Tutustu näköislehteen ilmaiseksi
Elmo-lehden verkkosivut jatkossa osoitteessa: www.elmomedia.fi

Pitkämäen huippuheitto ei riitä mitaliin – Vaatii yllätysapua muilta

Tero Pitjämäen heiti finaaliin yhdellä heitolla. (AOP)

Tero Pitkämäki heittää tänä iltana keihään MM-finaalissa. Komea arvokisaputki voi jatkua mitalisuorituksella, mutta ei ilman muiden heittäjien apua.

Kaikkien aikojen kovin karsinta tuo finaaliin harvinaisen laadukkaan nipun heittäjiä. Periaatteessa kuka tahansa finaalin miehistä voi omalla huippuonnistumisellaan heittää heiton, joka vie mitalisijoille asti. Yksi heistä on Suomen Tero Pitkämäki.
Vastaavasti kisassa on asetelma, jossa kuka tahansa voi pudota kahdeksan parhaan joukosta, jos kolmella eka heitolla ei napsahda oman perustasonsa mukaista heittoa. Myös Pitkämäki.
Saksan Johannes Vetter on noussut kauden toisen puoliskon aikana lopultakin sille tasolle mitä jo jokusen vuoden on ounasteltu – ja tehnyt itsestään kisan ennakkosuosikin.
Pahin haastaja löytyy myös Saksasta, joskin Thomas Röhlerin viime viikoissa on ollut kummallista sekoilun makua, mikä tekee hänestä enemmän tai vähemmän arvoituksen. Voi tykittää vaikka 93-metrisen ja voittaa kisan, mutta ennenkin on hänen kohdallaan nähty miten totaalisesti hän voi erilaisilla varustehässäköillä suorituksensa sotkea. Ja Lontoon karsinta kertoi, että oireet ovat taas pinnassa.
Mutta mitä tässä voi Pitkämäen kohdalla odottaa?
Palataan näihin asioihin vielä perusteellisemmin lehden puolella, mutta Pitkämäki on uransa loppupuolella oppinut toimimaan kehonsa kanssa koko ajan paremmalla hyötysuhteella. Hän ei ole enää se sama resurssia roiskuva superlahjakkuus kuin ennätysvuosinaan, mutta toisaalta hän suorittaa nykyisin huomattavasti nuoruusvuosiaan paremmin sillä huipputasolla mihin käytettävissä oleva kunto antaa edellytyksiä.
Odotettavaa on, että Pitkämäki heittää tänä iltana hyvin lähellä kauden parastaan, ehkä parhaansa, jos olosuhteet eivät aivan surkeiksi käänny. Hänen tekniikkansa ei ole täydellistä, mutta oma heittotapa on ainakin karsintaheiton perusteella nyt hallussa – ja se antaa eväät 86-88 metrin tasoille.
Aiempaa paremmasta hyötysuhteesta huolimatta nykyisen Pitkämäen resurssitaso ei kuitenkaan tuota enää edes 100-prosenttisella onnistumisella sellaista heittoa, jolla takuuvarmasti tiputetaan muut kyydistä.
Jos Saksan kolmikko Röhler, Vetter ja Andreas Hofmann heittävät omat huippuvetonsa ja jos Julius Yego ja Jakub Vadlech pamauttavat kuten resurssia on, Pitkämäki putoaa armotta kyydistä.
Arvokisa on kuitenkin aina arvokisa. Puntti tutisee monella. Harva pystyy heittämään aivan omalla huipputasollaan. Pitkämäki sen sijaan on viime vuosina osoittanut kykyä tasaiseen oman huipputason lähellä heittämiseen. Siksi mitali ei mahdottomuus ole, vaikka vaatiikin nyt oman huippuvedon lisäksi myös muiden huippumiesten mokaamista.
Jos veikata pitäisi, niin Vetterillehän mestaruus kaiken järjen mukaan menee. Kaikista muista mitaleista tulee todella mielenkiintoinen kisa, etenkin jos Röhler ei löydä tasapainoa itsensä, uusien piikkareidensa ja kisatilanteen kanssa. Pitkämäen mitalin kannalta on hyvinkin ratkaisevaa on/off-mie Vadlechin kunto. Hän on onnistuessaan jopa yllätysmestariehdokas, mutta toisaalta, hermo on hänellä herkkä ja kolmen eka heiton aikana voi tulla eteen täysi katastrofi.

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "Pitkämäen huippuheitto ei riitä mitaliin – Vaatii yllätysapua muilta"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


TILAA ELMO TÄSTÄ ×