Tutustu näköislehteen ilmaiseksi
Elmo-lehden verkkosivut jatkossa osoitteessa: www.elmomedia.fi

Pesäpallosyksyn toinen jättikaappaus sotkee ensi syksyn mitalipelit

Sami Haapakoski siirtyy Pattijoelle.
Sami Haapakoski palaa Pattijoelle, jossa hän juhli Suomen mestaruutta syksyllä 2008. @ All Over Press

Pattijoen Urheilijat teki syksyn siirtomarkkinoilla odotetun liikkeen nappaamalla riveihinsä Vimpelin Vedon 2010-luvun tärkeimmän kulmakivipelaajan, Sami Haapakosken. Haapakosken siirtyminen Pattijoelle on siirtona lähes yhtä kova liike kuin Tuomas Jussilan siirtyminen Joensuusta Imatralle.

Vaikka Haapakoski on jo 37-vuotias ja vaikka hän saikin päättyneellä kaudella osakseen kritiikkiä varsinkin ratkaisuotteluiden asenteestaan jopa Vimpelin Vedon sisältä, hän on edelleen yksi Superin kolmesta parhaasta pesäpalloilijoista. Myönnän toki, että Haapakoski pelasi ulkona epätasaisen kauden ja hän pelasi Joensuuta vastaan välierissä vain yhden hyvän ottelun, mutta hän hävisi silti runkosarjan kärkilyöntitilaston voiton Antti Hartikaiselle vasta viimeisellä kierroksella, kun Kouvola räätälöi Hartikaiselle tilanteita tilanteiden perään. Kärkilyöntimäärien lisäksi myös hänen onnistumisprosenttinsa olivat erinomaisia, vaikka nekään eivät olleet aivan samaa tasoa kuin parhaina vuosina.

Pattijoen ja Haapakosken kannalta avainkysymys ensi kautta ajatellen on se, millaisella asenteella Haapakoski palaa Pattijoelle ja millaiseen iskuun hän saa itsensä viritettyä. Aika näyttää oikean vastauksen, mutta en olisi yhtään yllättänyt, että Pattijoella nähtäisiin ensi kaudella jälleen ylivoimaista ja ylivertaista Haapakoskea. Toki parhaiden vuosien terävyydestä on jotain kadonnut, mutta hän on edelleen fyysisesti hyvässä ja vetreässä kunnossa. En väitä, että Haapakoski olisi ollut Vimpelissä päättyneellä kaudella yksinäinen sielu, mutta nyt hän saa rinnalleen vanhan rämäpääjengin Topi Kososen ja kumppaneiden johdolla. Kaiken lisäksi Pattijoen peliä johtaa hänen veljensä Jussi Haapakoski. On varmaa, että siinä ilmastossa Haapakosken luut, lihakset ja mieli pysyvät lämpiminä.

Pattijoen kannalta Haapakoski on huima kaappaus. Sisällä Pattijoella oli jo päättyneellä kaudella yksi Superin kovimmista tilanteidentekoarsenaalista. Nyt se vankistuu entisestään. Timo Kallio on huippuluokan kakkonen, Paavo Pelto erinomainen kolmonen ja sitten tulee kaksi huippuluokan saranapelaajaa, Haapakoski ja Topi Kosonen, jotka pystyvät tekemään tilanteita ja kotiuttamaan. Kosonen oli jo päättyneellä kaudella Pattijeon ykköskotiuttaja ja Haapakoski on kotiuttajana samaa tasoa. Heidän vaarallisuuttaan lisää se, että molemmat ovat myös erinomaisia läpilyöjiä. Rännäri on tunnetusti yksi Superin parhaista läpilyöntikentistä, joten ensi kaudella Raahessa kannattaa varautua jatkuvaan ilotulitukseen.

Sisällä Pattijoen haaste on idioottivarman ykkösen löytäminen. Severi Piispanen pelasi päättyneellä kaudella Alajärvellä ykkösenä ja hänet hankittiin myös Pattijoelle kärjeksi. Piispanen on kuitenkin muiden kärkiseurojen ykkösiin verrattuna keskitasoa, ja siinä mielessä hänen onnistumisensa on ensi kaudella kriittistä. Toki ykköseksi on muitakin vaihtoehtoja, kuten Jere Achren ja Harri Kolehmainen, mutta he eivät ole kärkiongelmaan kuitenkaan ratkaisu.

