen. Sisällä myös potentiaalia, mutta tunkeutuminen ykköskärkeen utopiaa.

Arvio: Runkosarjassa 4. Pronssille teoreettinen sauma.

5: SEINÄJOKI

Nuorensi joukkuetta radikaalisti toissa kaudeksi. Hyvässä nousukiidossa, mutta rajat – ainakin tällä kaudella – tulevat vastaan, ja neljän sakkiin murtautuminen vaatisi ihmeen. Ykköskärki (Tuomas Raunio, Juuso Myllyniemi, Ville Viita ja Toni Marjamäki) on laatuluokkaa, mutta sen tehot ovat jo pelaajien ylärekisterissä. J-P Vainionpää on kovan lyöjäjokerikaartin ykköstähti Superissa, mutta JymyJussit tarvitsee Vainionpään tueksi muitakin kotiuttajia. Elmeri Lieto, Atte Kontio ja Samu Sarre ovat isossa roolissa Mikko Vainionpään railakkaan lyöntipelin toteuttajina.

Seuraa häntä: 18-vuotias Elmeri Lieto nousi puskista keväällä 2o01. Otti ulkopelin heti haltuun ja saanut koko ajan lisää vastuuta myös mailassa.

Arvio: Katsoo itse kohti neljättä sijaa, mutta olisi katsottava myös taaksepäin, sillä kaikki haastajat ovat vahvistuneet. Runkosarjan 5.

6: PATTIJOKI

Timo Kallion ja Ossi Meriläisen hankinnat nostavat Pattijoen osaketta kertaheitolla. Ykköskärki (Harri Kolehmainen, Kallio, Paavo Pelto, Topi Kosonen) on yhtä kova kuin ykköskorin joukkueilla. Myös kotiutusvoimaa löytyy reilusti. Harjoituspelien perusteella ongelmana on repalainen ulkopeli, mutta Kosonen pystyy terästämään sitä kauden aikana.

Seuraa häntä: Ossi Meriläinen voitti lyöjäkuninkuuden Kouvolassa, mutta Kempeleessä ruuti ei ollut yhtä kuivaa. Pattijoella Meriläisellä on kaikki saumat kääntää kurssi jälleen uuteen nousuun.

Arvio: Tasaisen keskikastin vahvin joukkue, hankala vastustaja pudotuspeleissä.

7: KITEE

Kitee menetti Hannes Pekkisen ja Ville Postin, ja hankki heidän tilalleen nuoruutta – Jesse Eskelisen, Valentin Ikosen, Samu-Kalle Varosen ja Jani Ahosen – sekä kokeneemmat paluumuuttajat Ville Hämäläisen ja Juhani Myyryläisen. Kitee saa rakennettua teräksisen kärjen, mutta ongelma on selkeän ykköskotiuttajan puuttuminen. Sami Partasen johtama ulkopeli on Kiteen ehdoton vahvuus. Tätä tukee Jesse Eskelisen tulo lukkariksi. Pelinjohtajana jatkaa Raimo Bragge, vaikka Kitee ehti jo sopia Antti Yli-Saunamäen kanssa tämän kauden pelinjohtajan paikasta. Tässä kohtaa Kitee teki selkeän virheen.

Seuraa häntä: Kolmoskoppari Topi Hurskainen on nousemassa kovaa vauhtia valtakunnan kopparieliitiin. Myös sisäpelissä taitoa ja rohkeutta löytyy, mikäli löytyy myös oikea rooli.

Arvio: Taistelee sijoista 6-9 taisaisessa keskiryhmässä.

8: IMATRA

Jäi nousijajoukkueena viime kaudella hiuksen hienosti ulos pudotuspeleistä. Nyt joukkue vuoden kokeneempi ja valmiimpi. Ykköstykki Lauri Rönkkö lähti Sotkamoon, mutta Jere Dahlström on jopa astetta kovempi kotiuttaja. Sisäpelissä ykkösärjen on pakko onnistua, jotta Dahlströmillä riittää hakattavaa. Oli jo viime kaudella ulkona yllättävä vahva. Erikoisuutena tällä kaudella kaksi tasavahvaa lukkaria, Ville Liukku ja Joona Sikiö. Onko se vahvuus vai rasite, näyttää kausi. Jyrki Vallen tulo kakkospelinjohtajaksi erittäin iso plussa.

