Tutustu näköislehteen ilmaiseksi
Elmo-lehden verkkosivut jatkossa osoitteessa: www.elmomedia.fi

Sotkamon mestaruus ratkeaa yhteen asiaan – “Helpommin sanottu kuin tehty”

Sokamolla on ollut syytä tuulettaa tänä kesänä. @ Jami Ivanoff / All Over Press

Sotkamon Jymyn kausi on kypsymässä lupaavaan suuntaan syksyn mestaruustaistelua ajatellen. Torstainen 2–1 (1-2, 8–1, 1-1, 3-2) -kotivoitto Kouvolasta oli runkosarjan voiton kannalta iso asia, sillä se nosti Sotkamon jo kahden pisteen päähän piikkipaikalla olevasta Vimpelistä. Jos Vimpelin loukkaantumiskierre ei helpota, Sotkamolla on kaikki mahdollisuudet voittaa halutessaan runkosarja tai taktikoida oletetuksi välierävastustajakseen Kouvola.

Nyt lähtee – tilaa tästä Elmo 4 kk 35 euroa!

Vaikka Sotkamon voitto Kouvolasta oli numeroiden valoissa niukka, tasoero joukkueiden välillä on selvä: Sotkamolla on aito mahdollisuus palata kolmen vuoden jälkeen takaisin mestaruuskantaan. Kouvola menee neljän sakkiin, mutta sillä ei ole jakoa välierävaiheessa riippumatta siitä, kuka sitä vastaan tulee.

Vaikka Sotkamo etenee kovaa vauhtia kohti syksyä, sen pelissä on yksi kohta, johon sen päävastustajat tulevat satavarmasti iskemään – ykköskärkeen. Kouvola-ottelun ensimmäinen jakso näytti, että jos Jymyn ykköskärki yhtään yskii, sen sisäpeli pysähtyy samantien kuin seinään. Jymyllä ei ole kakkoskärkeä – tai vaikka teoriassa onkin, Jani Komulainen ei sitä käytä. Esimerkiksi toisella jaksolla Kouvolaa vastaan, kun jakso oli ratkennut, Komulainen ei antanut kakkoskärjelleen mitään vastuuta, vaan kopitti heidät ykköskärjen alta pois.

Komulaisen sisäpelin peluuttamista voi pitää kaavamaisena, mutta oleellista on se, hän on saanut sisäpelin niin kovaan iskuun, että se nostaa Sotkamon vakavasti otettavaksi mestariehdokkaaksi. Sotkamon sisäpeli toimii tällä hetkellä sellaisella varmuudella, että jos joukkue saa tehtyä jaksossaan kolme kuolleetonta ajoa tai yhden palon ajoa, se tekee hurjan kotiutusvoimansa ansiosta niistä vuorenvarmasti 3-4 juoksua.

Kotiutusvoimaa korostaa se, että Sotkamolla on kaksi tasaista huippujokeria, Roope Korhonen ja Lauri Rönkkö, ja kolmas pääkotiuttaja, nelosena pelaava Antti Korhonen on pelannut mailassa erinomaisen kauden. Vimpeliltä löytyy toki myös paljon kotiutusvoimaa, mutta huippuvireinen Perttu Ruuska ja Janne Mäkelä ovat nykykunnossaan eri planeetan kotiuttajia. Joensuun jokeriosasto on puolestaan ailahtelevampi. Kun pallo ottaa risuun, jälki on hurjaa, mutta Juha Niemelle ja Aleksi Rautiaiselle sattuu turhan paljon mustia jaksoja ja mustia päiviä.

Vaikka Sotkamon ulkopeli ei ole samalla tasolla kuin parhaina vuosina, 3-4 juoksua riittää lähtökohtaisesti nykyiselle Jymylle jaksovoittoon myös sen päävastustajia vastaan.

Kaikki tietävät pelin hengen Sotkamoa vastaan. Jos Jymyn haluaa pysäyttää, on pysäytettävä ykköskärki. Kouvola-ottelun ensimmäinen jakso näytti, mitä siitä seuraa. Ongelmana on vain se, että Jymyn ykköskärjen pysäyttäminen on helpommin sanottu kuin tehty.

Kolmesta kärkipelaajasta herkin murrettava on Niko Korhonen, varsinkin, js häneltä saadaan pomppu pois tai se ei nouse kentästä. Niilo Piiponniemi on kärsinyt urallaan jatkuvista loukkaantumisista, mikä on uhkatekijä myös syksyä ajatellen. Lisäksi Piiponniemen pelaamisessa pilkahtelee edelleen tietynlainen innokkuus yrittää ratkaista itse otteluita. Vimpelin ykköskärki Teemu Isoketo on tehnyt vuosikausia nöyrästi oman työnsä ja mennyt kentällä, mutta Piiponniemi potkii herkemmin aisan yli. Jymyn kakkosena pelaava Joni Rytkönen on kovaa vauhtia matkalla Vuoden pesäpalloilijaksi. Häntä on ollut kesän aikana vaikea horjuttaa, vaikka vastustajat tukkivatkin nyt Rytkösen bravuuriaseen, kolmosjatkeen.

Miesten Superin loppuratkaisuista on tulossa hyytävät, sillä kolme kärkijoukkuetta, Vimpeli, Sotkamo ja Joensuu, ovat tasavahvoja. Juuri nyt eniten kysymysmerkkejä on Vimpelillä. Mikko Kanala on loukkaantunut ja vaikka Isoketo palasikin kesäleikkauksena jälkeen jo kehiin, hän ei vielä syöksy.

Kuukaudessa moni asia ehtii kuitenkin muuttua – suuntaan tai toiseen, mutta juuri nyt tilanne näyttää Sotkamon kannalta herkulliselta. Sen sisäpeli toimii vuorenvarmasti, eikä mestaruus kaadu myöskään sen ulkopeliin – ei varsinkaan lukkari Ville Väliahoon, joka on parantanut koko ajan otteitaan ja noussut lukkareiden ykköskoriin Juha Puhtimäen, Janne Kivipellon, Janne Heimosen ja Topi Kososen rinnalle. Se on kova temppu Väliaholta.

Sotkamoa on muutenkin pakko onnitella, sillä viime kesän ja viime syksyn turbulenssin jälkeen Jymy näytti olevan sekaisin ja harhailemassa ei minnekään. Jymy on saanut kuitenkin Komulaisen ja muun organisaationsa johdolla junan jälleen raiteilleen – ja osoittanut meidän epäilijöiden olleen väärässä. Uutta harmoniaa kuvaa hyvin se, että Roope Korhonen ja Ville Väliaho tekivät kahden vuoden jatkosopimukset, vaikka monet olettivat Korhosen pelaavan jopa viimeistä kauttaan.

 

 

 

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "Sotkamon mestaruus ratkeaa yhteen asiaan – “Helpommin sanottu kuin tehty”"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


TILAA ELMO TÄSTÄ ×