Sotkamon hopeajoukkueeseen isoja lommoja – Superin paras koppari karsijaseuraan

Yleinen

Sotkamon hopeajoukkueeseen isoja lommoja – Superin paras koppari karsijaseuraan

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 26.9.2019

Sotkamon Jymyn SM-hopeajoukkuetta uhkaa yllättävä murentuminen. Lähtijöistä yllättävin on Superin parhaaksi kolmoskoppariksi noussut Jussi Korhonen, joka siirtyy ensi kaudeksi Kempeleen Kiriin.
Sotkamo menettää myös kaksi rivisoturiaan, Markus Tuikan ja Jere Vikströmin, jotka ovat neuvotelleet siirtymisestä Hyvinkään Tahkoon. Sen sijaan tapetilla ollut lyöjäjokeri Lauri Rönkön siirtyminen Imatralle on kaatunut. Jymy haluaa riveihinsä Imatran 18-vuotiaan suurlupauksen Konsta Kurikan, mutta IPV asetti siirron ehdoksi Rönkön lainaamisen Imatralle. Jymy ei kuitenkaan suostunut vaihtokauppaan ja nyt Kurikan siirto on menossa välimieskäsittelyyn, sillä Kurikalla on IPV:n mukaan voimassa oleva sopimus myös ensi kaudesta.
Sotkamossa tapahtuvat muutokset ovat yllättäviä siinä mielessä, että Jymystä lähtee nyt pelaajia, joista se ei olisi halunnut luopua. Se kertoo siitä, ettei Jymyn vetovoima ole enää entisellään. On myös hyvä kysymys, kertovatko muutokset myös siitä, etteivät nuoret enää viihdy korpien keskellä pelaamassa pesäpalloa. Esimerkiksi Korhosella yksi vaikutin siirrossa on Kempeleen läheisyys Ouluun.
Vaikka Sotkamon hopeajoukkueesta lähteekin nyt kolme pelaajaa, mistään kriisistä on ennenaikaista puhua. Sotkamo aloitti kaksi vuotta sitten voimakkaan nuorennusleikkauksen, ja Jymyssä tiedettiin, etteivät muutokset ole helppoja. Jymy jäi vuosi sitten ensimmäisen kerran 2000-luvulla ilman mitalia ja tähän kauteen Sotkamossa lähettiin maltillisin odotuksin. Pääsy loppuotteluun oli Jymyltä tätä taustaa vasten erinomainen saavutus ja se yllätti jopa seurajohdon.
Pelillisesti Sotkamo pysyy ensi kaudella yhtenä mitalisuosikkina. Lähtijät tekevät loven etenkin ulkopeliin, mutta sisällä Korhosen ja Tuikan rooli oli marginaalinen. Vikström oli aiemmin vahva osa Jymyn ulkopeliä, mutta tällä kaudella hän joutui käsivammojensa pelaamaan etenijäjokerina. Hänen menetyksensä syö toki Jymyn sisäpelivoimaa, mutta reserveistä löytyy useampia vaihtoehtoja Vikströmin korvaajaksi jokeriosastolla. Ulkopelissä Riku Niemi korvaa Korhosen takakentällä ja Kurikka ottaa suunnitelmien mukaan Tuikan paikan etukentällä. Kurikan lisäksi muita hankintoja ei välttämättä ole tulossa.
Sotkamon onni ensi kautta ajatellen on se, että muista kärkijoukkueista myös Vimpeli ja Kouvola heikkenevät. Joensuu menettää Tuomas Jussilan, mutta sen etumatka muihin kärkiseuroihin kasvaa siitä huolimatta Antti Hartikaisen ja Topi Hurskaisen hankintojen myötä. Kärkiseurojen haastajista Hyvinkää ja Imatra vahvistuvat ja ne voivat hyvinkin sotkea taistelua neljän sakkiin menijöistä. Seinäjoen JymyJussit on sen sijaan edelleen arvoitus. Joukkueessa olisi potentiaalia, mutta sen näytöt alkavat olla koomisia.
Sotkamon kannalta oleellisin kysymys ei kuitenkaan ole se, mitä Sotkamossa tapahtuu ensi kaudella. Paljon oleellisempi kysymys on se, mitä Jymylle on tapahtunut viime vuosina.
Jos Jymyn tämän kauden joukkuetta ja nyt Sotkamoon jäävää joukkuetta vertaa viisi Suomen mestaruutta peräkkäin voittaneeseen huippujoukkueeseen, tasollinen ero on dramaattinen. Sen ajan Jymyssä Jymyssä pelasi Toni Kohosen, Jani Komulaisen, Roope Korhosen, Antti Hartikaisen sekä Immo ja Kosti Rautiaisten kaltaisia kovimman mahdollisen kaliiperin pelaajia, joista pelitaitojen lisäksi löytyi johtajuutta, voittamisen särmää ja jopa koiramaisuutta. Nykyinen Jymy on kalpea varjo tuosta joukkueesta varsinkin ulkopelissä, mutta myös sisäpelissä ja särmän ja henkisen vahvuuden suhteen.
Sitä, mistä kaikki johtuu ja olisiko jotkut asiat voitu Kainuussa tehdä toisin, voidaan aina pohtia, mutta se ei muuta sitä karua faktaa, että Sotkamon Jymyn yksi suuruuden aika on tullut tiensä päähän. Nyt haasteena on, vieläkö pesäpallohistorian menestyksekkäimmän seuran kurssi saadaan muutettua sellaiseksi, että Sotkamoon palaa samanlainen suuruuden aika kuin aiemmin vai tuleeko Sotkamosta tavallinen kuolevainen seura muiden kuolevaisten seurojen rinnalle – ja pesäpallovalta siirtyy pysyvämmin Joensuun Mailan kaltaisille uuden ajan menestyksellisille ja edistyksille seuroille?
Tilaa Elmo tästä superedulliseen hintaan!