Tutustu näköislehteen ilmaiseksi
Elmo-lehden verkkosivut jatkossa osoitteessa: www.elmomedia.fi

Rasmus Karjalainen joutuu Hollannissa kovaan puntariin – “Eväät onnistua”

UEFA national league

23-vuotias Rasmus Karjalainen siirtyi kesäkuussa Hollantiin Fortuna Sittardin riveihin. Se oli maaliahneelle hyökkääjälle looginen siirto. Askel askeleelta kehittynyt Karjalainen nousu KuPS-aikanaan peräti maajoukkueeseen asti.

Karjalaisen ura on kulkenut OLS:n, Kerho 07:n, AC Oulun, PS Kemin ja KuPS:n kautta Hollannin pääsarjaan. Kerho 07:ssä hän osoitti kaudella 2015 pystyvänsä tekemään maaleja miesten sarjoissa, kun Kakkosessa syntyi 15 osumaa. Veikkausliigassa Karjalainen on PS Kemin sekä KuPS:n paidassa tehnyt maalin noin joka kolmannessa ottelussa. Molemmissa joukkueissa hän nousi haastajasta varteenotettavaksi maalitykiksi.

Tilaa Elmo tästä edulliseen tarjoushintaan!

Jännä kysymys on nyt se, pystyykö Karjalainen nostamaan jälleen kerran itsensä yhden askeleen ylemmäs. Hollannin sarjafutis voi tyyliltään sopia Karjalaiselle, mutta ympäristön vaatimustaso nousee kertarysäyksellä hurjasti. Siinä, sekä yleisessä toiminnan tempossa voi Karjalaisella olla aluksi haasteita, sillä hän on ennen siirtoaan pelannut vain Suomen rajojen sisäpuolella.

Karjalaisella on eväät onnistua, vaikka haaste on valtaisa. Eväät ovat hänen kansainvälisen tason ominaisuutensa. Hänellä on aivan kansainvälisen huipputason laukaus, joka lähtee ohittavan kosketuksen jälkeen terävästi ja kovaa. Hän osaa laukoa eri jalan osilla myös yhdellä kosketuksella. Karjalaisen viimeistelyn mallit riittävät tekemään maaleja erilaisista asennoista ja erilaisista tilanteista.

Viimeistelyn tehoon ja taitoon Karjalaisen ura Hollannissa ei tule katkeamaan. Jos hän pääsee laadukkaille paikoille, voi jälki olla makeaa.

Kysymys onkin siinä, pääseekö hän. Karjalainen ei ole taktisesti vielä kansainvälisen tason hyökkääjä. Tästä asiasta hyvä esimerkki on hänen tämän kauden laukaisukarttansa. Karjalainen ampui alkukauden aikana 31 laukausta, mikä on paljon. Näistä laukauksista hämmentävän moni, 13, lähti rangaistusalueen ulkopuolelta. Vain neljä kertaa Karjalainen yritti maalintekoa maalin edestä, ykkösmaalintekoalueelta. Kenties siksi Karjalaisen konversio oli tällä kaudella Veikkausliigassa vain 11 prosenttia, eli mies tarvitsi keskimäärin kymmenen laukausta tehdäkseen maalin. Se on huipputasolla liian heikko teho, joskin tämän kauden otanta on pieni.

Se, mistä maaleja yrittää, vaikuttaa kaikista eniten onnistumisen todennäköisyyksiin. Karjalaisen on pohdittava, miten hän saa siirrettyä laukaisukarttaansa lähemmäs maalia.

Karjalaisen olisi myös pystyttävä lisäämään työkalupakkiinsa muutama pelipaikkakohtainen asia. Karjalainen osaa kyllä ajoittain sijoittua häntä kontrolloivien pelaajien kuolleisiin kulmiin, mutta hän suorittaa liikkeensä maalintekoalueille liian usein suoraan seisovilta jaloilta tai suoralla juoksulla. Karjalaisen tulisi oppia tuplaliike, eli häntä vartioivan pelaajan harhauttaminen ennen varsinaista liikettä maalipaikkaan. Tuplaliikkeen avulla Karjalainen voisi ansaita arvokkaita senttejä, jotka hän antaa räjähtävyydessä Hollannin liigan puolustajille etumatkaa.

Jos Karjalainen ei pysty Suomen rajojen ulkopuolella tekemään näistä asioista hänen pelaamisensa tukipylväitä, tulee noutaja nopeasti. Karjalainen on nimittäin hyvin tyypillinen ysipaikan maalintekijä. Hän ei osaa osallistua rakenteluun, hänen ei kannata hakeutua kentällä laitakaistoille, eikä Karjalainen ole target-pelaajana loistelias. Siksi hänen tulisi onnistua siinä, missä hänellä on ohut sauma onnistua Suomen rajojen ulkopuolella – maalien tekemisessä.

Karjalaisen isoin valttikortti on hänen asenteensa. Hänet on bongattu lukuisia kertoja harjoittelemasta oikean jalan kutiaan jopa stadionilla otteluiden jälkeen, jos peliaikaa ei ole herunut tarpeeksi. Asenne on syy siihen, että Karjalainen on päässyt urallaan jo näinkin pitkälle, missä hän nyt on.

Ilmaisia lahjoja hänelle ei nimittäin juurikaan ole annettu. Karjalaisella ei esimerkiksi ole paljoakaan nopeita soluja, jotka auttaisivat häntä olemaan kentällä räjähtävämpi ja kimmoisampi. Karjalaisen on pelattava laukauksellaan ja fiksulla liikkumisella. Fiksua liikkumista, kuten tuplaliikkeitä, joiden avulla vartioijat karistetaan kannoilta, hänen tulee vielä harjoitella lisää ja maalinteossa hänen tulee pyrkiä toimimaan enemmän todennäköisyyksien kautta. Mutta asenne – se Karjalaisella on kunnossa.

Sitä tarvitaan, kun ympäristö tulee asettamaan Karjalaisen hänen uransa kovimpaan testiin.

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "Rasmus Karjalainen joutuu Hollannissa kovaan puntariin – “Eväät onnistua”"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


TILAA ELMO TÄSTÄ ×