Superpesis-kauden suurin tragedia – kaikkien aikojen putoaja

Yleinen

Superpesis-kauden suurin tragedia – kaikkien aikojen putoaja

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 16.8.2017

Superpesiksen runkosarjan viimeisellä kierroksella saatetaan kirjoittaa surullinen luku pesäpallohistoriaa. Kankaanpää on tällä hetkellä sarjassa viimeisenä ja sen pelastaa vain kolmen pisteen voitto torstaina vierasottelussa Oulun Liposta – ja silloinkin KaMa pääsisi vasta Kempelettä vastaan uusintaotteluun suorasta putoamisesta.
Kankaanpään tilanteen tekee surulliseksi se, että Superpesiksestä ei ole sen 28 vuotta kestäneen historian aikana pudonnut todennäköisesti kertaakaan näin kovaa joukkuetta kuin tämän kauden Kankaanpää.
KaMa loistavuutta ei pidä toki liioitella. Sen pelaajapakka on epätasainen ja vaikka KaMa olisi pelannut maksimaalisen kauden, se olisi todennäköisesti ottanut Kiteen paikan viimeisenä joukkueena ylemmässä jatkosarjassa.
Nyt puhutaan kuitenkin katastrofista. Siitä, että joukkueen, jonka materiaalin olisi pitänyt riittää varmaan säilymiseen ja jopa pudotuspeleihin, on putoamassa Ykköspesikseen.
Kankaanpään vahvuus on sen kärjessä ja pelintekovoimassa. Kolmikko Joni Rytkönen-Jouni Itävalo-Henri Pulkkinen vertautuu taidoiltaan ja tilastoiltaan neljän kärkijoukkueen – Vimpelin, Joensuun, Kouvolan ja Sotkamon – kolmeen tärkeimpään keulapelaajaan. Itse asiassa Kankaanpään superkolmikko on tilastojen mukaan onnistunut jopa paremmin kuin Sotkamon kolmen pelaajan keula.
Rytkönen, Itävalo ja Pulkkinen ovat luoneet ottelusta toiseen tilanteita ja niiden tilanteiden turvin Kankaanpään olisi pitänyt heittämällä varmistaa ainakin sarjapaikkansa. Mutta sitten on tullut iso mutta: kotiutukset. Jokeri Sami Joukainen ei voi väistää vastuutaan katastrofissa. Joukainen on lyönyt tällä kaudella 56 juoksua, mutta paikkoja olisi ollut enempään. Jos tilastoista poistetaan kärjen takana tehtyjen palojen aiheuttamat vääristymät, Joukaisen onnistumisprosentti on vain reilut 20. Jos Joukainen olisi onnistunut paremmin, hän olisi kääntänyt useat tasaiset jaksot ja sitä kautta jopa kokonaiset ottelut Kankaanpäälle. Kuvaavaa on, että KaMa on ottanut koko kauden aikana vain yhden kolmen pisteen voiton.
Joukainen ei ole kuitenkaan suurin syyllinen Kankaanpään katastrofiin. Paljon suuremman vastuun joutuvat ottamaan harteilleen pelinjohtaja Mika Peltonen sekä erityisesti seurajohto. Peltosen peluuttaminen on ollut luokatonta ja jos seurajohdolla olisi ollut ymmärrystä ja rohkeutta, sen olisi pitänyt vaihtaa pelinjohtajaa kesken kauden. Kitee – jonka tilanne ja materiaali ovat hyvin saman kaltaisia Kankaanpään kanssa – vaihtoi pelinjohtajaa heinäkuussa ja joukkue nousi uuden sytytysruiskeen turvin ylempään jatkosarjaan. KaMa olisi voinut tehdän saman tempun.
Kankaanpään seurajohdon on katsottava syksyllä itseään peiliin monesta syystä. Miksi se  luotti parhaat vuotensa nähneeseen, 44-vuotiaaseen Joukaiseen niin sokeasti ja miksi se ei reagoinut Peltosen epäonnistumiseen pelinjohtajana?
KaMa oli seurana hyvässä nousukiidossa ja se olisi voinut rakentaa Itävalon, Pulkkisen, Rytkösen ja nuorten lupausten varaan joukkueen, joka olisi ollut tulevina vuosina heittämällä pudotuspelijoukkue. Nyt edessä on – kuten pahasti näyttää – putoaminen Ykköspesikseen ja joukkueen hajoaminen. Harmi, sillä Kankaanpäässä olisi potentiaalia.