Näin järkyttävän huono Sotkamo ei ole ollut koskaan yhdessäkään finaalissa

Yleinen

Näin järkyttävän huono Sotkamo ei ole ollut koskaan yhdessäkään finaalissa

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 8.9.2019

Joensuun Maila antoi täydellisen tyrmäysiskun Sotkamon Jymylle heti miesten Superin ensimmäisessä loppuottelussa Sotkamossa. JoMa löi Sotkamon kentästä peräti 18 juoksua ja otti vakuuttavan 2-0 (13-4, 5-3) -voiton.
Sotkamon pitkään Superpesis-historiaan mahtuu varmasti huonoja otteluita, mutta näin huono Jymy ei ole ollut yhdessäkään finaaliottelussa koskaan. Varsinkin Jymyn ulkopeli oli etenkin ensimmäisellä jaksolla täysin luokatonta. Jakson seitsemästä ensimmäisestä juoksusta peräti viisi syntyi ulkokentän virheiden vuoksi. Toki JoMan ilotulituksen aikana nähtiin upeitakin lyöntejä, mutta 18 juoksun antaminen finaalissa kertoo omaa kieltänsä Jymyn ulkopelin surkeudesta.
Tilaa Elmo tästä superedulliseen hintaan 4 kk 35 e!
Vaikka yhden pelaajan nostaminen tikun nokkaan on sunnuntain pelissä tarpeetonta, tässä kohtaa on pakko nostaa lukkareiden välinen massiivinen ero. Juha Puhtimäki jätti nuoren haastajansa Ville Väliahon täysin varjoonsa. Muutamien heikkojen taktisten ratkaisujen lisäksi Väliaholla oli vaikeuksia ottaa tappoheittoja kiinni. Toki paineet ovat varmasti kovat, mutta kyllä mestaruudesta taistelevan joukkueen lukkarilta voidaan vaatia, että hän saisi heitot kiinni. Väliahon toinen armoton heikkous ovat lyhyet. Jos JoMa pystyy kuokkimaan lyhyillä näin helposti vaihtoja ja jopa kotiutuksia, Jymyssä on ison miettimisen paikka.
Jymyn synkeyttä lisäsi sunnuntaina se, että myös sen sisäpeli sakkasi pahasti. Niilo Piiponiemellä, Joni Rytkösellä ja Niko Korhosella oli mailassa sysimusta päivä lukuun ottamatta Korhosen läpilyöntiä.
Sotkamo on pelannut härkäpäisesti vain ykköskärjellään koko kauden. Jymyn kärki on toiminut kokonaisuudessaan kauden aikana erinomaisesti, mutta tässä ottelussa nähtiin taas mitä tapahtuu, jos kärjen peli sakkaa. Joensuu pystyy tekemään kakkoskärjellään tilanteita ja jopa juoksuja – kuten sunnuntainakin -, mutta Jymyn kakkoskärjeltä ei voida enää tässä vaiheessa kautta vaatia ihmeitä. Kakkoskärjen pelaamisen ja roolin siemenet olisi pitånyt juurruttaa jo kesän aikana. Nyt se on myöhäistä.
Kakkoskärjen käyttämättömyys kesän aikana on ennen muuta pelinjohdon syytä. Muutenkin Jani Komulainen hävisi pelinjohtajien taiston sunnuntaina Juhani Lehtimäelle pystyyn. Lehtimäki ja JoMan valmennustiimi olivat paneutuneet ja miettineet huomattavasti tarkemmin, millaisilla lyönneille tilanteet tehdään ja millä miehiä lyödään kotiin – ja millaisilla kuvioilla Jymyn sisäpeli tukahdutetaan. Komulainen ei ollut myöskään pelitilannejohtamisessa parhaimmillaan. Esimerkiksi ensimmäisen jakson ensimmäisessä vuoroparissa, kun Jymy oli tasoittanut JoMan 2-0-johdon, sillä oli etsikkoaikansa hyökätä. Jymy ei kuitenkaan saanut yhtään kotiutusyritystä, vaikka paloja oli tasoitushetkellä vasta yksi.
Kirjoitin ennen finaaleita, että jos Joensuu voittaa ensimmäisen ottelun, se menee menojaan mestaruuteen. Jymyn ei kannattaisi nyt edes ajatella koko ottelusarjaa. Seuraavan viikon aikana sen on pistettävä ulkopelinsä ja sisäpelinsä kuntoon ja saatava pelaajille sellainen varmuus, ettei samanlainen murhenäytelmä toistu ensi lauantaina Joensuussa. Vasta sitten voidaan edes teoriassa puhua jostain muusta – jos sittenkään .