Tutustu näköislehteen ilmaiseksi
Elmo-lehden verkkosivut jatkossa osoitteessa: www.elmomedia.fi

Pitkämäki on 2000-luvun kovimpia suomalaisurheilijoita – ja samalla niin väärinymmärretty

Tero Pitkämäki lopettaa.
Tero Pitkämäki ilmoitti maanantaina päättävänsä komean uransa. @Harri Bragge/All Over Press

Tero Pitkämäki ilmoitti uransa lopettamisesta. Ilmoitus ei sinänsä ole mikään yllätys, jo pitkään on ollut kyse lähinnä siitä milloin ilmoitus tulee.

Ja nyt se ilmoitus tuli. Tokion olympialaisten kohdalla ei enää tarvitse arvuutella Pitkämäen nimellä.

Pitkämäen urasta voisi sanoa monenlaista, mutta juuri nyt tulee mieleen päällimmäisenä vain yksi perusasia:

Kiitos!

Pitkämäki on ollut harvinainen poikkeus 2000-luvun aneemisessa suomalaisessa yleisurheilussa, ja ylipäänsä kesälajien yksilöurheilussa. Maailman absoluuttista huippua lajissa, jonka kansainvälinen kilpailutilanne on kiristynyt koko ajan, vieläpä harvinaisen pitkän uran ajan. Mitä olisi suomalainen yleisurheilu ollut ilman Pitkämäkeä 2000-luvulla?

Kuka muu olisi ollut lajissaan Timanttiliigan vakiokalustoa? Kuka olisi pitänyt suomalaisen yleisurheilun millään tavalla minkään lajin kansainvälisen rankingin kärkitilojen lähelläkään?

On varmasti totta, että Pitkämäen urassa ei kaikki aivan putkeen mennyt. On monenlaista jossiteltavaa.

Miksi ennätys ei kehittynyt vuoden 2005 jälkeen? Miksi niitä 90-metrisiä ei kuitenkaan enempää nähty? Olisko ollut potentiaalia paljon nähtyä kovempaankin yksittäiseen huippuvetoon?

Näitäkin kysymyksiä on hyvä käsitellä, niissä on hyviä opetuksia jälkipolville.

Mutta silti, vaikka se hurjin huippuveto jäi näkemättä, Pitkämäen kyky heittää lajinsa huipputasolla harvinaisen pitkä ja tasalaatuinen ura, on kansainvälisessäkin mittapuussa harvinainen huippu-urheiluteko. Se, että jossiteltavaakin jäi, ei poista sitä, että jotakin saatiin myös aikaan.

Vaikka Pitkämäki on 2000-luvun laadukkaimpia suomalaisia huippu-urheilijoita ja lajissaan poikkeuksellisen kova kansainvälisen tason huippuyksilö, hänen suuruuttaan ei ole suomalaisessa urheilukulttuurissa aina nähty.

Päinvastoin, on surullista, miten lähes jokaisen Vuoden urheilija-äänestyksen yhteydessä on kuultu ala-arvoista ja masentavaa kitinää siitä, kuinka taas kuitenkin valitaan keihäänheittäjä, koska valitsijat eivät ymmärrä todellisesta urheilusta yhtään mitään.

Voi sentään.

Mutta ei mennä siihen sen enempää. Tulee tympeä maku suuhun. Eikä se sovi hetkellä, jolloin tämän tason urheilija vetäytyy kehästä.

Palataan asiaan syvällisemmin printtilehden sivuilla.

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "Pitkämäki on 2000-luvun kovimpia suomalaisurheilijoita – ja samalla niin väärinymmärretty"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


TILAA ELMO TÄSTÄ ×