Onko aika sittenkään ajanut mestarin ohi? – Tottenham on Mourinhon näköisessä nousukiidossa

Jalkapallo

Onko aika sittenkään ajanut mestarin ohi? – Tottenham on Mourinhon näköisessä nousukiidossa

Jukka Rönkä
TEKSTI Jukka Rönkä
@JukkaRonka
JULKAISTU 12.2.2020

Kun José Mourinho otti Tottenhamin komentoonsa marraskuussa, epäilijöitä oli paljon. Mourinhon ympärillä on ollut viime vuosina paljon sellaista puhetta, että hänen metodinsa on jäänyt jälkeen nykypäivän parhaimpien valmentajien metodeista.
On kuitenkin selvä asia, että Mourinholla on valmentajana selvät vahvuutensa. Niiden vahvuuksien takia Tottenhamin toiminta on parantunut alkukauden jälkeen.
Tottenham on pelannut Mourinhon johdolla nyt 13 valioliigaottelua. Niistä joukkue on kerännyt seitsemän voittoa ja kaksi tasapeliä. Pistetahti on ollut 1,77 pistettä ottelua kohden. Se on roima parannut Mauricio Pochettinon johtamaan alkukauteen verrattuna, jolloin Tottenham saalisti vain 1,17 pistettä ottelua kohden. Tottenham on tehnyt Mourinhon aikana 1,69 maalia ottelua kohden, kun ensimmäisen 12 ottelun aikana Tottenham teki vain 1,5 maalia ottelua kohden. Päästettyjen maalien määrä on vähentynyt rajusti. Ennen Mourinhoa Tottenham päästi 1,42 maalia ottelua kohden, mutta Mourinhon aikana joukkue on päästänyt vain 1,15 maalia ottelua kohden.
Muutos on ollut siis positiivinen. Tottenham on noussut vaivihkaa pelaamaan Mestarien liigaan oikeuttavasta paikasta. Sen edellä on enää Chelsea, mutta Tottenham on vain neljän pisteen päässä Frank Lampardin joukkiosta.
Mourinhon ja Tottenhamin kannalta lupaavinta on se, että viimeisessä kolmessa valioliigaottelussa he ovat päästäneet vain yhden maalin taakseen. Ennen noita kolmea peliä Tottenham laittoi Liverpoolin todella tiukoille, vaikka hävisikin lopulta 0-1. Maaliodotteet olivat tuossa ottelussa 1,10-1,78 Liverpoolille, joten mistään kovin selvästä ottelusta ei voida puhua.
 
