Tutustu näköislehteen ilmaiseksi
Elmo-lehden verkkosivut jatkossa osoitteessa: www.elmomedia.fi

Sotkamon pelissä pelottava heikkous – “Sitä niität mitä kesällä kylvät”

Jopa Joni Rytköselle sattui perjantaina torkahduksia. @ Jami Ivanoff / All Over Press

Kouvolan ja Sotkamon välieräsarjasta on tulossa odotettua tasaisempi. Kouvola tasoitti ottelusarjan perjantaina 1-1:een ottamalla niukan mutta täysin ansaitun 1-0 (2-2, 3-2) -kotivoiton Sotkamosta.

Perjantain ottelun ratkaisu oli kahdella tasolla yllättävä. Ennen välieräsarjan alkua suurin ero joukkueiden välillä oli se, että Kouvolan ulkopeli on selvästi haavoittuvampaa kuin muilla kärkijoukkueilla – Sotkamolla ja toisessa välieräsarjassa taistelevilla Vimpelillä ja Joensuussa.

Kouvolan ulkopeli pysyi kuitenkin hyvin kasassa jo keskiviikkona Hiukassa ja perjantaisen voiton syvin juuri oli siinä, että Kouvola oli loisto-ottelun pelanneen lukkari Janne Kivipellon johdolla ulkopelissä Sotkamoa parempi. Jos Kouvolan ulkopeli pysyy  näin hyvin kasassa, otteluparin voittajaa ja loppuotteluun menijää on täysin mahdoton ennakoida.

Toinen yllättävä asia oli Sotkamon sisäpelin ja itse asiassa koko joukkueen yleisilmeen vaisuus. Yleensä välieräsarjassa taistellaan verenmaku suussa, mutta Sotkamo oli perjantaina hengetön ja otteeltaan virkamiesmäinen. Tämä ote näkyi etenkin sisäpelissä erikoisina ja tyhminä paloina. Niilo Piiponniemi meni kentällä 100-prosentilla, ja Joni Rytkönen ja Niko Korhonen säestivät häntä mailassa hyvin. Mutta sitten alkoi se erikoinen ja Sotkamolle harvinainen tyhmyys. Piiponniemestä otettiin näyttävä kärpänen, Niko Korhonen paloi nukuttuaan sen, että Kouvola ei ottanut paloa kärjestä vaan takapalon hänestä, ja Rytkönen oli yhdessä kriittisessä tilanteessa kopissa irti pesästä. Antti Korhosella sakkasi mailassa pahasti ja mikä yllättävää, Roope Korhonen epäonnistui neljässä kakkosvaihdossa peräti kolmesti.

Kun Sotkamo ei saanut tehtyä ykköskärjellään kuolleettomia ajoja ja ylipäätään takatilanteita oletetulla tahdilla, se joutui käyttämään Roope Korhosta jo kakkosvaihdon purkamisessa. Siinä Roope oli heikko, mutta mikä vielä pahempaa, Sotkamon ylivoimaisesti tärkein kotiuttaja pääsi yrittämään kotiutusta vain kolmesti, joista kahdesti Korhonen löi miehen kotiin.

Se, että Roope Korhosta käytetään myös kakkostilanteen purkamisessa on lähtökohtaisesti oikea ratkaisu, mutta perjantaina häntä oli pakotettu käyttämään vaihtotilanteissa liian usein, mikä paljastaa Sotkamon materiaalin kapeuden. Mestaruudesta taistelevaksi joukkueeksi Sotkamo on itse asiassa pelottavan epätasainen sisäpelijoukkue: ykkösnyrkki on valtakunnan eliittiä, mutta sitten taso romahtaa dramaattisesti.

Pelinjohtaja Jani Komulainen ei ole kesällä käyttänyt juurikaan kakkoskärkeä. Keskiviikkona kakkoskärkeä yllättäen käytettiin ja vielä yllättävämmin se jopa toimi, mutta perjantaina palattiin karuun arkeen. Toki Komulainenkin voi katsoa peiliin ja miettiä, olisiko kakkoskärjelle kannattanut antaa sittenkin enemmän vastuuta kesän aikana ja varautua tällaisiin tilanteisiin. On helppo sanoa, että kakkoskärjen pelaaminen oli perjantaina koomista, mutta vanha totuus, että sitä niität mitä kesällä kylvät, pätee myös pesäpallossa.

Kouvolan materiaali on sisäpelissä leveämpi ja he saavat rakennettua kärjen jatkeeksi vahvan keskipalkin. Ongelmia on kuitenkin kaksi – Juha Korhosen kaltaisen lyöjäjokerin puuttuminen ja huippuetenijöiden vähyys. Kouvola käytti perjantainakin raa’asti sellaista taktiikka, että jos kolmosella oli Tommi Mäentausta tai Matti Saukko, kolmannella lyönnillä tehtiin palojen määrän niin salliessa tahallaan palo, jotta kolmosella saatiin pidettyä nopeat jalat. Toki rajaleikkurien lyöminen on haastavaa, mutta esimerkiksi jyrkkien leikkureiden lyöminen kyseisissä tilanteissa olisi ainakin urheilullisesti näyttävämpää ja terveellisempää kuin se, että terveet miehet tekevät tahallaan palon eivätkä edes yritä kotiuttamista. Toivottavasti Pesäpalloliitolla ei ollut perjantaina ulkomaalaisia vieraita, joille tahallisia paloja olisi pitänyt perustella peliin kuuluvana hienona taktisena elementtinä.

Tilaa Elmo tästä edulliseen tarjoushintaan – 4 kk 35 euroa!

 

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "Sotkamon pelissä pelottava heikkous – “Sitä niität mitä kesällä kylvät”"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


TILAA ELMO TÄSTÄ ×