MM-tasolla pienet marginaalit paljastuivat isoiksi – Suomen pika-aitureille selkeät kotiläksyt ensi kauteen

Yleinen

MM-tasolla pienet marginaalit paljastuivat isoiksi – Suomen pika-aitureille selkeät kotiläksyt ensi kauteen

Jari Kupila
TEKSTI Jari Kupila
@JariKupila
JULKAISTU 6.10.2019

Suomalaisen yleisurheilukesän valopilkut, eurooppalaiselle huipputasolle nousseet naisaiturit, eivät onnistuneet nousemaan MM-finaaliin.
Pääsy välieriin on upea saavutus, samoin kaikki se kehitys, mitä kauden aikana on nähty, mutta MM-tason painetestissä paljastui myös se, että työmaata on yhä jäljellä.
Annimari Korte, Nooralotta Neziri ja Reetta Hurske saivat aikaan suoritukset, joissa ei ole sinänsä mitään häpeämistä, mutta samalla he kaikki saivat opetuksen siitä, mihin ensi talven harjoittelussa on syytä keskittyä. Jokaisella on omat perusheikkoutensa, ja tällä tasolla niiden merkitys nousee ratkaisevaksi.
On kuitenkin turha murehtia sitä, että työmaata on yhä jäljellä, että ei olla ihan vielä valmiita aitajuoksijoita. Päinvastoin. Sehän on rohkaiseva tieto, kertoo kehitysmahdollisuudesta.
Realiteetti on se, että Hurskeen kyky juosta viimeiset aitavälit  ja toisaalta Nezirin ja Kortteen osaaminen kiihdytysvaiheessa ei vielä riitä ihan MM-finaalitasolle. Vahvuuksiensa puolesta kaikki suomalaiset ovat jo MM-finaalitasoa, mutta perusheikkoudet syövät suoritusta ratkaisevasti.
Kenenkään kehityshaaste ei ole mitenkään vaikea. On aivan luonnollista, että Annimari Kortteelta puuttuu viime kausien treenihistorian seurauksena vielä alkukiihdytyksessä vaadittavaa ruutia. Myös Nezirin kohdalla on laitettu niin montaa pientä asiaa uusiksi, että ei ole ihme, ettei lähdön ja kiihdytyksen palasista ole vielä ehditty kasata toimivaa kokonaisuutta. Se, että Hurske pystyy tulemaan huippukyytiä 80 metriin asti, mutta ei maaliin, on sekin täysin harjoiteltavissa oleva asia.
Harva tekee MM-tasolla ennätyksiään, harva tekee täysosumaa. Jo oma perussuoritus on iso haaste.
Suomalaisten kohdalla se riittää tällä hetkellä melkein MM-finaaliin, mutta ei ihan.
Olympialaisiin on kuitenkin juuri sopivasti aikaa harjoitella – ja ensi kesän EM-kisojen osalta ollaan jo nyt mahtavissa asemissa.
Eli ei murjoteta nyt.
Tilaa Elmo tästä superedulliseen
tarjoushintaan!