TOTTENHAMIN NOUSUN taustalla ovat Mourinhon vahvuudet valmentajana. Mourinho on edelleen mestari kahdessa asiassa. Ensinnäkin hän haluaa ja osaa voittaa jalkapallo-otteluita hyvin totaalisella tavalla. Oli kyse pallopoikien ohjeistamisesta, pienistä puolustuspelaamisen nyansseista tai psykologisten marginaalien hyödyntämisestä, on Mourinho tässä mielessä voittavan valmentamisen mestari. Mourinhon pakkomielteinen voitontahto tarttuu pelaajiin, mikä synnyttää voitontahtoista ilmapiiriä sekä itseluottamusta ja yhteistä pystyvyyden tunnetta.
Tällaiset asiat auttoivat Tottenhamia esimerkiksi Manchester City-voitossa. Täysin jyrän alle joutunut Tottenham kampesi itsensä ottelussa voittoon, vaikka pelillisesti kentällä oli pitkiä jaksoja vain yksi joukkue, Manchester City.
Toiseksi, Mourinho osaa edelleen organisoida puolustuspelaamisen tavalla, johon harvat valmentajat Valioliigassa pystyvät. Futismediassa löpistään liian usein, että jalkapalloa voi pelata monella tavalla, ja että jalkapallosta on mahdotonta löytää absoluuttisia totuuksia. Se ei yksinkertaisesti ole totta, vaan laiskaa ajattelua. Jos joukkue haluaa puolustaa laadukkaasti, on kunnioitettava tiettyjä taktisia peruslainalaisuuksia. Yksi sellainen on esimerkiksi pelaajien väliset etäisyydet, koska jalkapallo tapahtuu tilassa ja ajassa. Ilman tilan ja ajan kollektiivista kontrolloimista tiiviyden periaatteen kautta, on vaikeaa puolustaa hyvin.
Jalkapallon taktinen puoli jakautuu taktisiin peruslainalaisuuksiin ja joukkuekohtaisiin valintoihin. Mourinhon joukkueet ovat aina olleet erinomaisia kunnioittamaan tiettyjä puolustuspelaamisen peruslainalaisuuksia. Niin on myös Mourinhon Tottenham.
Peruslainalaisuuksien ohella Mourinhon Tottenham on viljellyt hyvin reaktiivisella tavalla vastustajan peliä hajottavia puolustuspelimuotoja.
Yksi valinta, jonka valmentajat tekevät puolustuspelisapluunansa suhteen on se, priorisoivatko pelaajat alueita vai vastapuolen pelaajia puolustaessaan. Jos pelaajat priorisoivat alueita, he kontrolloivat asioita, joita heidän alueillaan sijaitsee ja liikkuu. Alueet määrittyvät oman puolustusmuodon kautta. Jos pelaajat priorisoivat vastapuolen pelaajia, on tärkein referenssi vastapuolen pelaaja, jota vartioida. Tällöin oma puolustusmuoto on luonnollisesti dynaamisempi.
Mourinho sekoittelee taitavasti näitä kahta puolustuspelitapaa. Tottenham puolustaa aluepuolustuksen ja vartioinnin hybridillä. Pelaajat kunnioittavat aluepuolustuksen tiettyjä periaatteita, mutta vartioivat useasti puolustusmuotonsa sisällä vastapuolen pelaajia.
 
VAIKKA TOTTENHAM on pystynyt pitämään omaa päätään tiiviinä viime aikoina, ei tämän päivän Valioliigassa pärjää pelkällä puolustamisella. Liverpool ja Manchester City ovat takoneet viime vuodet tulosta aktiivisella otteellaan. Siinä missä Tottenham tyytyy puolustaessaan kontrolloimaan vastustajan etenemistä, pyrkivät Liverpool ja Manchester City aktiivisesti riistämään pallon itselleen.
Siinä missä Manchester Cityn ja Liverpoolin automaattinen pallonhallintakoneisto jauhaa ja etsii tyhjiä tiloja, on Tottenhamin vastaava löyhähkösti organisoitu.
Tottenhamin pallonhallintaprosentti on ollut Mourinhon aikana vain noin 50. Liverpool hallitsee palloa 58-60-prosenttisesti. Leicester Cityn pallonhallintaprosentti on 55. Mourinho on laittanut puumerkkinsä nopeasti Tottenhamin pelaamiseen, sillä pallon hallitsemisen määrä on pudonnut Pochettinon ajasta rajusti. Viime ja edelliskaudella Tottenham hallitsi palloa 56-58 prosenttia peliajasta.
Tottenhamin pallonhallintavaiheessa on monia aukkoja, joihin esimerkiksi Manchester City iski prässillään kiinni. Tottenhamin pelaajien etäisyydet pallon ympärillä ovat liian pitkät, jotta laadukasta prässiä vastaan voisi edetä organisoidusti. Kun pelaajat ovat usein vielä hassuissa peliasennoissa, vaikeutuu pallonhallinnan toteuttaminen merkittävästi.
Iso kysymys Tottenhamin kevättä ajatellen onkin se, riittääkö joukkueen hyökkäyspelin laatu. Tottenhamia on vaikea murtaa, mutta osaako se itse murtaa vastustajiaan riittävän hyvin?
 
Elmo on nyt irtonumeromyynnissä koko Syomessa. Katso tästä lähin Lehtipisteen myyntipiste, jossa Elmo on myynnissä.
Tai tilaa Elmo tästä edulliseen tarjoushintaan!