Sotkamon lainapelaajat eivät nosta Oulua suosta

Yleinen

Sotkamon lainapelaajat eivät nosta Oulua suosta

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 3.10.2017

Oulun Lippo Pesis julkisti ensi kauden joukkueensa rungon. Joukkue on odotettu: omien junioreiden ja jo aiemmin kesällä hankitun Ville Postin lisäksi Lippoa vahvistaa ensi kaudella Sotkamon Jymyn kolme lainapelaajaa: Kalle-Tapio Huusko, Niko J. Korhonen ja Roope Haapsalo. Lisäksi Pattijoella pelannut Eino Järvelä palaa Lippoon. Lippo etsii vielä ainakin yhtä vahvistusta ja saattaa hyvinkin saada jonkun Tapani Pirin kaltaisen kokeneemman pelaajan jatkamaan pelaamistaan Lipossa.
Menemättä sen enempää  seuran talousongelmiin, Lipolle on annettava tässä kohteet pisteet hyvästä yrityksestä. Joukkueen kokoamisessa on ollut oma logiikkansa. Siinä on nopeutta ja potentiaalia, ja varmasti monta sellaista pelaajaa, joista kuullaan tulevina vuosina.
Mutta sitten tulee se mutta: Lipon tasoisen joukkueen ei pitäisi missään oloissa pelata Superipesistä. Joukkue on hyvää Ykköspesis-tasoa, ei yhtään sen enempää. Pesäpalloliitto halusi väen väkisin nostaa Superin joukkuemäärän 14 joukkueeseen – ja nyt ollaan siinä tilanteessa, mitä pelättiin. Kaikkiin Superin joukkueisiin ei riitä Superin tasoisia pelaajia. Siksi joukkueiden tasoerot ovat valtavat – ja siksi Superissa pelaa ensi kaudella kaksi Ykköspesis-tason joukkuetta, Oulu ja Hamina. Kummankaan taso ei riitä haastamaan kahta seuraavaksi huonointa joukkuetta, Kankaanpäätä ja Alajärveä.
Se, kumpi kaksikosta putoaa suoraan ja kumpi karsii, on ensi kesänä asia. Tasoltaan molemmat ovat heikkoja ja haavoittuvia. Haminalla on etu sitä kautta, että Vallikenttä on vaikea kenttä pelata vierasjoukkueille sen avaruuden vuoksi. Hamina tulee pelaamaan ensi kaudella vanhan liiton sikapesäpalloa ja hakemaan kotikentällään silmät kiinni läpilyöntejä. Se taktiikka tuo varmasti jaksovoittoja, jopa yllättäviä otteluiden voittoja. Siksi Oululla on edessään haaste  haaste jo pelkästään sarjapaikan säilyttämisessä – puhumattakaan, että Oulussa voitaisiin unelmoida kahta jumbosijaa paremmista sijoituksista. Jos Markku Hylkilä naaraa Lipon kokemattoman joukkueen ensi vuonna kuiville ilman karsintoja, hänelle pitäisi antaa kaksi Vuoden pelinjohtaja-titteliä. Niin heikko Lippo ensi kaudella on.
Jos Lipossa riittää pitkäjänteisyyttä ja jos se pystyisi pitämään nyt kokoamansa joukkueen kasassa, tästä joukkueesta saisi kasvatettua 4–5 vuodessa Superin keskikastin joukkueen, johon olisi hyvä lisätä muutama täsmähankinta vahvistukseksi. Mutta ensi vuonna tämän joukkueen potentiaalia ei vielä ulosmitata, eikä seuraavanakaan.
Lipon ensi kauden joukkue on yksi asia, toinen on muutama yksilötason kysymys.
Kalle-Tapio Huuskosta on ennakoitu ja toivottu Toni Kohosen seuraajaa, mutta tämä kausi on osoittanut lopullisesti, ettei Huuskosta ole Kohosen saappaisiin. Ei lähivuosina, eikä välttämättä koskaan. Asia on ymmärretty myös Sotkamossa. Toki Huusko saa vielä yhden näyttöpaikan Lipossa, mutta Jymy hankki jo Litmasen tunnetun pesäpallosuvun uusimman tuotteen, 17-vuotiaan Matias Litmasen, nostamaan ensi kaudella Jymyn Ykköspesis-joukkueessa. Siirto ei voi olla sattuma, eikä sen takana ole Huuskon lainaaminen Lippoon. Jymyssä on jouduttu oikeasti miettimään, mitä tehdä, kun 41-vuotias Kohonen pistää joku päivä räpylänsä naulaan. Kohosesta ei koskaan tiedä, mitä se tekee, mutta tämän hetken näkymässä Jymyllä ei ole kasvamassa omasta takaa Kohoselle seuraajaa vielä 3–4 vuoteen – jos sittenkään.
Muutenkin Jymyn lainoja Lippoon leimaa se pelko, ettei Jymyssä enää aidosti uskota heistä kasvavan tulevia Superin pelaajia Jymylle. Jymyllä on ensi kaudella joukkue Ykköspesiksessä, ja Pesäpalloliiton ihmeellisten sääntöjen mukaan alle 23-vuotiaat pelaajat voisivat pelata samana päivänä sekä Superin Jymyssä että Ykköspesiksen Jymyssä. Kysymys, jota Jymyssä on varmasti pohdittu, on, kumpi on nuoren pelaajan kehittymisen kannalta parempi ratkaisu – pitää hänet omassa harjoitusringissä ja omassa valmennuksessa ja antaa hänelle peliaikaa ensi kaudella sekä Superissa ja Ykköspesiksessä, vai lähettää hänet häviämään illasta toiseen Lippoon?
Vaikka Jymyn lainapelaajat ovatkin käyneet sotkamolaisen pesäpallokoulun ja vaikka he saavat ensi kaudella Lipossa paljon vastuuta, Lipon ensi kauden joukkueen mielenkiintoisin nimi on kuitenkin Lipon oman juniorimyllyn tuote, 20-vuotias Jonne Luhtavaara. Kannattaa pistää nimi mieleen – ja tarkasti.