Seuraa häntä: Juuso Lattu on suuressa roolissa vaihtajajokerina vaikeaan 1-vaihdon purkajana. Takoi tulokaskaudellaan hurjat tehot. Elintärkeä mies ykköskärjen pelintekemisessä.

Arvio: Sijoilla 6-9.

9. HYVINKÄÄ

Seuran taustaorganisaatio muuttui syksyllä, ja Tahko tekee nousua nyt uusin ja nuorin voimin myös kentällä. Juha Puhtimäki ja Ville Kero lähtivät. Joni Rytkönen korvaa lukkarina Puhtimäen, mutta sisällä Puhtimäen menetys tuntuu. Mikko Mahlamäki ei ole myöskään Ville Keron tasoinen kotiuttaja. Myös valmennus meni uusiksi, kun Iiro Haimi korvasi Sami Sirviön. Haimi on todella mielenkiintoinen pelinjohtajanimi – ja mielenkiintoa lisää se, että Haimi sai tuekseen pesäpallosta jälleen innostuneen Pasi Niemelän. Pihkalassa on tällä kaudella outo tilanne. Joukkueessa ei ole suuria tähtiä ja voimakkaita persoonia, eikä hurjia kotiuttajia. Heidän tilallaan on yhtenäinen ja taisteleva nuori joukkue, jonka vahvuus on yllättäen ulkopeli.

Seuraa häntä: 20-vuotias Patrik Vartama nousi debyyttikaudellaan Superin linjapelaajien kärkijoukkoon. Nyt on odotettavissa lisävastuuta myös mailassa.

Arvio: Kaiken mennessä nappiin 6., mutta voi luiskahtaa myös sijalle 10.

10. ALAJÄRVI

Alajärven tilanne näyttää vaihteeksi paremmalta. Pelaajistosta poistuivat Sotkamon lainamiehet ja Kari Kellokoski. Heidän tialleen hankittiin Valtteri Kleemola  ja  Antti Pukkinen. Pelinjohtaja Matti Iivarinen lähti mitalijahtiin Kouvolaan. Ankkurit saa kohtuuhyvän ykköskärjen (Viljo Sillanpää, Kleemola, Nestori Yli-Sissala, Pukkinen) ja Aki Orava, Sasu Iivarinen ja Sami Mikkolanaho ovat kelpo kotiuttajia. Myös ulkopeliin on saatu lisää ryhtiä. Ville Väliaho on Superin suurimpia lukkarilupauksia, Yli-Sissala ja Kleemola hyviä pelinlukijoita linjassa ja Sillanpää luotettava koppari. Nyt ei kaikki ole Oravan ja Iivarisen varassa. Suurin kysymymserkki ja arvoitus on pelinjohtaja Ismo Ankkuri.

Seuraa häntä: Ville Väliaho oli hylkiö kasvattajaseurassaan Kankaanpäässä lautaskammo-oireiden vuoksi. Hän näytti kuitenkin viime kaudella olevansa varteenotettava huippulukkari. Rohkea ja erilainen, uskaltaa poiketa peruskaavasta. Kaikki lukkarin perustaidot hallinnassa.

Arvio: Sijoilla 9–11. Vaaraa putoamista ei ole, sillä sarjan pohjakasti painii eri sarjassa kuin Kitron miehet.

11: KOSKENKORVA

Koskenkorva nuorensi joukkuettaan rajusti. Jere Dahlström, Mikko Kytömäki, Antti Pukkinen, Janne Leppälä ja Jouni Koskela saivat mennä ja tilalle hankittiin Ville-Veikko Olli, Markus Hallasuo, Patrik Wahlsten ja Eero Kuitunen. Sisällä Kossu on edelleen tapojensa mukaisesti vahva, mutta ulkona riittää haasteita, vaikka lukkari Juho Hakomäki onkin jo nyt huippulukkari. Tomi Niskanen lähti Lapualle ja hänen tilalleen palkattiin pelinjohtajaksi Jukka Latvala. Latvala epäonnistui täydellisesti Kiteellä, mutta Pohjanmaalla puhutaan eri kieltä ja pelataan eri pesäpalloa. Siksi Latvala saattaa menestyä Koskenkorvalla paremmin kuin velmuja karjalaispoikia johtaessaan.

