Pitääkö Suomen mestarin konttaamisesta huolestua? – "Ei pidä"

Yleinen

Pitääkö Suomen mestarin konttaamisesta huolestua? – "Ei pidä"

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 30.5.2019

Suomen mestaruuden viime syksynä voittanut Joensuun Maila on aloittanut kautensa tuloksellisesti tahmeasti. JoMa hävisi ensin sarjanousija Siilinjärvelle ja sunnuntaina kotonaan Kouvolan Pallonlyöjille 0–1 (1–1, 2–3). Sunnuntainen tappio oli JoMan kolmas tällä kaudella ja ero sarjakärjessä meneviin Vimpeliin ja Kouvolaan on venähtänyt jo kahdeksaan pisteeseen. Kaiken lisäksi Hyvinkää nousi sunnuntaina tasapisteisiin joensuulaisten kanssa ja ohitti sen sarjataulukossa.
Pitääkö Joensuun alkukaudesta olla huolissaan?
Vastaus on lyhyt: ei pidä. Joensuun on edelleen yhdessä Vimpelin kanssa ylivoimaisesti vahvin ehdokas syksyn finaalijoukkueeksi. Myös sunnuntaina marginaalit olivat pienet ja varsinkin toisella jaksolla JoMa oli pelillisesti niskan päällä, kunnes se päästi Kouvolan sillasta ja jopa voittoon.
Joensuun ongelmana SiiPe ja Kouvola-otteluissa olivat loukkaantumiset. Viime kaudella ykköskärkenä paikkansa vakiinnuttanut Konsta Kettunen ja ulkona elintärkeässä roolissa pelaava Mikko Kemppainen olivat molemmat poissa SiiPe ja Kouvola-otteluissa – ja se näkyi. Kettusen ollessa sivussa Joensuu ei ole saanut sisäpeliään auki, jolloin JoMa ei ole päässyt ulosmittaamaan täysillä tehoilla hurjaa vaihtopelivoimaansa. Kemppainen pelaa puolestaan ykkösvaihdossa elintärkeää kolmosvahdin paikkaa ja kakkosvaihdossa samalla tavalla kriittistä kakkosvahdin paikkaa. Muutenkin hänellä on suuri rooli Joensuun ulkokentällä ja sen liikkumisessa.
Kun Joensuu saa Kettusen ja Kemppaisen takaisin, ongelmat ratkeavat samalla hetkellä. Toki kahdeksan pisteen ero näyttää tässä vaiheessa suurelta, mutta Joensuulla ei ole oikeasti minkäänlaista hätää – olettaen, etteivät loukkaantumiset sotke sen kautta. Joukkueella on äärettömän toimiva kärki ja rajusti kotiutusvoimaa. Ulkona sillä on 1+1-vuotisen sopimuksen tehneessä Juha Puhtimäessä Superin paras lukkari  yhdessä Kouvolan Janne Kivipellon kanssa. Muutenkin JoMan ulkokenttä on Superin eliittiä.
Ainoa, mihin isoksi venähtänyt ero voi vaikuttaa, on kotietu. Joensuu ehtii edelleen ottaa kärkiseurat kiinni, mutta kysymys kuuluu, riittääkö Joensuun kiri enää runkosarjan piikkipaikkaan. Toivon ja uskoin ennen kautta, että Hyvinkää ja Seinäjoki olisivat saaneet kurottua neljän suuren etumatkaa kiinni, mutta sanoipa sarjataulukko mitä tahansa, ero on pelillisesti vain kasvanut. Seinäjoen pelin ongelmat ovat niin syviä ja vaikeasti ratkaistavia, ettei sillä ole mitään toivoa enää järkyttää neljän suuren mahtia uuden pelinjohtajan Jussi Parven johdolla. Hyvinkäässä on enemmän potentiaalia, mutta senkään pelintekovoima ei riitä kovissa otteluissa Superin kärkiseuroja vastaan. Kuvaavaa on, että Hyvinkää on hävinnyt tähän mennessä kaikki kohtaamisensa muiden kärkiseurojen kanssa.
Siksi Mehtimäellä ei kannata hermoilla tai panikoida. JoMa on edelleen sillä kurssilla, että se pelaa syksyllä finaaleissa ja taistelee toisesta peräkkäisestä Suomen mestaruudesta. Kaksi varausta tähän yhteyteen kannattaa kuitenkin liimata. Ensimmäinen ovat loukkaantumiset. Yksikään kärkiseuroista ei kestä avainpelaajiensa loukkaantumisia, ei varsinkaan sitä, jos kaksi avainpelaajaa on sivussa samanaikaisesti. Toinen varaus on se, että Joensuu kohtaisi Vimpelin jo välierissä. Silloin kukaan ei tietäisi toista finalistia etukäteen.
Tilaa Elmo tästä edulliseen tarjoushintaan.