Räikkösen jatkosopimus oli yllätys Ferrarilta ja Kimiltä itseltään

Yleinen

Räikkösen jatkosopimus oli yllätys Ferrarilta ja Kimiltä itseltään

ooikarinen
TEKSTI ooikarinen
JULKAISTU 22.8.2017

Kimi Räikkösen jatkamisesta Ferrarilla on uutisoitu jo viikkojen ajan. Tässä mielessä Ferrarin tiistainen virallinen ilmoitus vuoden jatkosopimuksesta 37-vuotiaan suomalaistähden kanssa ei ole yllätys.
Suuremmassa kuvassa kysymys on sen sijaan kahden tason yllätyksestä.
Ratkaisu on ensinnäkin yllättävä Ferrarin kannalta. Ferrari olisi voinut palkata jonkun nuoren ja lupaavan kuljettajan ja lähteä hakemaan suuremmalla riskillä toista voittavaa hevosta Sebastian Vettelin rinnalle. Nyt Ferrari pelasi varman päälle. Se tietää, että Räikkönen on riittävän nopea ajamaan kärkisijoista ja auttamaan Vetteliä myös ensi kauden MM-taistelussa – mutta ei kuitenkaan niin nopea, että tallin sisälle voisi syntyä ylimääräisiä jännitteitä. Vettel tietää samat tekijät. Räikkönen on riittävän nopea, muttei liian nopea. Vanhojen ystävysten on helppo mahtua samaan pilttuuseen. Siksi on vain ajan kysymys, milloin Ferrari ilmoittaa tehneensä jatkosopimuksen myös Vettelin kanssa.
Räikkösen kannalta jatkosopimuksessa on yllättävää se, että hän tyytyy asetelmaan Ferrarin sisällä. Vaikka kukaan ei sano sitä virallisesti ääneen, Räikkösestä tuli melkein heti kauden alussa Ferrarin kakkoskuski, jonka tehtävänä on ollut mahdollisuuksien mukaan lanata tietä Vettelin maailmanmestaruudelle. On vaikea nähdä, että tilanne muuttuisi ensi kaudella. Räikkönen ottaa talven selvästi löysemmin kuin Vettel, joka tekee hiljaisten talvikuukausien aikana kaiken mahdollisen ollakseen iskussa heti kauden alussa. Siksi hänen kauden starttinsa on todennäköisesti myös ensi vuonna terävämpi kuin Räikklösellä – ja siksi Räikkösen kohtalona on myös ensi kaudella ajaa mestaruutta Vettelille.
Jos ja kun Räikkönen tyytyy kakkoskuskin rooliinsa, kertoo se paljon Räikkösestä. Hänen arvomaailmassaan on parempi olla Maranellossa kakkonen kuin Galliassa ykkönen. Toki suomalaisten kannalta on hienoa, että myös ensi kaudella kolmen kärkitallin riveistä löytyy kaksi suomalaiskuljettajaa. Se takaa huikean latauksen jokaiseen kisaviikonloppuun.