Toinen haaste on jokeriosasto. Molemmat kotiuttajajokerit, Jari Törmänen ja Juuso Keski-Koukkari, ovat kumurajokereita, joilta puuttuu läpilyöntipelote. Muutenkin he ovat lyöjäjokereina korkeintaan keskitasoa.

Se on joka tapauksessa varmaa, että Pattijoki saa tehtyä ensi kaudella tilanteita ja se pystyy Kososen ja Haapakosken voimin ja johdolla lyömään miestä kotiin. Sisäpeliin Pattijoen ensi kausi ei kaadu.

Ulkopeli on sen sijaan edelleen suurempi kysymysmerkki. Haapakoski on ulkopelissä iso vahvistus ja hän ottanee yhdessä Kallion kanssa hoitoonsa elintärkeän kakkospuolen. Kolmospuolelle tulevat todennäköisesti Piispanen ja hyvän kauden kakkosvahtina pelannut Marko Nikula. Pelto on hyvä napamies, mutta Pattijoki huutaa hyvää etumiestä ja myös koppariosasto on suuri kysymysmerkki.

Lukkarina Kosonen on edelleen valtakunnan ehdotonta lukkarieliittiä yhdessä Juha Puhtimäen ja Janne Kivpellon kanssa. Haapakoskesta tulee Kososen rinnalle Pattijoen toinen johtava ulkopelaaja.

Pelinjohto on myös kysymysmerkki. Jussi Haapakoski aloitti kautensa hapuillen ja teki muutamia ihmeellisiä kokeiluita, mutta kauden edetessä hän sai paremmin juonesta kiinni. Pattijoelta löytyy myös pesäpallon taktista osaamista ja innovatiivisuutta, joten siinä mielessä Haapakoski voi muodostaa johtavien pelaajien kanssa ensi kaudella varsin toimivan komentokeskuksen.

Tämän syksyn siirtomarkkinoille on ollut ominaista, että perinteiset kärkijoukkueet ovat heikentuyneet ja haastajaryhmässä pelaavista joukkueista Pattijoki, Hyvinkää ja Imatra vahvistuneet. Joensuu on edelleen omassa luokassaan, mutta Sotkamon, Vimpelin ja Kouvolan ero haastajiin on selvästi kaventunut. Runkosarjan sijoituksia on vielä turha lähteä jakamaan, ja paljon oleellisempaa kuin runkosarjan sijoitukset, on se, että ensi vuoden pudotuspeleistä tulee huomattavasti tasaisemmat kuin vuosikausiin.

Haastajoukkueista Hyvinkäällä on paperilla kovempi ryhmä kuin Pattijoella, mutta Pattijoelta löytyy enemmän kokemusta kovista peleistä ja enemmän sellaisia pelaajia, jotka ovat tottuneet ratkaisemaan suuria otteluita. Muutenkin sen pelityyli on perinteisesti ollut rämäpäistä ja rohkeaa. Tässä mielessä Pattijoki on pelätty vastus puolivälierissä riippumatta siitä, onko se itse runkosarjassa neljän sakissa vai sen ulkopuolella. Toki Pattijoen avainpelaajien on oltava syksyn ratkaisupeleissä terveinä ja kunnossa, mutta Pattijoelle ei ole ensi syksynä mikään mahdotonta – paitsi Joensuun voittaminen pitkässä ottelusarjassa. 

 

Tilaa Elmo tästä superedulliseen

tarjoushintaan!

 

 

1 kommentti kohteessa ”Pesäpallosyksyn toinen jättikaappaus sotkee ensi syksyn mitalipelit”

  1. Pudotuspelit korostuvat nykypesiksessä liikaa pitkän ja raskaan runkosarjan kustannuksella.Uudistuksena olisi runkosarjan sijoituksen perusteella jaettavat pisteet, esim. kolmelle parhaalle 3,2,1 pistettä voittajasta lukien loisi kokonaan uusia taktisia kuvioita.Nykyinen systeemi on katsojan kannalta aikansa elänyt.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


TILAA ELMO TÄSTÄ ×