Mika Nurmelan valinta A-maajoukkueeseen viestii arvojen onttoudesta

Yleinen

Mika Nurmelan valinta A-maajoukkueeseen viestii arvojen onttoudesta

Jussi Leppälahti
TEKSTI Jussi Leppälahti
@JussiLeppalahti
JULKAISTU 24.8.2017

Suomen maajoukkueen kohdalla voisi kirjoittaa nyt – Islanti-, ja Kosovo-otteluiden alla – monesta asiasta. Voisi kirjoittaa, miksei Fredrik Jensen ole A-maajoukkueen mukana kaksoismaaottelussa. Voisi myös kirjoittaa siitä, millaisessa kunnossa Suomen avainpelaajat ovat tällä hetkellä. Voisi kirjoittaa siitäkin, mitä Suomen maajoukkueen valmennustiimi menetti Simo Valakarin lähdön myötä. Voisi myös kirjoittaa Markku Kanervan käyttämistä pelijärjestelmistä ja pelaamisen rakenteesta. Hyvästä maalivahtitilanteesta. Tim Sparvista. Sauli Väisäsestä. Tai vaikka palloliittolaisen peli-identiteetin epäjohdonmukaisuuksista.
Mutta palataan näihin asioihin lehden puolella myöhemmin, ja keskitytään nyt Markku Kanervan yhteen ainoaan päätökseen. Päätökseen valita Mika Nurmela A-maajoukkueen valmennustiimiin.
Voittavan jalkapallon valmennusprosessi lähtee liikkeelle aina samoista asioista, etenee samojen muuttujien kautta ja päättyy samaan asiaan eli siihen, mitä tapahtuu kentällä. Prosessin vaiheet ovat aika vakioita, oli kyseessä maajoukkue, seurajoukkue, ikämiesjoukkue, juniorijoukkue tai ”höntsäjengi”.
Tietysti maajoukkueen valmentamisessa haasteita tuottavat esimerkiksi tiukemmat aikaresurssit sekä se, ettei maajoukkuevalmentajalla ole totaalista kontrollia ja kosketusta pelaajiinsa. Mutta kun leirit starttaavat, on maajoukkuevalmentajan tehtävä sama temppu kuin seurajoukkuevalmentajan: saatava oma joukkue pelaamaan voittavaa jalkapalloa. Prosessin vaiheet ovat vakioita, mutta sisältöjä on muokattava ympäristön asettamien lainalaisuuksien mukaan.
Poikkeuksetta prosessin ensimmäinen taso liittyy toiminnan arvoihin, sekä niiden jalkauttamiseen. Toisin sanoen, valmentajan on luotava toiminnan arvojen kautta joukkueesta minimaailma, jossa vallitsee tietynlainen toimintakulttuuri. Kun puhutaan huippujalkapallosta (tai ylipäänsä huippu-urheilusta), on tuon arvomaailman luomisessa hyvin vähän liikkumavaraa. On tietysti nyanssieroja, mutta kaikki huippujalkapalloprosessit lähtevät kaikkensa antamisesta, kollektiivisuudesta, sitoutumisesta, kurinalaisuudesta, sekä urheilullisuudesta. Nuo viisi asiaa voisivat hyvin olla lakisääteiset huippujalkapallon toimintakulttuurilliset minimivaatimukset.
Kun joukkueesta on luotu maailma, jossa arjen toiminta lähtee noiden viiden asian kautta, ollaan jo pitkällä. Tai sanotaan niin, että ilman noita viittä asiaa – esimerkiksi urheilullisuutta – on kansainvälisessä huippujalkapallossa mahdotonta menestyä. Puhumattakaan, että kun kyseessä on maajoukkue, on pohdittava myös sitä, mitä toiminta viestii ulospäin. Maajoukkue on maan arvokkain jalkapalloilullinen organismi. Sen toiminta kertoo paljon siitä, millainen maan jalkapallon toimintakulttuuri noin niin kuin laajemmissa silmänaloissa on.
Noiden viiden asian jälkeen – oli kyseessä maajoukkue tai seurajoukkue – valmennusprosessissa siirrytään teknisempiin asioihin, ja aletaan edistää sosiaalista, henkistä, taktista, teknistä ja fyysistä puolta.
Huuhkajien kohdalla on jokaisen valmentajan kohdalla puhuttu, kirjoitettu ja debatoitu teknisestä ja taktisesta puolesta. Milloin on joulukuusi ollut vinossa, pelaajien peruspelitaidot hukassa, tai pelivire heikko. Mutta, kun Markku Kanerva nimesi A-maajoukkueen valmennustiimiin Mika Nurmelan, on keskustelu siirrettävä brutaalilla tavalla kaikkien syvällisempien tasojen ohitse sinne prosessin ensimmäiselle – toiminnan arvojen – tasolle.
Heinäkuun lopussa pelattiin Iisalmessa Kai Pahlman-turnaus. Tuossa turnauksessa pelasivat C15-ikäluokan parhaat joukkueet, ja turnauksessa suoritettiin myös pelaajatarkkailua. Pelaajatarkkailua teki muiden muassa Palloliiton palkkalistoilla oleva Mika Nurmela.
Turnauksen aikana usealta paikalla olleelta taholta tuli viestejä, että Nurmela olisi esiintynyt tapahtuman yhteydessä puolijulkisesti humalassa. Ottamatta kantaa, oliko Nurmela humalassa tai ei, pelkästään jo noin usealta taholta tuleva epäily on asia, jota ei voi sivuuttaa. Nurmela ei ollut alle 15-vuotiaiden vuoden tärkeimmässä kotimaisessa turnauksessa edustamassa itseään, vaan Palloliittoa ja koko suomalaista huippujalkapalloa. Siksi hänen julkinen esiintyminen viestii – halusipa Nurmela sitä itse tai ei – niitä arvoja,  joiden päälle Palloliiton ja maajoukkueen prosessien tulisi rakentua. Humalahakuinen oluenjuonti tuollaisen tapahtuman yhteydessä on kaukana urheilullisuuden arvoista.
Jos kelaamme aikaa hieman taaksepäin, muistamme, kuinka ruotsalaistoimittajat huomauttivat Suomen maajoukkueen henkilöstöön kuuluvien jäsenten oluenjuonnista kesken maajoukkueleirityksen. Silloinkin viestittiin arvoja. Myös Nurmela viestitti Iisalmessa arvoja – kuten teki myös Markku Kanerva valitessaan Nurmelan A-maajoukkueen valmennustiimiin. Valitettavasti ne arvot ovat kaukana tämän päivän huippujalkapallosta.
Kanervan päätöksellä on nyt kaksi tulemaa. Ensimmäinen on se, että valmennusprosessi on jo ennen ottelua edeltävää leiritystä perustuksiltaan mätä. Jos arvomaailman pohja ei ole samassa linjassa laadukkaan huippujalkapalloprosessin kanssa, kuinka sen päälle voi rakentaa ammattimaisen prosessin? Arvomaailmaa seuraavat vaiheet prosessissa jäävät todennäköisesti vajaiksi, koska talossa ei ole perustukset kunnossa.
Toinen tulema on se, että Kanervan johtamasta prosessista tulee tällä hetkellä mieleen lähinnä puolen litran oluttuoppi. Sellaistako prosessia Palloliitto haluaa ja tukee – ja sellaisellako prosessille me viemme suomalaista maajoukkuejalkapalloa eteenpäin?