Miesten Superiin uhkaa syntyä vuosikymmenen pahin pisteautomaatti

Yleinen

Miesten Superiin uhkaa syntyä vuosikymmenen pahin pisteautomaatti

Pekka Arffman
TEKSTI Pekka Arffman
JULKAISTU 25.8.2017

Haminan Palloilijoita ei käy kateeksi. Seura nousi kaikkien yllätykseksi ensi kaudeksi Superiin, mutta arki on iskemässä sitä nyt täysillä kohti kasvoja. Hamina on menettänyt jo kaksi päättyneen kauden elintärkeää palasta, lukkari Jesse Eskelisen ja koppari Jani Ahosen, jotka molemmat pelaavat ensi kaudella Kiteellä. Lisäksi jo varmalta näyttänyt Ville Postin siirto Kiteeltä kaatui viimeisillä metreillä, kun Posti päättikin siirtyä Ouluun.
Eskelisen ja Ahosen menettäminen ja Postin siirron kaatuminen ovat Haminalle kovia takaiskuja kahdella tasolla. Joukkue menettää paljon laatua ja osaamista, mutta sen lisäksi Eskelisen ja Ahosen lähdöt ja Postin siirron kaatuminen ovat saaneet Haminan kiikarissa olevat Lauri Kaartokallion kaltaiset potentiaaliset hankinnat varovaisiksi. Kysymys kuuluu, kannattaako Haminan tasoiseen joukkueeseen siirtyä? Pelaajat ymmärtävät, että jos Hamina ei saa taiottua hatustaan syksyn ja talven aikana ihmettä, sen materiaali ei riitä ensi kaudella millään laskuopilla Superiin – ja onko sellaiseen kärsimysnäytelmään siirtyminen kovinkaan mielekästä? Pahimmassa tapauksessa Haminasta tulee tämän vuosikymmenen pahin pisteautomaatti miesten Superissa.
Haminan ahdistusta lisää seuran taloustilanne. Hamina ei voi eikä sen ole järkevää kilpailla kunnon hankinnoista rahalla. Nousijajoukkueet voivat usein tarjota mielenkiintoisia projekteja, mutta Hamina ei ole tämän hetkisessä näkymässä nousukiidossa vaan laskukiidossa. Siksi Haminan tilanne siirtomarkkinoilla on haasteellinen. Toki sen haaviin saattaa tarttua jokin Pasi Kokkosen tai Sami Joukaisen kaltainen vanha sotahevonen, mutta yhdellä ja kahdella joukaisella ei Haminan ongelmia ratkota.
Toinen reitti on katsoa Kouvolaan ja mahdollisesti myös Imatralle, ja toivoa, että sieltä löytyisi talven aikana ylijäämämiehiä lainalle. Mutta pelastavatko nekään oikeasti Haminaa?
Jos Pesäpalloliitolla olisi kanttia, se kutsuisi Haminan avoimeen keskusteluun, kannattaako Haminan edes lähteä ensi kaudella Superiin. Sellaisen kokouksen koollekutsujaa ei ole kuitenkaan vielä Suomeen syntynyt, joka uskaltaisi tässä tilanteessa niin tehdä. Taloustilanteen surkeuden voi todistaa numeroilla ja maksamattomilla laskuilla, mutta kuka uskaltaisi sanoa, että teidän pelaajienne taso ei riitä ensi kaudella Superiin ja siksi me otamme sarjapaikkanne pois?
Pesäpalloliiton on paha mennä muutenkaan tässä kohtaa vaatimaan mitään, sillä he ovat tämän tilanteen luoneet, ei Haminan Palloilijat. Superin laajentaminen 14 joukkueen sarjaksi tarkoitti käytännössä sitä, ettei kaikkiin Superin joukkueisiin löydy riittävän tasokkaita pelaajia. Samalla Ykköspesiksen taso romahti, mitä kuvaa hyvin se, että Haminan tasoinen seura saattoi ylipäätään voittaa Ykköspesiksen ja nousta Superiin.
Nyt on vain toivottava, että Hamina löytää Marko Hovin johdolla jostain sellaiset tukijat ja sellaiset pelaajat, ettei Haminasta tulee ensi kaudella pesäpallon irvikuvaa. Hamina on perinteikäs pesäpallopaikkakunta ja se ansaitsisi muutakin kuin pisteautomaatin, jonka ainoa toivo välttää suora putoaminen on se, että sarjasta löytyisi vielä sitäkin heikompi joukkue. Tosin sekään skenaario ei ole täysin mahdoton, jos Oulun Lippo tyhjenee sillä vauhdilla miltä nyt näyttää.