Sebastian Coen johtajuus muuttaa yleisurheilun muoviksi – Näkeekö Antti Pihlakoski tilaisuutensa?

Yleinen

Sebastian Coen johtajuus muuttaa yleisurheilun muoviksi – Näkeekö Antti Pihlakoski tilaisuutensa?

Jari Kupila
TEKSTI Jari Kupila
@JariKupila
JULKAISTU 2.10.2019

Alberto Salazar ja koko 2000-luvun kestävyysjuoksun Oregon-projekti ovat dopingepäilyjen kourissa. Toki Salazar kiistää syytökset ja Oregon-projektin päärahoittaja Nike pitää Yhdysvaltain antidopingtoimikunta USADA:n väitteitä perusteettomina.
Ja toki IAAF:n puheenjohtaja Sebastian Coe kiirehtii selittämään että eihän tällä asialla välttämättä ole mitään tekemistä niiden Salazarin tiimin urheilijoiden kanssa, jotka ovat Dohassa ottaneet MM-kultaa.
Ja toki, niin kauan kuin syyllisyyttä ei ole osoitettu, kaikki asiassa mukana olevat yksilöt ovat syyttömiä. Se että he ovat tehneet ennätyksiä ja rohmunneet mitaleita ja maukkaita sponsorisopimuksia, ei tee kenestäkään dopingin käyttäjää.
Muttamutta. Eihän sille mitään voi, että kaikenlaista tulee mieleen.
Ja lisää tulee, kun muistaa että satasen tuore maailmanmestari on useampaan kertaan jäänyt kiinni olinpaikkatietojensa päivittämisen unohtamisesta, mutta on saanut pitää kilpailuoikeutensa.
***
Dohan MM-kisojen kohdalla on puhuttu paljon siitä, oliko oikein antaa kisoja Dohan kaltaiseen paikkaan.
Asiasta voi perustellusti olla montaa mieltä, mutta jos asiaa miettii puhtaasti ”miksi Doha?”-kysymyksen kautta, nousee pintaan kyyninen perusvastaus: raha.
IAAF:n kannatti talousperusteilla antaa kisat Dohalle – kaikki muu asiassa käyty keskustelu on pelkkää sanahelinää. Ilman rahaa ei kisoja olisi Dohalle annettu, ilman rahaa ei olisi kudottu kaikkia niitä näennäisperusteita, joiden mukaan Dohan kaltaiseen paikkaan kannatti mennä.
Kansainvälistä huippu-urheilua johdetaan kyynisellä pelikirjalla. Tarvitaan rahaa ja rahanarvoisia asioita. Piste.
Kun Sebastian Coen puheenjohtajakauden yleisen ilmapiirin vetää yhteen, toimintaa leimaa yksi sana: selittely.
Sebastian Coesta on tullut IAAF:n historiassa se puheenjohtaja, joka on ollut kaikkia edeltäjiään enemmän selittelemässä ulospäin milloin mitäkin. Kyyninen talouslogiikka tuottaa päätöksiä, joita joudutaan selittelemään.
Ja Coehan selittää!
400 metrin legenda Michael Johnson lipsautti tv-lähetyksessä pitävänsä Sebastian Coeta miehenä, joka ei ole tyhmä eikä naiivi vaan täynnä…hmm…sanotaanko tässä nyt lievästi että ulostetta… Kommentti ei ehkä ihan tyylipisteitä kerää, mutta sen taustalla oleva mielipide ei ole mitenkään harvinainen mielipide. Seb Coe oli loistava juoksija. Kiistatta.
Puheenjohtajuuden linjavalintojen onnistumisesta ei sen sijaan olla yhtä yksimielisiä.
***
Kun kyyninen talouslogiikka johtaa ajattelua, on syytä ymmärtää satasen maailmanmestarin olinpaikkasähläykset vahingoiksi ja kannattaa kriisiviestiä 2000-luvun tärkeimmän kestävyysjuoksuvalmentajan käry niin, että eihän sillä tietenkään ole mitään tekemistä maailmanmestareiden ja 2000-luvun suurimpien kestävyysjuoksijatähtien kanssa.
Venäläinen yleisurheilu voidaan toki samaan aikaan laittaa dopingpannaan, koska juuri nyt eletään suhdannetta, jossa venäläisille kovistelu on ihan järkevää kyynisen talouslogiikankin näkökulmista. Elämmehän Venäjä-pakotteiden aikaa!
Kun kyyninen talouslogiikka johtaa ajattelua, kannattaa antaa MM-kisat minne tahansa ja kenelle tahansa, joka suostuu maksamaan tolkuttomasti muita enemmän.
Ja kun kyyniseen talouslogiikkaan yhdistyy tietty hysteerinen pelko siitä, miten oma laji pärjää mediakilpailussa isojen pallopelien kanssa, kannattaa tehdä sääntöuudistuksia, joiden järkevyyttä ei ymmärrä kukaan sellainen, jonka ajattelua johtaa urheilemisen näkökulma.
Kyyninen talouslogiikka on rautainen linja. Se tuo rahaa kassaan.
Huono puoli on vain se, että riittävän pitkään jatkuessaan se luo ympärilleen niin tympeän tunnelman, että ympärillä alkaa ikään kuin haista.
Merkillinen paradoksi on se, että kaiken Dohan kisoihin liittyvän kritiikin jälkeen Dohassa on menossa urheilullisesti upeat kisat. Hetkittäin jopa unohtuu se tympeän muovinen haju, jonka IAAF on onnistunut näiden kisojen ympärille tuottamaan.
Parhaimmillaan urheilijat pystyvät potkimaan kyynisen talouslogiikan hajun kauemmaksi.
Mutta ikävä kyllä, vain hetkittäin.
***
IAAF:n hallituksessa istuu muuten suomalainen päättäjä. Antti Pihlakoski on onnistunut luikertelemaan lajin sisäpiirissä erinomaisille pelipaikoille.
Mitähän logiikkaa hän painottaa, kun IAAF:n sisäpiiri jatkossa kokoontuu?
Mennäänkö Sebastian Coen ja kyynisen talouslogiikan perässä yhä syvemmälle muoviin, vai olisiko aika aloittaa urheilullisuuden renessanssi?
Pihlakoski on taitava pelimies. Hän osaa kabineteissa luikertelun.
Tähän asti on kannattanut myötäillä Seb Coen linjaa, mutta kohta alkaisi olla tilaus haastajalle, kyynisen talouslogiikan äänekkäälle kyseenalaistajalle, urheilullisuuden puolustajalle.
Olisiko aika kääntää takkia, Antti Pihlakoski?
Äänestä yleisurheilun MM-kisojen kaikkien aikojen suomalaissuoritus ja osallistu kymppitonnin arvontaan!