Tutustu näköislehteen ilmaiseksi
Elmo-lehden verkkosivut jatkossa osoitteessa: www.elmomedia.fi

Sotkamon taistelu kaatui kahden avainpelaajan mustaan päivään

Joni Rytkönen ei ollut parhaimmillaan toisessa finaalissa. @ Jami Ivanoff / All Over Press

Sotkamon Jymy oli pessyt viikossa kasvonsa miesten Superin toiseen loppuotteluun. Vaikka Joensuu oli varsinkin ulkopelissä Sotkamoa parempi joukkue, marginaalit olivat lopulta pienet – ja Sotkamo olisi voinut haastaa Joensuun tiukemminkin ottelun voitosta. Nyt JoMa vei ottelun 2-0 (3-3, 3-1) ja siirtyi ottelusarjassa 2-0-johtoon. Mestaruus on ensimmäisen kerran katkolla sunnuntaina Sotkamossa.

Suurin yllätys lauantain ottelussa – kuten koko ottelusarjassa – oli Jymyn kakkosena pelaavan Joni Rytkösen vaisuus kauden tärkeimmällä hetkellä. Niilo Piiponniemi meni ensimmäisellä jaksolla kärkenä kentällä joka kerta, mutta Rytkösellä oli vaikeuksia viedä häntä eteenpäin. Joensuu oli jo ensimmäisessä finaaliottelussa tukkinut Rytkösen lyöntien paikat, eikä loistokauden pelannut Rytkönen päässyt irti JoMan kahleista myöskään lauantaina. Rytkösen kärkilyöntiprosentti oli vain 42 – ja esitys tilastojen takana vieläkin vaisumpi.

Toinen epäonnistuja oli superjokeri Roope Korhonen, joka onnistui vain yhden kerran seitsemässä kärkilyöntiyrityksessään. Korhonen pääsi yrittämään kotiutusta kolmesti, mutta jäi joka kerran ilman juoksua. Yrityksistä vain yksi oli lähellä juoksua.

Jymy voi jossitella myös ensimmäisen jakson loppua. Piiponniemi löi 2-3-tilanteessa kunnarin ja tasoitti ottelun. Vanha Jymy olisi tuossa tilanteessa vääntänyt väkisin jakson voittolyönnin, mutta tämä Jymy tuhri tilaisuutensa Niko Korhosen tarpeettomaan takapaloon ykkösellä, Roope Korhosen hyvään yritykseen ja Lauri Rönkön koppiin.

Vaikka Sotkamon peli takelteli, JoMalla on annettava täysi tunnustus. Jymyn lukkari Ville Väliaho pelasi erinomaisen ottelun ja sai sotkettua Joensuun kärkeä lukuun ottamatta Tuomas Jussilaa, joka pelasi sisällä mailassa täysillä 100 prosentin tehoilla. Vaikka sisäpeli ei ollutkaan parasta JoMaa, se pystyi silti lyömään kuusi juoksua Jymyn kentästä. Näin kahden ottelun lyötyjen saldo on jo 24 juoksua. Jymyä vastaan juoksumäärä on järisyttävä.

Suurin ero joukkueiden välillä lauantaina oli ulkopelissä. Jussila ja lukkari Juha Puhtimäki pelasivat omalla loistavalla tasollaan, mutta päivän varsinainen sankari oli loisto-ottelun takalukijana vaihtoilanteissa ja kakkosvahtina vedetyssä kentässä pelannut Konsta Kettunen. Nuoren miehen esitys on rauhallisuudessaan ja varmuudessaan jäätävä. Kettunen ja aggressiivisesti pelanneet kopparit olivat yksi avaintekijä myös Joni Rytkösen pysäyttämisessä.

Vaikka Sotkamo heräsikin ensimmäisen finaalin koomastaan ja se oli saanut karsittua alkeelliset ulkopelivirheensä, Jymy on pahassa sillassa loistovedossa olevan Joensuun kynsissä. Jos Jymy aikoo siirtää Joensuun mestaruusjuhlia viikolla, sen on pystyttävä parantamaan lauantaista esitystään ennen kaikkea kahden pelaajan osalta – Joni Rytkösen ja Roope Korhosen. Sotkamon kärjen on onnistuttava 80-prosentilla, jotta se voi vakavissaan taistella kolmannen finaalin. Kakkoskärkeä on turha huutaa enää apuun, sillä sitä ei Jymyllä ole. Menee toki jankkaamiseksi, mutta Joensuulla se on – ja se avaa oven samanlaisille herkkuhetkille kuin toisen jakson ensimmäisen vuorparin lopussa, kun JoMan kakkoskärki teki kakkostilanteen ja Jussila löi kahdella peräkkäisellä ylitysnäpillä Iiro Kuosan ensin kolmoselle ja sitten kolmoselta kotiin. Kokonaisuudessaan loistava taktinen ratkaisu Joensuun pelinjohtajalta Juhani Lehtimäeltä ja kaksi loistavaa ja meidän ylitysnäppiseurakuntamme jäsenille niin rakasta ylitysnäppiä.

 

1 kommentti kohteessa ”Sotkamon taistelu kaatui kahden avainpelaajan mustaan päivään”

  1. Hyvä Pekka. Erinomaista analysointia jälleen kerran. Jotakuinkin samaa mieltä helppo olla. Muistat varmaan,että kerran olit kuutamolla n 4-5 v sitten, kun ehottelit Jomalle nuorennusleikkausta. No, sekin tulee vielä joskus. Sinähän olit aikoinaan tosiaan näitä ensimmäisiä ylitysnäpin käyttäjiä hyvällä menestyksellä. Et varmaan muista 20.4. 1980 Siilinjärvellä räntäsateessa, kun 2-tilanteessa löit ylitysnäpin 1-vahdin yli. 1-vahti pelasi tuolloin rajassa. Pelasin tuolloin Lipossa 2-vahtina ja hain tuon 1-vahdin ylityksesi kopiksi, seurauksella, että olkapää sijoiltaan ja ei muuta kuin terveyskeskukseen. Vielä sielläkin räpylä oli kädessä ja pallo räpylän pussissa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


TILAA ELMO TÄSTÄ ×