Tutustu näköislehteen ilmaiseksi
Elmo-lehden verkkosivut jatkossa osoitteessa: www.elmomedia.fi

Pesäpallon kohutapauksen takana on isompi tarina – “Ymmärrän Hakomäkeä”

Juho Hakomäki kävi kierroksilla Hyvinkäätä vastaan. @ Tomi Natri / AOP All Over Press

Tilaa Elmo tästä edulliseen tarjoushintaan!

Hyvinkään Tahkon ja Koskenkorvan Urheilijoiden välisessä ottelussa sattui erikoinen episodi, kun Koskenkorvan lukkari Juho Hakomäki näytti heittävän pallon lähietäisyydellä täydellä voimalla kohti Hyvinkään Tahkon Matias Kauppiasta. Heitto jäi kuitenkin pelkäksi uhkaukseksi, mutta Hakomäki sai heittoliikkeen tekemisestä suoran punaisen kortin  ja kaupan päälle yhden ottelun pelikiellon.

En puolusta Hakomäkeä – hänen kuuluikin saada tapauksesta punainen kortti ja pelikielto. Tapauksen takana on kuitenkin yksi – tai oikeammin kaksi suurempaa tarinaa, jotka asettavat Hakomäen hiiltymisen erilaiseen ja ehkä ymmärrettävämpään perspektiiviin.

Ensimmäinen niistä liittyy tuomarilinjaan. Pesäpallo on siinä mielessä mielenkiintoinen laji, että tuomareilla on ylhäältä siunattu oikeus säätää pesäpallon sääntöjä. Näistä tunnetuin ja puhutuin asia on syötön korkeus. Sääntöjen mukaan syötön pitää nousta vähintään metri lukkarin pään yläpuolelle, mutta monet tuomarit ovat asettaneet matalan syötön rajan korkeammalla, jotkut jopa 130 senttiin. Jotkut tuomarit ovat sanoneet  myös julkisesti, että heidän rajansa on esimerkiksi 110 senttiä.

Pihkalassa ei kiistelty sunnuntaina syötön korkeudesta, vaan syöttöasennosta. Hakomäellä on persoonallinen syöttötyyli, jossa syöttöliike lähtee alhaalta. Toinen ominaispiirre on voimakas peukalolukko. Hakomäki on aiemmin saanut syöttää varsin vapaasti kyseisellä tavalla, mutta sunnuntaina syöttötuomari Jesse Mäkinen otti asiaan tiukan linjan. Hänen mukaansa Hakomäen syöttöliike sääntöjen vastaisesti pysähtyi syötön aikana, minkä vuoksi Mäkinen vihelsi lukuisia Hakomäen syöttöjä asennottomiksi. Olen katsonut elämäni aikana jokusen pesäpallo-ottelun, mutta nyt on pakko tunnustaa, että minä en nähnyt syöttöliikkeessä Mäkisen näkemää pysähdystä. Toki katsoin ottelua vain fanikameran välityksellä, joten Mäkinen oli varmasti tuhat kertaa paremmalla paikalla näkemässä, katkesiko syöttöliike vai ei.

Jos syöttöliike katkesi, Mäkinen toimi oikein – ja häntä on tässä turha syyttää. Varsinainen ongelma asiassa on se, että syöttövalvojat tulkitsevat samaa Hakomäen syöttöliikettä eri tavalla. Valtaosan mielestä se ei katkea, osan mielestä katkeaa. On ymmärrettävää, että lukkarin kannalta tilanne on haastava ja hermoja raastava. On mielenkiintoista nähdä, miten Hakomäen syöttöliikettä jatkossa tulkitaan. Otetaanko se suurennuslasin alle vai jatkuuko tilanne samanlaisena kuin tähän saakka – ja jos otetaan, miten se vaikuttaa Hakomäen syöttämiseen.

Tässä mielessä Hakomäen hermostuminen on ymmärrettävää. Ottelu pelattiin kaiken lisäksi Pihkalassa, joka on perinteisesti ollut yksi hankalimmista paikoista vierasjoukkueille. Rääväsuisen kotiyleisön lisäksi myös Tahkon pelaajat ovat olleet vuosikymmeniä tunnettuja vastustajien ja varsinkin vastustajan lukkarin hiillostamista. Tässä kohtaa olisi helppo sanoa, että joka leikkiin ryhtyy, se leikin kestäköön. Totta, mutta miksi sihen, että vastustajille voidaan huutaa minkälaisia törkeyksiä tahansa, ei puutu samalla tavalla kuin siihen, jos Hakomäki vetää liikkuvat taakse.

 

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "Pesäpallon kohutapauksen takana on isompi tarina – “Ymmärrän Hakomäkeä”"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


TILAA ELMO TÄSTÄ ×