Tutustu näköislehteen ilmaiseksi
Elmo-lehden verkkosivut jatkossa osoitteessa: www.elmomedia.fi

Naiset hurjassa myötätuulessa – miesten yleisurheilun valopilkut vähissä

Lassi Etelätalo oli Kalevan Kisojen harvoja valopilkkuja miesten puolella. @ Mikko Lieri / All Over Press

Lappeenrannan Kalevan kisoista jää hyvä jälkimaku, pitkälti naisten yleisurheilun monien kehitysilmiöiden ansiosta.

Pika-aiturit, ottelijat, moukari. Mona Korkealaakso ja Camilla Richardsson.

Ella Junnila. Kristiina Mäkelä. Sara Kuivisto. Wilma Murto. Taika Koilahti.

Suomalaisessa yleisurheilussa on nyt monta todella mielenkiintoisessa kehitysvaiheessa olevaa naisurheilijaa, joilla kaikilla on vähintäänkin eurooppalainen huipputaso ulottuvilla jo aivan lähivuosina.

Samalla juuri naisten ilotulitus on nostanut monta kiehtovaa urheilijapersoonaa, joiden ansiosta yleisurheilulla menee nyt mediatuotteena todella lujaa. Yleisurheiluun on tullut tänä kesänä aivan uutta imua, viime kesän valitteleva ja selittelevä yleisilmapiiri on poissa. Nyt mennään eteenpäin.

Mutta.

Asiassa on iso mutta.

Yleisurheilun myötätuuli selittyy lähes kokonaan naisten yleisurheilulla.  Se näkyy aikuishuipulla, mutta myös juniori-ikäluokkien hurjana tyttöbuumina.

Siinä missä poikien puolella yleisurheilu menettää paljon lahjakkuuksia joukkuelajeille, tytöissä yleisurheilu on edelleen huippusuosittua – olkoonkin, että jalkapallossa on menossa iso tyttöbuumi.

Vastaavasti miesten puolella yleisurheilussa on iso miettimisen paikka. Topi Raitanen on tämän kesän näyttöjen perusteella nousemassa kansainvälisen huipputason imuun.

Mutta muilta osin koko miesten yleisurheilu on täynnä enemmän ja vähemmän isoja kysymysmerkkejä. Kolmiloikkaaja Simo Lipsaselta ja kävelijä Aku Partaselta voi odottaa MM-Dohassa nousua kovallekin tasolle, mutta realiteetti on silti se, että ei heiltä ole oikein saatu odotusten mukaisia näyttöjä tältä kesältä. Sama koskee keihäsmiehiä: jokunen hyvä heitto, mutta vastaavasti epätasaisuutta.

Toki Lassi Etelätalo säväytti Kalevan kisojen mestaruusheitoillaan, mutta silti, kyllä häneenkin yhä monta kysymysmerkkiä liittyy. Sama koskee sinänsä hyvin kehittynyttä Elmo Lakkaa: vielä pitäisi punnertaa pykälää kovemmalle tasolle.

Ja koko muu miesyleisurheilu kamppaileekin sitten uskottavuudestaan jossakin kaukana takana. Toki jokunen lupaava tulevaisuuden nimi löytyy, mutta pelottavan vähän heitä on.

Syntyneen asetelman syyt ovat tietysti monimutkaisia, mutta jotakin radikaalia olisi asiassa hiljalleen tehtävä.

Asiaa on varmasti mietitty lajin johdossa ja arjessa, eikä selkeää yksinkertaista keinoa kehityksen suunnan kääntämiseksi ole.

Yksi lähtökohta voisi tietysti olla se, että ehkä pitää myöntää ettei yleisurheilusta enää mitään massiivista poikien lajia tulekaan. Suurin osa ikäluokista menee nykyoloissa lapsivaiheissaan joukkuelajeihin.

Tätä ei pitäisi kuitenkaan nähdä yleisurheilussa ongelmana. Päinvastoin.

Yleisurheilussa on paljon lajeja, joihin ehtii erikoistua myöhemmälläkin iällä, kunhan perusominaisuuksia on vahvistettu ja kehitetty lapsivaiheissa jossakin hyvin hoidetussa urheiluympäristössä.

Ehkä pitäisi yhä systemaattisemmin mennä toisaalta auttamaan joukkuelajien lapsivaiheen harjoittelun kehittämistä, ja toisaalta olla valmiina tarjoamaan vaihtoehtoa yleisurheilusta siinä nuoruuden vaiheessa, kun osa peruslahjakkaista yksilöistä huomaa, ettei joukkuepeli ehkä sittenkään ole heidän juttunsa.

Aina on niitä, joiden persoonaa yksilölaji kiehtoo joukkuepeliä enemmän. Heille pitää vain osata tarjota reittiä yleisurheiluun jollakin uudella ja tähän aikaan paremmin sopivalla tavalla.

Jo nyt miesyleisurheilijoissa on monta esimerkkiä siitä, että urheiluharrastus alkoi aikoinaan jossakin muussa lajissa. Ehkäpä miesyleisurheilun tulevaisuus löytyykin tätä reittiä – muiden lajien kautta.

 

 

 

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "Naiset hurjassa myötätuulessa – miesten yleisurheilun valopilkut vähissä"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


TILAA ELMO TÄSTÄ ×