Seuraa häntä: Juho Hakomäki on aito pohjalainen lukkari, jolla on halu ja kyky nousta harvalukuiseen lukkariaateliin. Itsenäinen, kova harjoittekemaan, käynyt kovan koulun. Debytoi Superissa jo 17-vuotiaana.

Arvio: Painii Alajärven kanssa sijoista 10-11. Ei vaaraa putoamisesta.

12: KANKAANPÄÄ

Haastavassa paikassa. Menetti viime kauden joukkueesta kokemusta ja osaamista, kun Sami Joukainen, Joni Rytkönen, Valtteri Kleemola, Jukka Lankinen, Ville-Veikko Olli, Roope Reinikka, Mikael Sillanpää ja Henri Pulkkisen nostivat kytkintä. Seura on tehnyt hyvää juniorityötä, mutta omatkaan juniorit eivät tahdo uskoa KaMan tekemiseen. Ei kuuluisi tasollisesti Superiin. Jouni Itävalo, Mikko Pauna ja Kari Kelloskoski kaikki kaikeassa. Materiaali riittää juuri ja juuri Haminaa ja Oulua vastaan, mutta ei yhtään ylemmäksi.

Seuraa häntä: Mikko Pauna nousee kovaan rooliin (1-tilanteen vaihtaja, isoa vastuu linjassa)  suoraan Ykköspesiksestä. Potentiaalia toki löytyy, mutta haaste ei ole helppo.

Arvio: Sijat 12-13. Säilyy karsintojen kautta.

13: HAMINA

Nousi monen mieliharmiksi viime kaudella Superiin. Menetti kuitenkin heti kättelyssä kaksi viime kauden tärkeintä pelaajaansa, lukkari Jesse Eskelisen ja Jani Ahosen. Tilalle hankittiin työhevosia, (Pasi Rajala, Janne Leppälä, Lauri Kaartokallio) sekä kolme untuvikkoa (Matias Hangasmaa, Joni Lehikoinen, Oskari Purmonen). Varsinkin Hangasmaa on lukkarin tontilla ylikovassa paikassa. Haminan materiaali ei yksinkertaisesti riitä Superiin. Ehkä kärki on juuri ja juuri Superin tasoa, mutta muut osat eivät.

Seuraa häntä: Henri Heikkilä teki Superin debyytin kaudella 2012 Kouvolan lukkarina. Palasi nopeasti kasvattajaseuraan, nyt joukkueen avainpelaaja polttajana ja tehomies mailassa?

Arvio: Sijoilla 12-13. Saa onnistua erinomaisesti syksyn karsinnoissa, jos haluaa säilyttää sarjapaikkansa.

14: OULU

Oulu menetti Antti Korhosen johdolla lähes kaikki avainpelaajansa. Heidän tilalleen tuli Eino Järvelä Pattijoelta ja  Sotkamosta lainatut Kalle-Tapio Huusko, Riku Niemi ja Niko J. Korhonen. Joukkue vastaa tasoltaan A-nuorten SM-sarjajoukkuetta. Oulu voi kaiken mennessä nappiin välttää jumbopaikan, mutta se ei ole kauden suurin haaste. Vielä suurempi haaste on se, pystyykö Lippo Pesis pelaamaan edes kautta loppuun.’

Seuraa häntä: Jonne Luhtavaara on helmi Lipon omasta junnukaartista. Ulkopelissä jo hyviä näyttöjä, nyt vastuuta paljon ykköskärjen pelinteossa. Kun nuori pelaa pääsee tai joutuu isoon rooliin, kehityskäyrä, taitotaso ja itseluottamus nousevat hurjasti.

Arvio: Vahvin ehdokas putoajaksi, jos ylipäätään pystyy pelaamaan kauden lop

 

 

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "Superpesiskausi on yhden joukkueen juhlaa – Vimpeli ainoa mestarisuosikki"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


TILAA ELMO TÄSTÄ ×