Miesten Superin sarjajärjestelmä suosii kahta suosikkia ja lyö vasten haastajien kasvoja

Pesäpallo

Miesten Superin sarjajärjestelmä suosii kahta suosikkia ja lyö vasten haastajien kasvoja

Joensuu on Superin suurin suosikki, pelattiinpa sarja miten päin tahansa.

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 22.5.2020 | KUVAT All Over Press

Pesäpalloliitto julkisti perjantaina tulevan kauden sarjajärjestelmät. On selvää, että tässä tilanteessa oli pakko tehdä ratkaisuja, jotka eivät ole kaikkien seurojen kannalta tasapuolisia, mutta kokonaisuudessaan Pesäpalloliitto on onnistunut tehtävässään olosuhteisiin nähden hyvin. Tärkeintä on, että kausi päästään pelaamaan ja kaikki joukkueet saavat taloudellisesti haastavassa tilanteessa mahdollisimman paljon kotiotteluita. Tässä mielessä päätös lyhentää pudotuspelejä runkosarjan kustannuksella on oikea.

Toiveikkuutta lisää se, että miesten Superin alkaessa heinäkuussa 500 ihmisen maksimimäärä ottelutapahtumissa saattaa olla jo purettu. Hallitus määritteli alun perin, että rajoitus olisi voimassa heinäkuun loppuun saakka, mutta nyt tilannetta tarkastetaan kesäkuussa ja on paljon mahdollista, että rajoite puretaan kokonaan tai sitä nostetaan.

Pesäpallostadionit jakautuvat kolmeen selvään eri osaan, kakkos- ja kolmospuoleen ja kotipesän takana olevaan katsomoon. Useimmilla paikkakunnilla eri katsomonosat saataisiin jaettua kohtalaisen helposti ja jokaiseen osaan voitaisiin päästää esimerkiksi 500 katsojaa. Se tarkoittaisi 1500 katsojaa per ottelu, mikä olisi jo tuntuva parannus 500 rajoitukseen,

Miesten Superin sarjajärjestelmä perustuu siihen, että joukkueet on jaettu kahteen neljän ja kahteen kolmen joukkueen lohkoon. Pohjoisen ja etelän joukkueet pelaavat neljän lohkoissa. Etelässä joukkueet ovat Kouvola, Hyvinkää, Tampere ja Kankaanpää – pohjoisessa Sotkamo, Pattijoki, Siilinjärvi ja Kempele. Kolmen joukkueen itälohkon muodostavat Joensuu, Kitee ja Imatra, ja kolmen joukkueen länsilohkon Vimpeli, Seinäjoki ja Koskenkorva.
Lohkojen joukkueet pelaavat toisiaan vastaan neljä kertaa, jolloin kolmen joukkueen lohkon joukkueille tulee 8 ja neljän joukkueen lohkon joukkueilla 12 ottelua. Tämän lisäksi joukkueet pelaavat viereisen lohkon joukkueita vastaan kaksinkertaisen sarjan. Näin kaikille joukkueille tulee 24 runkosarjan ottelua. Erikoista mallissa on se, että idän joukkueet eivät kohtaa lainkaan lännen lohkon joukkueita ja etelän joukkueet pohjoisen lohkon joukkueita.

Sarjajärjestelmässä suosii kaikista selvimmin kahta kärkiseuraa, Joensuuta ja Kouvolaa. Joensuu saa omassa lohkossa vastaansa Kiteen ja Imatran, ja vaikka mainosmiehet hakkaisivat minkälaista rumpua tahansa, Joensuulle on lautasella tarjolla kahdeksan voittoa. Viereisissä lohkoissa vastus kovenee, sillä Joensuu saa vastaansa Sotkamon, Kouvolan ja Pattijoen. Joensuu on näitäkin vastaan selvä suosikki kotikentällään, mutta vieraissa haaste nousee. Näin Joensuulla on tiukasti laskettuna koko runkosarjan aikana vain kolme vaikeaa ottelua. Toki se voi menettää pisteitä muuallakin, mutta todelliset haasteet JoMalle ovat vieraspelit Kouvolaa, Sotkamoa ja Patitjokea vastaan.

Kouvolan tilanne on samanlainen. Myös sille todelliset testit tulevat vasta viereisten lohkojen joukkueita vastaan, jolloin Kouvola kohtaa Joensuun ja Vimpelin kotona ja vieraskentällä. Joensuuhun verrattuna tilanne on sikäli aavistuksen kovempi, että Kouvola palaa samassa lohkossa Hyvinkään kanssa neljä ottelua ja viereisten lohkojen otteluissa vastaan tuleva Seinäjoki on hurjan kotiutusvoimansa vuoksi arvaamaton.
Kaikista haastavin sarjajärjestelmä kärkiseuroista on Sotkamolle ja Pattijoelle, jotka kohtaavat toisensa neljästi ja lisäksi kahdesti Joensuun ja Vimpelin. Vimpeli kohtaa omassa lohkossaan neljästi vaarallisen Seinäjoen, minkä lisäksi se kohtaa runkosarjassa kahdesti Sotkamon, Pattijoen ja Kouvolan.

Kun alkulohkot vedetään samalle viivalle, johtopäätökset on helppo tehdä: Joensuu ja Kouvola ovat runkosarjan kaksi suurinta suosikkia. Toki ne olisivat olleet sitä normaalissakin sarjamallissa, mutta nyt niiden suosikkiasema korostuu. Sotkamo, Pattijoki ja Vimpeli pudottavat todennäköisesti enemmän pisteitä kuin Joensuu ja Kouvola, jolloin ne jakavat keskenään sijat 3-5.

Runkosarjan sijoituksilla on sikäli suuri painoarvo, että kolme kärkiseuraa saavat valita vastustajansa puolivälierissä. Neljänneksi jäänyt seura kohtaa viimeisen jäljellä olevan kahdeksan sakkiin selviytyneen seuran.

Vaikka sarjajärjestelmä sotkee pakkaa jonkin verran, todellinen suolaus tulee pudotuspeleissä. Puolivälierät, välierät ja finaali pelataan paras kolmesta -menetelmällä, mikä nostaa yllätyksen mahdollisuutta. Pelitapa suosii kärkiseuroista erityisesti Pattijoen hurlumhei-ryhmää sekä Seinäjokea. Sotkamon veljet ovat hakanneet urakalla JymyJusseja mainiossa podcast-sarjassaan, mutta jos JymyJussit pääsee kahdeksan sakkiin, se on J-P Vainionpään läpilyöntivoiman vuoksi pelottava vastus kaikille muille seuroille Joensuuta lukuun ottamatta.

Eli mikä on viimeinen sana?

Se, että Joensuu on edelleen ylivoimainen mestarisuosikki ja Kouvola selvä kakkossuosikki. Sen jälkeen tulee arvoituksellisempi ryhmä, jossa voi tapahtua mitä tahansa. Toki paljon vielä riippuu siitä, ketä pelaajia kesällä pelaa ja ketä ei – ja mitä esimerkiksi Sotkamo tekee tiettyjen liikuteltavissa olevien pelaajien kanssa.

 

Tilaa ”Rata auki! – suomalaisen urheilun 100 läpimurtoa” -kirja ja Elmo-lehti huippuedulliseen yhteishintaan tästä tai pelkkä kirja tästä!