Tutustu näköislehteen ilmaiseksi
Elmo-lehden verkkosivut jatkossa osoitteessa: www.elmomedia.fi

MM-Dohan suomalainen superteko ei kaikille näy – Kohta ei enää lasketa monesko eurooppalainen Alisa Vainio oli

Alisa Vainio Elmo-lehti
Alisa Vainion MM-esityksessä oli paljon hyvää. @ All Over Press

Naisten MM-maratonista tuli extreme-suoritus, jolla ei ollut juuri tekemistä normaalin maratonjuoksemisen kanssa. Tämän sortin kisassa suorastaan ylikorostuvat – raadollisen peruskestävyyden ohella – myös taktinen pelisilmä ja ennen kaikkea kyky hallita oman elimistön toimintaa äärimmäisen vaikeassa nestetasapainohaasteessa.

Jos nykyajan maratonjuoksu on suurten rahamaratonien kohdalla mennyt yhä enemmän jänisten vauhdittamaksi ja optimiolosuhteissa tapahtuvaksi vauhtihurjasteluksi, Dohassa pelkkä askeleen herkkyys ei riittänyt yhtään mihinkään. Tämä MM-maraton mittasi kokonaisvaltaista kykyä hallita elimistö monien äärimmäisten vaatimusten ristipaineissa.

On mahtavaa, että tämänkin tyypin juoksukisoja vielä järjestetään arvokisatasoilla!

Se, että juuri Anne-Mari Hyryläinen kykeni näissä olosuhteissa juoksemaan 20 parhaan joukkoon, on supersuoritus, mutta ei sittenkään yllättävä. Juuri tämän tyyppinen kisa sopii juuri hänenkaltaiselleen juoksijalle. Hän suorastaan hyötyy siitä, mitä kammottavammissa olosuhteissa kisataan – kuten on ollut kovin usein monen muunkin suomalaisen kohdalla. Se mikä suomalaisessa maratonkulttuurissa hävitään perusnopeudessa ja askeleen herkkyydessä, voitetaan kokonaissuorituksen hallinnassa.

Hyryläinen pystyi omalla fiksuudellaan takomaan reitin läpi omat kykynsä hyödyntäen, pienistä heikoista hetkistä huolimatta. Se nosti hänet ohi monen perusominaisuuksiltaan paremman, mutta kokonaisosaamiseltaan huonomman, juoksijan.

MM-Dohassa ei juostu ennätyksiä. Ylipäänsä juostiin niin erikoisissa olosuhteissa, että MM-kisan perusteella ei kannata vetää johtopäätöksiä siitä, mitä tapahtuisi jossakin toisessa paikassa juostussa maratonissa saman porukan kesken. Siksi se tosiasia, että Hyryläinen oli Dohassa viides eurooppalainen, ei sinänsä vielä kerro että hän olisi Euroopan viidenneksi paras maratoonari. Mutta sen se kertoo, että näissä olosuhteissa hän on Euroopan viidenneksi paras. Ja se on todella kova teko se.

Hyryläisen upeasta suorituksesta huolimatta Alisa Vainion suoritus on suomalaisittain jopa vieläkin merkittävämpi. Vainio on juoksijana nuori. Takana on juniorivuosien läpimurron jälkeisiä vaikeita vuosia, mutta nyt on ote omaan toimintaan taas löytynyt.

Juuri hänen kohdallaan Dohan suoritusta voi pitää jopa hämmästyttävän hyvänä. Ei siksi, et loppuaika oli mitä oli. Eikä kohtuullisen sijaluvunkaan vuoksi. Vainion kohdalla on syytä innostua nyt siitä, että hän ylipäänsä selvisi maaliin. Olisi ollut täysin luonnollista, että hänen kaltaisensa herkkäjalkainen askeltaja, kohtuullisen kokemattomassa uravaiheessa, kaatuu matkalle tämän tyyppisen kisan kokonaishaasteen edessä.

Hän ei kaatunut. Rajoilla mentiin, ja ehkä jotakin pientä olisi matkalla voinut tehdä fiksumminkin, mutta uran jatkon kannalta tämä kisa antoi Vainiolle itselleen huipputärkeän näytön. Hän sai erittäin vaikeassa paikassa itsestään ulos juuri sen, mikä näissä oloissa oli saatavissa. Voiko urheilijalta enempää vaatia? Etenkään sellaiselta urheilijalta, joka vielä opiskelee lajinsa kokonaisvaatimusten hallintaa?

Jatkossa Vainio tietää, miten elimistö hallitaan vaikeissakin oloissa. Hän tietää, että omia äärirajoja pitkin on mahdollista tulla elävänä maaliin vaikeissakin olosuhteissa. Hän tietää miten nesteytys saadaan pelaamaan ja missä rekisterin kohdassa oma vauhti on vielä riskirajojen sisällä.

Ja kun hän tämän kaiken tietää, hänelle avautuu näkymä siihen, missä kohdin voi toimia vieläkin tehokkaammin.

Kun ikää ei ole vielä juuri minkään vertaa ja kun hänellä kuitenkin on askelissaan suomalaisittain harvinaista kykyä juosta myös kovemmissa vauhdeissa, on tämä suoritus tulevaisuuden kannalta erittäin lupaava. Vainio ei saa parhaita erityisominaisuuksiaan parhaiten esiin tämäntyyppisessä maratonissa. Silti hän pystyy hallitsemaan elimistönsä näin hyvin jo tässä uravaiheessa myös tämäntyyppisessä maratonissa.

On todella mielenkiintoista nähdä mitä tapahtuu sellaisessa arvokisamaratonissa, mikä juostaan muutaman seuraavan harjoitusvuoden jälkeen ja pari pykälää inhimillisemmissä olosuhteissa. Sen kisan jälkeen ei enää tarvitse miettiä monentenako hän olisi ollut jossa kisassa olisi ollut mukana vain eurooppalaisia.

Äänestä yleisurheilun MM-kisojen kaikkien aikojen suomalaissuoritus ja osallistu kymppitonnin arvontaan!

 

 

 

 

 

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "MM-Dohan suomalainen superteko ei kaikille näy – Kohta ei enää lasketa monesko eurooppalainen Alisa Vainio oli"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


TILAA ELMO TÄSTÄ ×