Sotkamon Jymyn mestaruusunelma voidaan murskata jo välierissä

Yleinen

Sotkamon Jymyn mestaruusunelma voidaan murskata jo välierissä

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 20.8.2019

Miesten Superin pudotuspelit menivät tuloksellisesti juuri niin kuin jokainen tiesi jo etukäteen: kaikki neljä suursuosikkia menivät jatkoon suoraan kolmella voitolla. Vimpeli pudotti jatkosta Kiteen, Sotkamo Pattijoen, Kouvola JymyJussit ja Joensuu Hyvinkään.
Myöskään tulosten takana ei tapahtunut mitään dramaattista. Mestaruustaistelun kannalta tärkein asia oli se, että tiedot Mikko Kanalan  huippukunnosta pitivät paikkaansa. Kanala – kuten myös Sami Haapakoski – ovat syksyn tärkeimpien pelin alkaessa loistoiskussa. Myös vanha herra Janne Mäkelä alkaa tuttuun tyyliin lämmetä syksyn edetessä.
Vimpeli on selvästi korjannut myös sisäpelinsä rullaamista. Nyt sisävuoroa pyritään jatkamaan perällä asti, jotta seuraava sisävuoro saadaan aloitettua kärjen kannalta optimaalisesta paikasta.
Vimpelin kannalta kriittisimmät kysymykset ovat Olli Heikkalan pelikunto ja se, ettei Teemu Isoketo pysty vieläkään syöksymään. On mielenkiintoista nähdä, miten Vimpeli rakentaa kärkensä jatkossa. Haapakoski on joukkueen kolmanneksi paras kotiuttaja, mutta hän joutuu nyt, varsinkin Heikkalan ollessa sivussa, pelaamaan kolmosena, jolloin hänelle tulee vähemmän takatilanteita.
Välierät alkavat vasta tiistaina, mikä on Vimpelin kannalta onni, sillä Heikkalalla ja Isokedolla on melkein viikko toipumisaikaa. Kaikki marginaalit ovat tarpeen, sillä välierissä vastaan tuleva Joensuu on päässyt syksyn aikana erinomaiseen vireeseen, ja sen kivikova ulkopeli on Vimpelin kannalta pelottavan kovalla tasolla. Ottelupari on ennakolta niin tasainen, että loppuotteluun menijää on mahdoton ennakoida. Yksi otteluparin ratkaisuista saattaa piillä siinä, saako Vimpeli läpilyöntejä ja sitä kautta sisäpelinsä auki. Jos saa, silloin se on vahvoilla – jos ei, silloin Joensuulla on marginaalinen etu. On myös mielenkiintoista nähdä, jättikö viime syksynä Joensuulle kärsitty 0-3-välierätappio Vimpelille mitään henkisiä peikkoja vai onko asia jo kuitattu.
Kouvola on supernelikosta edelleen heikoin joukkue, mutta Sotkamon on sen kannalta optimaalisin vastustaja. Kouvolan kenttä on niin kovassa pomppukunnossa, että Kouvolassa takatilanteen saa lähes ilmaiseksi. Pompun ei tarvitse osua rajaan eikä sen tarvitse olla muutenkaan täydellinen, jotta sillä voi vaihtaa. Kouvolan kentän kimmoisuus on iso etu Kouvolalle ja se tasoittaa punnuksia Sotkamoa vastaan. Toki Sotkamo on edelleen otteluparissa ennakkosuosikki, mutta Kouvolalle on annettava silti oma saumansa päästä loppuotteluun. Vaikka Sotkamon kenttä ei olekaan yhtä kivikova kuin Kouvolan kenttä, pomppu nousee myös Hiukassa, mikä hyödyttää Kouvolaa. Joensuuta ja Vimpeliä vastaan sillä ei juurikaan olisi ollut mahdollisuuksia, mutta Sotkamoa vastaan on.
Sotkamon kannalta kriittinen kysymys on edelleen kärjen pelaaminen. Vaikka Jymyn kärki on pelannut huippukauden, Jymyn sisäpeli sakkaa täysin, jos kärki saadaan kuriin, kuten tiistaina Pattijokea vastaan. Jymy hävisi ensimmäisen jakson 0-1 ja sai vain kolme kolmostilannetta. Myös toisella jaksolla se oli neljänteen vuoroon asti sillassa, kunnes sai kuoleettoman ajon, josta se teki kolme juoksua. Kaiken lisäksi Pattijoki hölmöili päästäessään kuumana käyneen Sotkamon supervuorossa ensimmäisenä sisälle. Jymy jatkoi siitä, mihin se oli toisen jakson viimeisessä vuorossa jäänyt ja teki tarvittavat kaksi juoksua.
Tiistain ottelu osoitti, että Jymyn kärkeä voidaan haavoittaa. Helppoa se ei ole, mutta Kouvola voi Janne Kivipellon johdolla horjuttaa Jymyn kärkeä ja sitä kautta koko Jymyn peliä.
Jymy jatkoon – kyllä, mutta Kouvolan päälle ei kannata vetää vielä rukseja.
Luvassa on kaksi todella, todella mielenkiintoista välieräparia.