Tutustu näköislehteen ilmaiseksi
Elmo-lehden verkkosivut jatkossa osoitteessa: www.elmomedia.fi

Mestarijoukkue kovien kriisiratkaisujen edessä – “Pelinjohtajan vaihtamista pakko miettiä”

Sotkamo aiheutti Joensuulle perjantaina jo kauden seitsemännen tappion. @ Jami Ivanoff / All Over Press

Viime syksynä upeasti Suomen mestaruuden voittanut Joensuun Maila on ajautumassa kovien ratkaisujen eteen. Perjantainen 1–2 (5-3, 3-7, 1-2) -kotitappio Sotkamolle oli jo JoMalle kauden seitsemäs, kun se koko viime kauden aikana hävisi pudotuspelit mukaan lukien vain viisi ottelua.

Hälyttävintä Joensuun pelissä on kuitenkin se, että tällä hetkellä mikään ei viittaa mestarijoukkueen kurssin muuttumiseen. Jos JoMa jatkaa tällä tahdilla kuin tähän asti, sen paikka neljän sakissa on aidosti uhattuna. Kaikista hurjimmassa skenaariossa se voi kohdata jo heti pudotuspelien avauskierroksella viime kauden finaalivastustajan, Kouvolan.

Kysymys, jota Joensuussa joudutaan miettimään ja todennäköisesti on jo mietitty, on pelinjohtajakysymys. JoMan mestaruuden luotsannut Petri Pennanen siirtyi JoMan urheilutoimenjohtajaksi ja hänen paikkansa pelinjohtajan peri kakkospelinjohtaja Juhani Lehtimäki.

Jos Joensuun pelissä olisi joku selvä heikkous tai taktinen ongelma, Lehtimäen erottamista olisi helppo vaatia. Sellaista ongelmaa ei Joensuun pelissä kuitenkaan ole. On totta, että tilastojen mukaan eniten tällä kaudella on falskannut ulkopeli. JoMa antoi viime kaudella runkosarjassa vain 4,9 juoksua, mutta tällä kaudella se on antanut keskimäärin 6,7 juoksua ottelussa. JoMan ulkopelissä ei ole kuitenkaan sellaista rakenteellista vikaa, joka selittäisi annettujen juoksujen määrän kasvamisen. Toki joukkue ei käytä kuuluisia muuttuvia ulkopelikuvioita yhtä aggressiivisesti kuin aiemmin, mutta Lehtimäen peluuttaminen – niin sisällä kuin ulkona – ei poikkea niin radikaalisti Pennasen peluuttamisesta, että syyt Joensuun tahmeuteen löytyisivät peluutuksesta.

Toinen asia, joka kiistatta näkyy JoMan pelaamisessa on kärkimies Konsta Kettusen loukkaantuminen, mutta sekään ei selitä kuin osan Joensuun kauden heikkoudesta.

Mikä siis selittää?

Joensuu on menettänyt tällä kaudella lukuisia pisteitä kahteen asiaan – ulkopelaajien räpylävirheisiin ja lyöjäjokereiden Aleksi Rautiaisen ja varsinkin Juha Niemen ailahteleviin esityksiin. Myös Tuomas Jussila nosti Ruudun haastattelussa esille pelaajien ja heidän tekemiensä virheiden merkityksen tappioiden takana.

On totta, että JoMan pelaajat ovat tehneet helppoja ja kalliita virheitä, mutta kysymys kuuluu, miksi? Miksi pelaajat, jotka viime kaudella voittivat Suomen mestaruuden, eivät tällä hetkellä pelaa samalla tasolla kuin vuosi sitten? Miksi pallot, jotka viime syksyinä tarttuivat räpylään, eivät sinne nyt tartu?

Jos ongelma ei ole taktinen, päästään paljon vaikeamman ja ennen kaikkea vaikeammin nähtävien syy- ja seuraussuhteiden äärelle – siihen, millainen ote Lehtimäellä on pelaajiin ja millainen luottamus joukkueella on Lehtimäkeen? Yleensä syy helppoihin kiinniotto- ja muihin vastaaviin henkilökohtaisiin virheisiin on se, että pelaajien itseluottamus ei ole kohdillaan, mutta siihen, mistä se johtuu, on vaikea vastata, ellei itse elä mukana joukkueen jokapäiväisessä arjessa.

Tilanne on kuitenkin tässä suhteessa mustavalkea: jos joukkue ei luota Lehtimäkeen, silloin siitä on pakko tehdä johtopäätöksiä, jos kausi halutaan vielä pelastaa. Ongelmaa olisi kaiken lisäksi olemassa helppo ja kohtalaisen varmasti toimiva ratkaisu, sillä Petri Pennanen voisi hypätä puikkoihin saman tien. Pennanen on toki teknisesti ja taktisesti parempi pelinjohtaja kuin Lehtimäki, mutta vieläkin tärkeämpää on se, että joukkueen luotto Pennaseen oli viime kaudella ehdoton – ja olisi sitä varmasti tälläkin kaudella.

Joskus joukkueurheilussa on pakko tehdä jopa omalla tavallaan epäoikeudenmukaisia ratkaisuja, mutta Joensuun on pakko tehdä jotakin kurssin korjaamiseksi. Ja ilmeisin ratkaisu on nostaa Pennanen takaisin puikkoihin – viimeistään maanantain kierroksen jälkeen, jos Sotkamo voittaa Joensuu toistamiseen Hiukassa.

Ole ensimmäinen kommentoija artikkeliin "Mestarijoukkue kovien kriisiratkaisujen edessä – “Pelinjohtajan vaihtamista pakko miettiä”"

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.


*


TILAA ELMO TÄSTÄ ×