Tutustu näköislehteen ilmaiseksi
Elmo-lehden verkkosivut jatkossa osoitteessa: www.elmomedia.fi

Onko tässä Mestareiden liigan finaalin ratkaisu? – “Marginaalinen ero Liverpoolin eduksi”

Pääseekö Mohamed Salah juhlimaan lauantaina Mestareiden liigan finaalissa? @All Over Press

Tilaa Elmo edulliseen tarjoushintaan tästä!

Liverpool lähtee Mestareiden Liigan finaaliin suosikkina. Se voitti Valioliigassa molemmat ottelut Tottenhamia vastaan 2-1. Liverpool päätyi yhteensä 26 pistettä Tottenhamin edelle keräten peräti 97 pistettä. Silti se hävisi mestaruuden Manchester Citylle. Tottenhamin neljäs sija tuli 71 pisteellä, mikä vei Tottenhamin ensi kaudeksi Mestareiden Liigaan.

Liverpool lähtee otteluun lähes täydellä miehistöllä, eli vain Naby Keita on loukkaantumisen takia sivussa. Näin ollen Jürgen Kloppin joukkue ei tule yllättämään finaalissa millään tavalla. Se tulee pelaamaan 4-3-3-pelijärjestelmällä ja luottaen koko kauden toimineisiin aseisiinsa.

Liverpoolilla on hyökkäyspelissään kaksi merkittävää asiaa, joiden pysäyttämiseen Tottenhamin on valmistauduttava. Yksi on hyökkäyskolmikko, joka pelaa todella lähellä toisiaan. Mohamed Salah ja Sadio Mane leikkaat kohti keskustaa joko vastustajan puolustuslinjan selustaan tai sen eteen. Tottenhamin on seurattava heidän liikkeensä ja saatava tuet sillä tavalla kuntoon, etteivät Salah ja Mane pääse rynnistämään yksinäisiä puolustajia vastaan.

Tämä tekee tilaa Liverpoolin laitapuolustajille nousta leveyden kautta antamaan maaliin johtaneita syöttöjä. Andy Robertson ja Trent Alexander-Arnold ovat joukkueen parhaat maalisyöttöjen antajat. Yhteensä käsittämättömät 23 maalia syöttänyt kaksikko nousee loistavalla ajoituksella sekä painottomalta tai painolliselta puolelta mukaan hyökkäyksiin ja keskittää tarkasti kovia palloja hyökkäyskolmikon ja maalille nousevan keskikentän juoksulinjoille.

Yksi merkitsevä asia Liverpoolin pelissä on prässi. Sen kolme ylintä pelaajaa paineistavat vastustajan toppareita, mikä jättää keskikenttäkolmikolle 65 metrin levyisen kentän hoidettavaksi. Keskikentältä liikutaan usein paineistamaan vastustajan laitapuolustajia, kun kolme ylintä ohitetaan. Tässä piilee se vaara, että jos vastustaja löytää hyvin vapaat laitapuolustajat ja juoksuttaa Liverpoolia onnistuneesti laadukkaalla tukiliikkumisella, voi keskikentälle tulla ottelun aikana väsy.

Kloppin on ratkaistava ennen ottelua ainoastaan yksi iso pelaajistoon liittyvä pulma. Kentällä on kolme keskikentän pelipaikkaan ja neljä vaihtoehtoa. Jordan Henderson, Fabinho, Georginio Wijnaldum ja James Milner kärkkyvät peliaikaa finaalissa. Kloppin on mietittävä, minkälaisia pelitekoja Tottenhamia vastaan keskikentän paikoilla joutuu tekemään – ja ketkä edellä mainituista pelaajista osaavat kyseiset peliteot parhaiten.

TOTTENHAM ON  kokeillut voittaa Liverpoolia tällä kaudella sekä 4-4-2-järjestelmän timanttiversiolla, että 3-5-2-järjestelmällä, eli kolmen topparin systeemillä. Mauricio Pochettinon valinta finaalia ajatellen tulee olemaan ottelun yksi mielenkiintoisimmista taktisista kysymyksistä.

Jos Pochettino juoksuttaa Tottenhamin 3-5-2-järjestelmällä finaalinäyttämölle ja haluaa joukkueensa prässäävän Liverpoolia korkealta, tulee peliin todella kova vauhti. Silloin Tottenhamin wing-backit prässäävät Liverpoolin leveydessä olevia laitapuolustajia ja Tottenhamin topparit ottavat Liverpoolin vauhtikolmikon tasavoimaisena. Silloin kentällä on paljon mies vastaan mies- asetelmia ja peliin tulee arvaamattomuutta.

Jos Tottenham jättää alimpaan linjaan neljä ja haluaa, että siellä on jatkuvasti yksi mies Liverpoolia enemmän, tiedämme silloin Pochettinon pelkäävän hieman Liverpoolin vauhtikolmikkoa. Silloin Tottenhamin kuusi ylintä pelaajaa ottaa pohkeeseensa Liverpoolin seitsemän alinta pelaajaa, ja kysymys on siitä, miten Liverpool löytää vapaan pelaajan, jonka kautta edetä.

Kuten Eurooppa-liigan finaalissakin, on tässäkin pelissä puntit täysin tasan monelta osin. Esimerkiksi hyökkäyksessä Lucas Moura, Harry Kane ja Son tarjoavat Pochettinolle vaihtoehtoja. Tämä kolmikko osaa hakea taskuista ja selustasta riittävät tilat ja maalata – aivan kuten Liverpoolinkin hyökkäyskolmikko.

Yksi pieni marginaalinen ero on erikoistilanteissa. Liverpoolin 18 sivurajaheittokuviota ovat tuottaneet paljon jopa suoria boksietenemisiä sivurajalta. Liverpool on tehnyt kulmista ja sivuvapaapotkuista peräti 20 maalia Valioliigassa tällä kaudella, Tottenham on maalannut näistä 16 kertaa. Molemmat ovat siis tehokkaita joukkueita kulmapotkuissa ja sivuvapaapotkuissa, mutta sivurajoissa Liverpool pyrkii aggressiivisemmin maalipaikkoihin tilaisuuden tullen. Eurooppa-liigan finaali ratkesi Chelsean sivurajaheittokuvioon, miksei tämäkin peli voisi ratketa sellaiseen?

Jos Tottenham on tappiolla, tuo Pochettino Fernando Llorenten kärkeen ja Tottenham alkaa pelaamaan 4-4-2-järjestelmällä ja satsaa korkeisiin target-palloihin. Miten näissä pärjää oikeana topparina pelaava Joel Matip, jos lopussa tulee 10 pitkää palloa hänen alueelleen?

Luvassa on yhtä huikea taktinen kamppailu, kuin keskiviikkonakin, mutta kaksi valmiimpaa prosessia takaavat korkeamman pelillisen laadun.

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "Onko tässä Mestareiden liigan finaalin ratkaisu? – “Marginaalinen ero Liverpoolin eduksi”"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


TILAA ELMO TÄSTÄ ×