Pesäpallokartan mielenkiintoisin ilmiö kytee tällä hetkellä Tampereella

Pesäpallo

Pesäpallokartan mielenkiintoisin ilmiö kytee tällä hetkellä Tampereella

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 17.10.2019

Miesten Superiin noussut Manse PP on ollut yksi syksyn siirtomarkkinoiden suolaajista. Tamperelaisten suurin paukku oli huippujokeri Juha Niemen hankkiminen Joensuusta. Myös Seinäjoen Jymy-Jusseista tullut Juuso Myllyniemi ja Koskenkorvalta siirtynyt Tuomas Tuohisaari ovat kovan tason hankintoja. Pelinjohtajaksi Manse PP sai houkuteltua Kouvolan kahtena vuonna peräkkäin mitaleille luotsanneen Matti Iivarisen.
Tampereen hankinnat asettuvat mielenkiintoiseen valoon, kun niitä vertaa muiden viime vuosien nousijajoukkueiden hankintoihin. Yleensä nousijajoukkueille on ollut kolmenlaisia strategioita: On tehty kuten Oulun Lippo, joka otti suuria taloudellisia riskejä rakentamalla heti nousun jälkeen joukkueen, joka sijoittui runkosarjassa seuraavalla kaudella viidenneksi – ja tulemalla sen jälkeen talous kuralla kivenä alas. Tai on tehty, kuten Siilinjärvi ja Hamina, jotka vahvistivat joukkuetta maltillisesti. Hamina putosi samantien takaisin Ykköspesikseen ja Siilinjärven putoaminen oli hiuskarvan varassa.
Kolmas linja on se linja, jonka Tampere on valinnut. Joukkuetta vahvistetaan sen verran voimallisesti, että ainakaan paperilla joukkueella ei ole pelkoa putoamisesta, mutta tällä miehistöllä ei vielä sotketa kärjen tai edes kahdeksan parhaan järjestystä, ellei Tampereella natsaa ensi kaudella kaikki 120-prosenttisesti. Tampereella on pidetty isoa ääntä hankinnoista ja ensi kauden mahdollisuuksista, mutta tässä kohtaa on hyvä pitää mielessä se, että tänä syksynä Superissa on Tampereen lisäksi vahvistuneet kaikista eniten ne joukkueet, jotka taistelevat sijoista 5-8. Vuosi tai kaksi sitten Tampere olisi vuorenvarmasti ollut vahva ehdokas kahdeksan parhaan sakkiin, mutta ensi kaudella se rima on selvästi korkeammalla kuin päättyneellä kaudella tai ylipäätään viime vuosina.
Olin aluksi skpetinen Tampereen hankintojen suhteen, mutta syksy on osoittanut, että majakasta löytyy sittenkin valoa. Joukkueeseen tehdyt muutokset ja hankinnat ovat olleet erittäin järkeviä.  Vaikka jokeriosastolle hankittiin Niemen kaltainen megatähti, hankintojen painopiste on ollut ulkopelissä. Tuohisaari on erinomainen etulukija ja Myllyniemi on ollut parhaimmillaan yksi Superin parhaista kakkosvahdeista. Pelikentille palaava Joonas Eirola oli puolestaan erinomainen etukenttäpelaaja.
Tampereen kannalta ensi kauden avainkysymys on se, kuinka hyvin he saavat kaivettua esiin Myllyniemen ja varsinkin Eirolan potentiaalin, ja miten hyvin lupaavat nuoret linjan pelaajat, Jasperi Luoma ja Leevi Lehto, kasvavat vastuun mukana. Jos Tampere saa kaivettua kaikkien pelaajien potentiaalin, se saa rakennettua nousijajoukkueeksi erinomaisen linjan ja etukentän. Ennakolta haavoittuvin osa on takakenttä, jota ei juurikaan Ykköspesiksessä testatu. Ensi kesänä rumputuli on kuitenkin jatkuvaa myös koppareille. Lukkari Taneli Lassila pelasi hyvän kauden Ykköspesiksessä, mutta mitä tapahtuu, kun vastaan tulevat Superin taitavimmat lyöjät ja parhaat pomputtajat? Lassila on kiistatta kysymymserkki, mutta annetaan hänelle kuitenkin mahdollisuus.
Sisällä Tampere on astetta kevyempi joukkue kuin ulkona. Se saa juuri ja juuri rakennettua säällisen kärjen. Tuohisaari ei ole kovimman kaliiperin ykkönen ja kolmosta hihaansa kyttäävä Kimmo Carlson on kaukana parhaiden päiviensä loistosta. Myllyniemen potentiaali riittäisi nousemaan Superin parhaiten kakkosten aateliin, mutta hänkään ei ollut päättyneellä kaudella parhaassa loistossaan.
Vaikka Tampereen kärki ei olekaan mitenkään järkyttävä, Manse saanee kuitenkin rakennettua tilanteita Niemelle. Tässä vaiheessa on turha vielä latoa tarkkoja lyöntimääräennusteita, mutta 100 juoksun ylittäminen on Niemelle ensi kaudella täysin mahdollista.
Tamperetta pitää onnitella myös Iivarisen hankinnasta. Iivarinen ei välttämättä ole uuden aallon johtavia pelinjohtaja, mutta hän tuntee pelin läpikotaisin ja häneltä löytyy tarvittaessa myös yllätyksellisyyttä ja rohkeutta. Iivarinen osaa myös suodattaa seurajohdon palautteen ja mahdollisen puuttumisen pelillisiin asioihin ja toimia oman päänsä mukaisesti. Ainoa kysymysmerkki Iivarisessa on se, että hän on hyvien aikojen pelinjohtaja, mutta jos peli ja tulokset eivät syki, Iivarinen on ollut heikko korjaamaan syöksykierteessä kurssia.
Tampereen kannalta ensi kauden tärkein asia ei ole pelillinen. Tärkeintä on saada signaali siitä, millainen pesäpallokaupunki Tampere on: miten paljon Manse vetää katsojia kotiotteluihinsa ja miten hyvin tamperelainen ja sen ympäristö liike-elämä lähtee mukaan pesäpalloon. Jos Kaupissa riittää katsojia ja jos Manse saa taakseen paikallisen liike-elämän tuen, Tampereesta voi tulla hyvinkin pesäpallokartan mielenkiintoisin paikkakunta. Tampere on suurkaupunki ja merkittävä opiskelukaupunki, jonka vetovoima pesäpalloilijoiden keskuudessa on eri luokkaa kuin marraskuisen Kankaanpään tai Kiteen.
Myös tässä mielessä Tampereen tämän syksyn hankinnoissa on järkeä. Niemen, Myllyniemen, Tuohisaaren sekä lupaavien Lehdon ja Luoman on helppo rakentaa joukkue, joka taistelisi tulevina vuosina jopa mitaleista. Ensimmäinen askel on nyt otettu nousun ja joukkueen kunnianhimoisen ja samalla järkevän vahvistamisen kautta. Seuraava askel on nousta seuraavalle tasolle – niin pelillisesti kuin toiminnallisesti. Vaikka Mansen ympärillä on edelleen kysymysmerkkejä, sen onnistuminen olisi yksi tämän vuosituhannen tärkeimmistä asioista pesäpallossa. Tampere olisi upea lisä huippupesäpallon kartalle.