Tutustu näköislehteen ilmaiseksi
Elmo-lehden verkkosivut jatkossa osoitteessa: www.elmomedia.fi

Suomen lentopallomaajoukkueelle täyskatastrofi – pitääkö Banks panna pölkylle?

Suomi on hävinnyt kaikki 14 Joel Banksin alaisuudessa pelaamaansa ottelua. @ All Over Press

Suomen lentopallomaajoukkueen unelma Tokion olympiapaikasta murskattiin tylyllä tavalla Ningbon olympiakarsinnoissa Kiinassa. Suomi hävisi turnauksessa kaikki kolme otteluaan ja jäi turnauksessa viimeiseksi. Kiinalta ja Argentiinalta Suomi sai erän, mutta päätösottelussa Kanada jätti Suomen nollille.

Tässä kohtaa olisi helppo nostaa tikun nokkaan maajoukkueen uusi päävalmentaja Joel Banks. On totta, että Banksin pelinjohtamisessa oli muutamia erikoisuuksia. Hän opetti otteluiden aikana pelaajille sellaisia teknisiä asioita, joita pelaajat ovat harjoitelleet elämänsä aikana jo miljoonia kertoja. Se, että päävalmentaja näyttää mallia, missä asennossa käsien pitäisi olla aloitusta nostettaessa tai palloa lyödessä, on turha opettaa kesken ottelun. Pelaajalla ei ole mitään mahdollisuuksia omaksua teknisiä asioita pelin aikana. Tuollaisten asioiden opettaminen on toki tärkeää ja seurajoukkueen valmentajalle arkea, mutta jos halutaan voittaa otteluita ja päästä olympialaisiin, silloin pitää pelata pelaajien vahvuuksilla ja keskittyä niihin asioihin, jotka ratkaisevat ottelut.

Nyt Banks ja Suomi keskittyivät vääriin asioihin. Se ei maksanut olympiapaikkaa, mutta jos otteluita lähdetään tosissaan voittamaan, silloin pitää toimia voittamisen ehdoilla. Suomi ei sitä tehnyt, varsinkaan avausottelussa Kiinaa vastaa. Kun olympiapaikka oli Kiina-tappion myötä käytännössä mennyt, Suomen pelaaminen on vapautuneempaa ja parempaa.

Suomen todelliset ongelmat ovat kuitenkin syvemmällä kuin Banksissa. Suurin kysymys, jota Lentopalloliitossa on pakko jatkossa pohtia, on, onko Suomella vara toimia sellaisella mallilla, että päävalmentaja valmentaa myös seurajoukkuetta.

Suomen maajoukkueen nykyisen alamäen voidaan katsoa alkaneen siitä hetkestä, kun Banksin edeltäjä, Tuomas Sammelvuo, sai luvan lähteä valmentamaan seurajoukkuetta Venäjällä. Maajoukkueen päävalmentaminen vaatii tietyn työmäärän, ja Sammelvuolla aika ei yksinkertaisesti riittänyt molempien pestien täyspainoiseen hoitamiseen.

Banksin tilanne on vieläkin haastavampi. Lentopalloliitto vitkutteli Sammelvuon seuraajan valinnassa ja lopulta valinta kohdistui Banksiin, joka pääsi aloittamaan työt Suomen maajoukkueessa vasta Belgian sarjakauden päätyttyä. Hän ei tuntenut pelaajia riittävästi, että olisi valinnut oman näköisensä ja omaan pelityyliinsä sopivan joukkueen. Tämän asian Banks saa ajan myötä korjattua, mutta avainkysymys, jota hän ei pääse pakoon, on, riittääkö hänen aikansa oman seurajoukkueen ja Suomen maajoukkueen valmentamiseen. Minusta ei riitä. Taloudelliset faktat ovat toki taloudellisia faktoja, mutta yhtä armoton fakta on se, että nykyisellä mallilla Suomi antaa tasoitusta niille maille, joilla on täyspäiväinen tai ainakin täyspäiväisempi valmentaja kuin Suomella.

Suomi on hävinnyt Banksin alaisuudessa kaikki 14 ottelua, mutta Banksin erottaminen ei ole tässä kohtaa oikea ratkaisua. Hänelle on annettava aikaa. Kun hän saa paremman tuntuman suomalaispelaajista ja enemmän aikaa ajaa omaa pelitapaansa maajoukkueeseen, näemme oikeasti, mitä Banks osaa ja miten hyvä valmentaja hän oikeasti on.

Banksin haasteita lisää Suomen maajoukkueen voimakas nuorennusleikkaus, mutta pelaajista homma ei ole kiinni – kunhan tässäkin maltetaan antaa uusille vastuunkantajille aikaa ja nuoria pelaajia ajetaan sisään määrätietoisesti.

Seuraava testi Banksilla ja Suomelle on kuukauden päästä alkavat EM-kisat. Banks pääsee hiomaan maajoukkuetta elokuun ajan ja EM-kisoissa nähdään, miten hyvin Banksin taika alkaa purra. Mitään suuria Suomelta ei kannata EM-areenalta odottaa. Jos Suomi pystyy nostamaan hieman tasoaan ja itseluottamustaan, jatkoapaikka alkulohkosta olisi realistinen tavoite. Tai ainakaan se ei vaadi mitään ihmettä.

Joka tapauksessa EM-kisojen jälkeen tiedetään paremmin, mitä Banksilta voidaan odottaa ja vaatia maajoukkueen kanssa.

Teksti: Petteri Häyrinen

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "Suomen lentopallomaajoukkueelle täyskatastrofi – pitääkö Banks panna pölkylle?"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


TILAA ELMO TÄSTÄ ×