Raju arvio miesten loppuottelusarjasta – mestaruus voi ratketa jo sunnuntaina

Yleinen

Raju arvio miesten loppuottelusarjasta – mestaruus voi ratketa jo sunnuntaina

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 7.9.2019

Taistelu miesten Superin mestaruudesta alkaa sunnuntaina Sotkamossa huippumielenkiintoisista asetelmista. Tiedän, että urheilu ei rakasta seuraavaa väitettä, mutta oma arvioni on, että mestaruus saattaa ratketa jo heti avausottelussa: Jos Joensuu voittaa Hiukassa sunnuntaina, se menee menojaan mestaruuteen joko otteluvoitoin 3-1 tai jopa 3-0. Jos taas Sotkamo voittaa avausottelun, silloin taistelusta tulee tasaisempi ja Sotkamolla on mahdollisuus kotietunsa turvin voittaa jopa mestaruus.
Ottelusarjan hallitsevin piirre taktisesti on se, että vastakkain on kaksi Superin parasta ulkopelijoukkuetta. Jos mitään yllättävää ei tapahdu, otteluista tulee erittäin vähäjuoksuisia – varsinkin, kun säät ovat syksyn myötä kylmentymässä ja muuttumassa sateisimmaksi. Puhutaan jopa siitä, että jakson voittoon riittää keskimääräisesti 2-3 juoksua. Siksi marginaalit tulevat olemaan pieniä, ja jaksovoitot ja jopa kokonaiset ottelut saattavat ratketa yksittäisiin onnistuneisiin epäonnistuneisiin suorituksiin.
Elmon 2-vuotissynttäreiden kunniaksi pääset tutustumaan elokuun Elmoon ilmaiseksi klikkaamalla tästä. Mukana 24-sivuinen pesiksen pudotuspelien extranumero! 
Ulkopelivertailussa Joensuu on niukasti parempi kuin Sotkamo. Jymyn vahvoin osa-aluen Joensuuhun verrattuna on takakenttä. 3-koppari Jussi Korhosella on Superin kovin heittokäsi ja myös 2-koppari Niilo Piiponniemen käsi riittää. Kaksikko on myös aavistuksen pallovarmempi kuin JoMan takakenttä.
Linja- ja etukenttävertailu kallistuu sen sijaan Joensuulle. Ero tulee ennen kaikkea sitä kautta, että JoMalla on riveissään Superin paras ulkopelaaja, Tuomas Jussila, joka on tällä hetkellä täysin uskomattomassa vireessä. Iiro Kuosa on puolestaan Superin paras etukenttäpelaaja.
Lukkarivertailu kallistuu myös Joensuulle. Ville Väliaho on onnistunut jopa odotuksia paremmin avauskaudellaan Sotkamossa ja hän pelasi Kouvolan pomputtajia vastaan erinomaisia otteluita. Juha Puhtimäki on kuitenkin lukkarina vielä asetta kovemman luokan tekijä. Lisäksi Puhtimäki on jo tottunut ratkaisemaan kaikista kovimmissa paikoissa. Sotkamon mestaruus ei kaadu Väliahoon, mutta hän ei ole myöskään lukkari, joka voittaa mestaruuksia – kuten Toni Kohonen teki tai kuten Puhtimäki pystyy tekemään. Väliahon suurin heikkous on lyhyiden hakeminen, ja on varmaa, että Joensuu tulee käyttämään aina sopivissa paikoissa Väliahon haettavaksi suunnattuja lyhyitä.
