Pesäpallo voi näyttää vielä yllättävät kasvonsa Joensuulle

Yleinen

Pesäpallo voi näyttää vielä yllättävät kasvonsa Joensuulle

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 15.9.2019

Sotkamon Jymy siirsi miesten Superin mestaruuden ratkaisun ensi viikonloppuun ottamalla loppuottelusarjassa ensimmäisen voittonsa Joensuusta Hiukassa sunnuntaina. Loppunumerot olivat Jymylle 2-1 (6-5, 1-7, 3-0).
Ottelu pelattiin kylmissä ja sateisissa olosuhteissa, mutta se ei hidastanut kumpaakaan joukkuetta. Ensimmäinen jakso oli pelillisesti loppuottelusarjan parasta pesäpalloa. Se oli myös Sotkamolta vahva esitys: kärki toimi, se iski kuusi juoksua hyvillä lyönneillä ja sen ulkopeli oli kahta juoksun maksanutta räpylävirhettä lukuun ottamatta erinomaista.
Jymy näytti myös vanhaa hauistaan nousemalla neljännen tasoittavalla kahdella Lauri Rönkön erinomaisella lyönnillä juoksun takaa 6-5-jaksovoittoon.
Toisella jaksolla Joensuu otti Aleksi Rautiaisen ja Juha Niemen vahvoilla kotiutuksilla ensimmäisessä vuoroparissa 2-0- ja toisessa vuoroparissa jo 4-0-johdon, minkä jälkeen jakson numerot repesivät turhankin suuriksi. Vuoroparin yksi kulminaatiopiste oli toinen vuoropari, jossa JoMa päätti yllättäen hyökätä kakkoskärjellään ja sai aikaan takatilanteet, joista Rautiaisen ja Niemen juoksut syntyivät. Kuten niin monta kertaa todettu: JoMalla on kakkoskärki ja sillä voi tehdä tuollaisia ratkaisuja – ja Jymyllä ei ole.
JoMalle jäi supervuorosta jossiteltavaa. Se jäi itse juoksutta aloittavallaan, mutta piti Sotkamon hyvin pihdeissään tasoittavallaan. Antti Korhosen epäonnistunut lyönti näytti jo päättävän supervuoroparin, kunnes Simo Rahunen pudotti helpon tappoheiton. Jymy kiitti ja Roope Korhonen iski pallon takaa läpi. Tosin sekin lyönti näytti menevän kopiksi, mutta Konsta Piironen ei saanut palloa kiinni ja peli oli ratkennut.
Vaikka Joensuu hävisi sunnuntaina, sen pelaamisessa ei ollut mitään sellaista, mistä Pohjois-Karjalassa pitäisi huolestua. JoMa on edelleen kaksikosta parempi joukkue niin ulkona kuin sisällä – ja se on edelleen suosikki voittamaan Suomen mestaruuden.
Sotkamoa ei ole kuitenkaan vielä kaadettu. Pesäpallo näytti sunnuntaina  sellaisia kasvoja, että kentällä voi tapahtua mitä tahansa, vaikka toinen joukkue olisikin koko ottelun kuvassa vahvempi ja parempi. Nämä samat kasvot antavat Sotkamolle myös toivoa sarjan jatkossa. Vaikka JoMa on parempi joukkue, Jymy on kuitenkin sitä sen verran lähellä, että sillä on edelleen sauma voittaa lauantaina Joensuussa ja siirtää ratkaisu viidenteen finaaliin asti. Sauma ei ole suuri, mutta se on kuitenkin olemassa. Resepti on sama kuin tähänkin asti: ulkopelin on pidettävä, kapean kärjen on pakko onnistua vähintään 80-prosenttisesti ja Roope Korhosen ja Lauri Rönkön pitää onnistua myös kotiutuksissa. Sunnuntaina Rönkkö oli kaksikosta selvästi terävämpi ja hänen kotiutuksensa olivat laatulyöntejä. Korhosen läpilyöntiä on turha vähätellä, mutta supervuoroparin ratkaisu oli monessa mielessä Sotkamon kannalta onnenkantamoinen.
Kävipä neljännessä finaalissa miten tahansa, finaalisarjan jatkuminen on voitto pesäpallolle. Mestaruus olisi varmasti maistunut JoMan seurajohdolle sunnuntaina, mutta jos mestaruus ratkeaa loppuunmyydyllä kotistadionilla, se maistuu vieläkin makeammalta.