Taktisessa mielessä joukkueet ovat hieman erilaisia. Sotkamolla on käytännössä kaksi ulkopelikuviota, jotka on hakattu paperille jo viime syksynä ja joita on sen jälkeen harjoiteltu. Joensuun ulkopelikuviot ovat monipuolisemmat ja ne ovat kehittyneet hitaammalla kaarella kauden aikana. Kaiken lisäksi Joensuu räätälöi ulkopelikuvioitaan Jymyä enemmän pelaajakohtaisesti. Esimerkiksi Vimpeli-sarjassa Perttu Ruuskalle oli omat kuvionsa ja on varmaa, että Roope Korhoselle on mietitty tarkkaan millaisilla kuvioilla missäkin tilanteissa häntä vastaan pelataan ja miten kuviot muuttuvat syötön aikana.
Sisäpelissä tilanne on samanlainen. Sotkamo hakkasi pelaamisen kaavansa jo syksyllä ja oikeastaan ainoat muuttujat olivat loukkaantumiset ja se, tuleeko Joni Rytkösestä pelkästään jokeri vai pystyykö hän pelaamaan myös ulkona. Kun muuttujat putosivat kohdilleen jo hallissa, sen jälkeen Jymy on pelannut samalla kaavalla, jossa tilanne on tehty kärjellä ja kakkoskärkeä ei juurikaan ole käytetty.
Joensuulla myös sisäpeli on elänyt ja elää edelleen. Esimerkiksi Lauri Kivisen pelipaikka sisäpeliletkassa on auki: hän pystyy pelaamaan joko kolmosena tai taaempana kakkoskärjessä.
Sisäpelivertailussa joukkueiden ero tulee materiaalin leveydessä ja sisäpelin juoksuttamisessa. Jymy on pelannut härkäpäisesti ykköskärjellään, ja vaikka Antti Kiiskinen löikin läpi viimeisessä Kouvola-ottelussa, Jymyn kakkoskärki on ollut rooliton. Joensuun on pelannut leveämmällä materiaalilla ja mikä tärkeintä: Joensuun tilanteiden tekeminen ei ole niin haavoittuvaa kuin Sotkamolla. Jos Sotkamon kärki yhtään sakkaa, Jymyn sisäpeli alkaa heti yskiä. Joensuu kestää kärjen yskimistä selvästi paremmin: jos ykköskärki Konsta Piironen tai joku jokereista ei pääse kentälle, Jussila menee varmasti kehiin ja Joensuu saa väännettyä useiden pelaajien voimin ja kautta varmemmin takatilanteen loistovireessä oleville lyöjäjokereille, Juha Niemelle ja Aleksi Rautiaiselle. Jos Jymyn kärki yskii, Roope Korhosta joudutaan käyttämään jo tilanteita tehdessä ja silloin Jymyn tärkein kotiuttaja menee osittain hukkaan.
Pelinjohtajavertailu – tai oikeammin koko pelin- ja valmennusjohdon vertailu – on myös mielenkiintoinen. Jymyn nuotitus on ollut selvää jo pitkään ja pelin kehittyminen on tapahtunut lähinnä pelaamisen kautta. Joensuu kehittyminen kauden aikana on ollut voimakkaampaa. Vielä alkukaudesta sen peli oli sekaisin, mutta eri palaset ovat loksahdelleet yksi kerrallaan paikoilleen ja erilaiset ulkopelikuviot ovat hiotuneet kauden koko ajan – ja niitä on uskallettu säätää vastavakoilun mukaisesti vastustajakohtaisesti. Tässä mielessä Juhani Lehtimäki on tehnyt tiiminsä kanssa erinomaista työtä.
Kumpi siis juhlii Suomen mestaruutta?
Vastaan edelleen, että suunnuntain ottelu on kriittinen. Joensuu on nykyiskussaan askeleen Sotkamoa edellä, mutta sunnuntaina punnukset ovat ääritasaiset. Monet ovat sanoneet, että Joensuu on saanut levätä Sotkamoa enemmän, mutta asia ei ole näin yksiulotteinen. Sotkamo saattaa olla aavistuksen väsyneempi, mutta sen pelituntuma on parempi – ja sillä voi olla iso merkitys sunnuntaina.
Nyt on sanottava, että en ennusta tässä kohtaa. Sunnuntain ottelu on täysin pyöreä.